Lägerkollen: Gräsplanerna

Publicerad 28 januari 2024 i Herr,Nyheter

Den kanske största vinsten med träningslägret är att få träna på riktigt gräs. Åtminstone om man frågar de äldre spelarna. Niklas Moisander njuter av stunderna på träningsplanerna i Spanien.

Under söndagen genomförde laget det första riktiga träningspasset på anläggningen i Estepona. När Niklas Moisander klev av planen efter närmare två timmars träning var han belåten.

– Fotboll ska spelas på gräs. Det är härligt att vara här med en perfekt gräsplan. När vi kom hit och kände doften av gräset var det en fin känsla. Det var viktigt, särskilt för oss äldre.

Så fördomen att äldre spelare gillar gräs mer än yngre stämmer?

– Naturligtvis. Jag är ingen fysiolog men efter träning och matcher på konstgräs har vi oftast mycket mer ont i ländryggen och höfterna. Man blir stelare. Här kan man pusha lite hårdare utan att få den reaktionen nästa dag.

– Speciellt för återhämtning är det mycket bättre. Vi tränade ganska hårt idag men vi kan pusha imorgon igen. Hade vi tränat på konstgräs hade det varit svårare att komma i gång nästa dag.

Du har varit på väldigt många träningsläger genom åren. Hur är det att vara borta på ännu ett?

– Det har varit så många så jag kommer inte ihåg alla. Men jag måste säga att förutsättningarna vi har här är lika bra som jag haft i min utlandskarriär i övrigt. Bra hotell, bra mat, bra gym. Perfekta planer. Jag njuter av att vara här.

Något som däremot bekymrar Niklas Moisander med att vara borta är att det pågår ett presidentval i Finland som ser ut att gå mot en andra omgång. Det är inte helt självklart hur han i så fall ska kunna rösta.

– Jag har röstat i första omgången och tycker att det är viktigt att rösta. Vi får se. Det ska vara möjligt att rösta härifrån också. Någonstans kan man köra och vi har bilar vi kan använda. Jag kanske får köra till Malaga. Kanske inte Madrid, det är lite långt bort, haha.

Topp tre gräsplaner Niklas Moisander spelat på

1. Camp Nou

2. Amsterdam Arena (numera Johan Cruijff Arena)

3. Eleda Stadion

Niklas Moisander på Camp Nou som lagkapten för Ajax, 2014.

Läs mer

Lägerkollen: Resan »

huvudpartners

officiella partners