En legendar kommer hem: Staffan Tapper om Bob

Publicerad 21 oktober 2015 i Nyheter

Med tre SM-guld, fyra cuptitlar och final i Europacupen är Bob Houghton en av MFF:s mest framgångsrika tränare genom tiderna. Den legendariske engelsmannen besöker Malmö till matchen mot Shakhtar Donetsk och det uppmärksammar vi med en rad intervjuer på MFF.se där tidigare spelare får berätta om tränaren som satte Malmö på världskartan. För Staffan Tapper blir det ett kärt återseende med Bob.

På hösten 1973 befann sig en semesterfirande Staffan Tapper på Kanarieöarna när han fick tag på en svensk tidning och läste en rubrik som slog honom med överraskning. MFF:s nya tränare var en okänd, utländsk 27-åring vid namn Bob Houghton. MFF-mittfältaren minns den spontana reaktionen bland spelarna.

– Eric Persson som höll sin vakande hand över föreningen hade alltid vurmat för utländska tränare. Men vi undrade: ”Vad fan, har gubben slagit i huvudet någonstans?” Många av oss spelare var äldre än Bob. Men vi kände också att det skulle bli spännande att komma hem och möta denne 27-åring.

När truppen väl fick träffa Bob Houghton blev de överraskade igen. Det visade sig att han redan kunde alla deras namn utantill.

– Han visste vem vi var, hur vi såg ut, vad vi hette. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Staffan Tapper.

Bob Houghton omformade Malmö FF med ett nytt spelsätt och nya träningsmetoder. Konceptet blev så framgångsrikt att MFF vann tre SM-guld och fyra cuptitlar under hans tid vid rodret 1974-1980.

– Han tog bort fysiska mängdlöpningar i Pildammsparken och såg till att vi tränade på det vi sen skulle göra på planen. Just den här funktionella träningen var viktig. Sen tillförde han en otrolig entusiasm och kunskap också.

– Han förändrade oss vilket innebar att svensk fotboll fick förändras också, säger Staffan Tapper.

Hur märktes det?

– Det blev ju två olika inriktningar. Förbundet med Laban Arnesson stod för en annan. Jag var själv landslagsspelare och spelade på annat sätt där. Det var två olika kulturer som möttes och det blev en krock, även om det har överdrivits lite i efterhand. Sen har vi alltid varit lite så här nere. Att det är Malmö mot övriga Sverige. Man ska ha det med glimt i ögat och med respekt för varandra.

Gillade du den känslan?

– Så var det bara. Det var ingen känsla. Det var ett tillstånd som vi fortfarande lever i.

Bob Houghtons mest uppmärksammade framgång med MFF var när klubben nådde den absoluta toppen av klubblagsfotbollen med finalen i Europacupen 1979. Staffan Tapper berättar om den starka vinnarmentaliteten som rådde i laget.

– Vi spelade aldrig en match utan att vi skulle vinna. En annan framgångsfaktor var att Hans Cavalli-Björkman gjorde en uppgörelse med företagen vi var anställda vid. Många av oss kunde vara tjänstlediga med lön och helt fokusera på fotbollen. Ändå var det inte många som trodde på oss efter att vi fått 0-0 i den första matchen mot Monaco. Men om det var någon som hade en övertygelse så var det Bob. Man kände att han precis visste hur vi skulle göra för att lyckas.

– Kombinationen av en kunnig tränare och en grupp med professionell inställning – då kan man få ett vulkanutbrott.

Staffan Tapper har många fina minnen från tiden när Bob Houghton tränade Malmö FF. En sak han minns särskilt väl är den kanske något oväntade vänskapen mellan Bob och lagledaren Egon ”Todde” Jönsson.

– De här två människorna var varandras diametrala motsatser men fann varandra så väl. Det var fantastiskt att se dem jobba ihop.

– Egon började jobba som 14-åring på Arbetet och kunde inte ens säga ”god dag” på engelska. Bob gick på lektioner i svenska men plockade upp en del från oss spelare och Egon också. Han berättade att de på undervisningen visade en bild på en rökt korv och frågade vad det var för något. Bob svarade: ”Det är en rögad korv”. De undrade var han hade lärt sig det och han sa att det var Todde som brukade säga så.

Bob och ”Todde”

Idag är Bob Houghton bosatt i Sydafrika men i Malmö är han fortfarande närvarande. Den övre nordvästra läktarsektionen på Swedbank Stadion har döpts till ”Bobs hörna”. Staffan Tapper är glad att han nu kommer på besök.

– Det är väldigt roligt och bra att Malmö stad och MFF uppmärksammar honom. Det visar att vi lever i nuet och tittar mot framtiden men också kommer ihåg och visar uppskattning. Bob var med och lade grunden till det professionella MFF vi har idag.

Bob Houghton kommer att hyllas under halvtidspausen i matchen mellan Malmö FF och Shakhtar Donetsk.

LÄS OCKSÅ:

Tore Cervin om Bob Houghton
Per Ågren om Bob Houghton
Jan-Olov Kindvall om Bob Houghton

huvudpartners

officiella partners