Lägerkollen: Detta äter spelarna på lägret

Publicerad 30 januari 2024 i Herr,Nyheter

Till vardags är han chef över kioskerna på Eleda Stadion. Under träningslägret ansvarar Marcus Lehtonen för att utfodra över 40 hungriga spelare och ledare fyra gånger om dagen.

Marcus Lehtonen har varit på plats sedan länge när den första sömndruckne spelaren, eller oftast ledaren, kommer in i matsalen på morgonen. Han är också kvar när den sista mackan har rostats på kvällsfikat vid halv elva på kvällen. Arbetsdagarna på träningslägret är långa.

– Jag är alltid först på plats. Efter varje måltid summerar jag den tillsammans med kökspersonalen på hotellet och går igenom detaljerna för den kommande, säger Marcus Lehtonen.

Det gäller att ha koll på läget så att spelarna får i sig allt de behöver, vid rätt tid. På ett träningsläger är det andra saker att tänka på än under enstaka resor.

– Om vi bortser från det basala med hygien är det viktigaste för mig främst allergierna. Men på ett träningsläger som sådant har variationen också betydelse. Även om det kommer att bli enformigt för dem oavsett hur vi än gör.

– Första dagen är extremt viktig. De måste få ett positivt första intryck. Maten får inte ta slut och det måste vara något de känner igen och gillar.

Hur träningspassen är uppbyggda har också betydelse för hur måltiderna ser ut under hela dagen.

– När de tränar som allra tuffast ser jag till att det är lättsmält och skonsam mat direkt efteråt. De äter ganska lite då, vet jag av erfarenhet. Sen äter de i kapp under kvällsmaten. Då behöver vi mycket mat som mättar, säger Marcus Lehtonen.

Isaac Kiese Thelin gillar proteinerna som serveras

Isaac Kiese Thelin som sitter kvar länge vid bordet och snackar efter lunchen är nöjd med matutbudet på träningslägret.

– Det är mycket att välja på. Mycket bra protein. Honungsmelonen är riktigt bra till efterrätt.

Hur laddar man bäst upp inför en träning?

– Ris med kyckling och grönsaker. Kanske lite pasta. Ganska enkelt. Man behöver energi, så man äter inte enligt tallriksmodellen direkt.

Det blir aldrig enformigt?

– För mig personligen blir det bra med mycket kyckling. Det är bra med protein och inte så mycket kalorier. Det är inte tråkigt. Jag är van.

Menyn tisdag 30/1

FRUKOST:

Omeletter, äggröra, hårdkokta ägg
Havregrynsgröt
Kycklingkorv, bacon
Yoghurt
Müsli, linser, fröer, torkade bär
Färska bär
Bred variation av bröd
Pålägg
Grönsaker
Knäckebröd och kaviar

LUNCH:

Pasta, ris, potatis
Bolognese, varm tomatsås
Grillad kyckling, fisk, nötkött
Tomatsoppa
Salladsbuffé
Färsk frukt

MIDDAG:

Se ”LUNCH”, fast med kalkon i stället för kyckling.

KVÄLLSFIKA:

Bröd
Pålägg
Yoghurt
Färsk frukt

Läs mer

Lägerkollen: Resan till Spanien »
Lägerkollen: Därför är gräs bättre »
Lägerkollen: Så håller man sams på rummet »

huvudpartners

officiella partners