Lägerkollen: Jared Wallace och gps-sändarna

Publicerad 15 mars 2024 i Dam,Nyheter

Vem i laget når den högsta maxhastigheten? Och vem springer flest löpmeter? Det och mycket annat mäter fystränaren Jared Wallace med hjälp av GPS-sändare och Ipad.

Jared Wallace

Torsdagens förmiddagspass på Sotogrande Football Center är över och fystränaren Jared Wallace samlar in sina GPS-sändare i en låda. Varje spelare bär en personligt märkt sändare som bland mycket annat mäter belastning, acceleration, maxhastighet och hjärtfrekvens.

Den insamlade datan skickas sedan automatiskt, via en app, till Jareds Ipad som han under träningspasset tar del av och rapporterar vidare till de övriga i ledarstaben.

– Det är ett bra verktyg för att se hur spelarna ligger till rent fysiskt. Hur har de presterat under träningen och behöver de göra något mer för att ligga på rätt nivå, förklarar Jared och ropar samtidigt åt sig Agnes Mårtensson som missat att stänga av sin sändare efter passet.

– Jag kan bli lite trött på att de inte lämnat tillbaka GPS:en eller glömt stänga av den. Det är ibland lite som om det är barn man har att göra med, säger han med glimten i ögat.

GPS-sändarna som sedan placeras i en väst som spelarna bär under träningar och matcher.

Men Jared, som jobbat inom Malmö FF i drygt två år, ser en stor fördel att använda sändarna i den dagliga träningsverksamheten.

– Det är fantastiskt att se vilka fysiska framsteg spelarna gör och jag blir glad när de exempelvis sätter en ny maxhastighet. Som jag ser det är en riktigt bra investering till damlaget från föreningens sida och vi har stor nytta av dessa.

Även spelarna är positiva till GPS-sändarna och Jareds sätt att informera om siffrorna från träningsplanen.

– Du kan ha en känsla av att du till exempel har sprungit extra fort under en träning, men sedan kanske statistiken från sändarna säger något annat. Det är intressant och lite lättare att ta till sig när det finns fakta att gå på, säger Matilda Kristell.

– Jared är bra på att berätta om man har slagit någon form av personligt rekord, det ger en extra boost och sporrar mig till att bli ännu bättre på de här bitarna, säger Nathalie Hoff Persson.

Och Jareds ständiga övervakande av gps:erna är inget som stör.

– Haha, nej, det är bra att han har koll på oss så att det är ordning och reda, säger Hoff Persson.

LÄS MER

Lägerkollen: Tidig avresa till Spanien »
Lägerkollen: Att dela hotellrum »

huvudpartners

officiella partners