Sutalo hemma igen efter landslagsäventyret

Publicerad 24 februari 2022 i Dam,Nyheter

Martina Sutalo är nyligen hemkommen från en berikande men också helt ny upplevelse. För en vecka bytte försvararen försäsong i MFF till landslagssamling med Kroatien.

Martina Sutalo är nyligen hemkommen efter att ha varit i väg på landslagssamling med Kroatien.

Under juli och augusti 2023 spelas damernas VM i Australien och Nya Zeeland. Kvalet är i full gång och under februari månad har flera av de europeiska nationerna samlats för att slipa på detaljer. Malmö FF:s Martina Sutalo är just hemkommen från Kroatiens landslagssamling som blev en lärorik upplevelse.    

– Det var väldigt roligt. De flesta spelarna hade däremot koll på varandra sedan tidigare så jag var lite av en nykomling i gänget, säger MFF-försvararen.

Det Kroatiska damlandslaget har en ung historia. Under första halvan av 90-talet spelade nationen sin första landskamp och hittills har man aldrig kvalificerat sig till ett mästerskap. I en tuff VM-kvalgrupp ligger laget på en fjärdeplats halvvägs in i kvalet.

– De satsar för framtiden och har precis fått en ny förbundskapten. Själv är jag mest här och nu. Jag såg den här samlingen som ett bra tillfälle att testa på landslaget men sen får vi se vad som händer längre fram, säger Martina.

kontakt redan i höstas

Redan under hösten 2021 inledes de första kontakterna med det Kroatiska fotbollsförbundet. Men på grund av en praktiktjänst som sjuksköterska tackade Martina den gången nej.  

– Jag har velat lite fram och tillbaka men landade väl i att det vore dumt att missa en sådan här chans. Det är stort att få representera ett land och jag ångrar verkligen inte att jag tackade ja till samlingen och åkte i väg.

I laget är Malmöbekantingen Iva Landeka den stora stjärnan. Mittfältaren, som har ett SM-guld på meritlistan, spelar idag i den franska ligan med Montpellier HCS.  

– Av spelarna var det väl bara Iva som hade lite koll på Malmö FF. Men ledarna hade full koll och var väldigt imponerade över satsningen på damfotbollen i Malmö.

De kroatiska rötterna kommer från såväl mamma som pappa. Föräldrarna flydde kriget på 90-talet och under uppväxten spenderades stora delar av sommarloven i Kroatien. Språket är därför inget hinder för Martina.

– Jag pratar flytande kroatiska och att tala samma språk när man ska komma in i en ny grupp är förstås en stor trygghet. Visst på fotbollsplanen löser det sig alltid men det blir så klart både roligare och lättare när man talar samma språk.

VM-KVAL I APRIL

Nästa landslagssamling för Kroatien är i början på april. Då väntar två VM-kvalmatcher när serien vänder. De nio gruppvinnarna går direkt till VM medan gruppernas andraplacerade lag spelar playoff om de två, eventuellt tre, sista europeiska platserna till slutspelet.

– De har hamnat i en svår grupp och det blir väldigt tufft att gå vidare, konstaterar Martina som nu laddar om för att spela träningsmatch mot Trelleborgs FF på lördag.

– Vi har fått in några duktiga spelare och har spetsat till truppen ytterligare inför det här året. Det märks på träningarna att vi är på god väg att ta nästa kliv. Vi har höjt ambitionen och jag tror jag talar för alla när jag säger att det ser väldigt lovande ut. Vi vill fortsätta att avancera i seriesystemet men ser också fram emot att spela DM. Det kommer bli ett väldigt roligt fotbollsår, är jag övertygad om.

huvudpartners

officiella partners