En legendar kommer hem: Jan-Olov Kindvall om Bob

Publicerad 20 oktober 2015 i Nyheter

Till hemmamatchen mot Shakhtar Donetsk kommer den legendariske MFF-tränaren Bob Houghton på besök. Det uppmärksammar vi på MFF.se med en rad intervjuer med spelare som hade förmånen att spela under honom. Jan-Olov Kindvall var bara 16 år gammal när han fick Bob Houghton som tränare.

Jan-Olov Kindvall, 145 A-lagsmatcher i MFF 1978-1983. Två cuptitlar, finalist i Europacupen.

Bob Houghton, MFF:s huvudtränare 1974-1980 & 1990-1992 . Fyra cuptitlar, tre SM-guld, finalist i Europacupen.

Hösten 1976, bara 16 år gammal, fick Jan-Olov Kindvall chansen att träna under Bob Houghton som ungdomsproffs. Samarbetet skulle ett par år senare visa sig leda fram till den största matchen man kan spela i ett klubblag.

– MFF var den första klubben som införde ungdomsproffs. Vi tränade på förmiddagarna och det var Bob som höll i det. När jag kom med i A-truppen 1978 hade jag redan en lång erfarenhet av honom, säger Jan-Olov Kindvall.

– Det var en fantastiskt bra tränare att ha. Hans största styrka var funktionell träning, att man tränade på det man skulle prestera. Sen hade han en naturlig auktoritet. Han var inte 30 år fyllda när jag kom in i klubben men man såg att de äldre etablerade spelarna hade stor respekt för honom.

Tog han hand om er unga spelare på något särskilt sätt?

– Jag tror inte han gjorde så stor skillnad mellan unga och äldre. Vi blev mer omhändertagna av de äldre spelarna i gruppen vilket var jättepositivt. Det är klart att han brydde sig om oss men det var inte hans huvudsakliga uppgift.

– Jag tror det var en jättefördel att han inte involverade sig för mycket med någon på grund av ålder. Han hade ett proffsigt förhållningssätt till hela gruppen och en stark integritet. Både som tränare och människa.

Du kom in i Sveriges bästa fotbollslag…

– … det gör alla som kommer in i MFF, haha.

Det är helt riktigt. Men kanske särskilt tydligt då, i början av en Europakampanj som skulle bli oöverträffad med svenska mått. Hur var det för en så pass ung spelare?

– Vi hade haft ett VM-slutspel sommaren ’78 där åtta MFF-spelare var med i truppen. Det var nästan bara landslagsspelare i startelvan. Så det var en bra tajming för mig att komma in i hetluften direkt. Men de tre första matcherna jag spelade förlorade vi. Så jag vet inte om det var så bra egentligen, haha. Men jag fick spela vidare ändå.

– Jag spelade alla minuter alla matcher under hela Europacupen. Det var bara några få av oss som gjorde det eftersom vi hade en del skador. Det var så jag kom in i laget på hösten också.

Du var 19 år när du spelade Europacupfinalen som ju är den största matchen man kan spela med ett klubblag. Var du nervös?

– Nej, jag vet inte. Vi hade spelat så många matcher. Det var ju klart mer spektakel runt om. Framför allt var det mer supportrar på plats. Det kom 10 000 till München och det var speciellt. Men annars var jag inte nervös. Vi visste också att vi tyvärr kanske inte var i bästa form. Det blev lite för mycket skador. Vi skulle ha spelat den matchen en månad tidigare. Det var dock inget som Bob påpekade på något sätt, men så var det.

Hur gick snacket från Bob Houghton innan matchen?

– Det var inte annorlunda bara för att det var Europacupfinal. Det såg likadant ut som inför allsvenska matcher. Vi gjorde det förberedande arbetet på planen veckan innan. Så snacket var mest en kort repetition om hur vi skulle spela.

Och efteråt?

– Vad jag kommer ihåg var han realistiskt besviken. Det var ingen bra match men Nottingham var ändå det bättre laget.

Vad var det i Bob Houghton som gjorde att MFF kunde ta sig till finalen?

– Det spelsättet han införde och att spelarna var beredda på att anamma det. Det var så överraskande för alla motståndare, förutom för laget vi mötte i finalen som ju var engelskt. Men annars var det vårt kollektiva spel som han förstärkte som person. Det passade den sammansättningen av lojala spelare att spela fotboll på ett enkelt sätt. Det var inte många i det laget som kunde dribbla av någon, haha.

Vad har du tagit med dig från hans ledarskap?– Det jag har tagit med mig mest är att man ska träna på det man ska prestera och att du inte bara kan rita upp en massa scenarion på en tavla. Man behöver den tråkiga, vardagliga repetitionen. Varje träning var nog inte så rolig. Men när vi kom ut på planen kände man sig trygg. Och när man visste var man hade sin grund klarade man sig alltid hyfsat, även när man spelade dåligt. Där har han varit stilbildande.

Bob Houghton kommer att hyllas i halvtidspausen i matchen mellan Malmö FF och Shakhtar Donetsk

LÄS MER:

Tore Cervin om Bob Houghton
Per Ågren om Bob Houghton

huvudpartners

officiella partners