Motståndarkollen: Vikingur Reykjavik

Publicerad 03 juli 2022 i Herr,Nyheter

På tisdag möter vi det isländska laget Vikingur Reykjavik i första omgången av Champions League-kvalet. Det blir den första gången någonsin som vi möter ett lag från Island i vår europeiska historia. Här är den viktigaste faktan om våra motståndare.

Vikingur Reykjaviks klubbemblem

Efter att islännigarna besegrade FCI Levadia i semifinalen och Inter Escaldes i finalen av förkvalet betyder det att Vikingur Reykjavik blev våra motståndare i första kvalomgången till Champions League. Vi börjar på hemmaplan den 5 juli och beger oss sen till deras hemmaarena Víkingsvöllur den 12 juli. 

De nuvarande isländska mästarna grundades 1908 och har sen dess vunnit den inhemska ligan, Úrvalsdeild, sex gånger. Titeln från förra säsongen var deras första på över 30 år. Víkingur har också vunnit den isländska cupen tre gånger, vilken de också vann förra säsongen. 

I nuläget ligger Vikingur Reykjavik på en andraplats i Úrvalsdeild med nio poäng upp till ligaledarna Breidablik. Laget leds av huvudtränaren Arnar Gunnlaugsson som har haft en spelarkarriär hos välkända klubbar runtom i Europa som Stoke City, Leicester City, Bolton Wanderers och Feyenoord. En spelare i truppen som man kan känna igen är den tidigare Degerforsbacken, Oliver Ekroth.

Det finns en stark MFF-koppling till den isländska klubben eftersom vår huvudtränare, Milos Milojevic, tillbringade nio år hos klubben. Han var bland annat P14-tränare och ungdomsansvarig. 2013 fick han rollen som assisterande tränare och blev sedan huvudtränare två år senare. Milos var delaktig när laget var med i Europa League-kvalet 2015, vilket var deras första sen 1992.

Milos Milojevic om 

…Vikingur Reykjavík

– En klubb med mycket kärlek som ligger centralt i Reykjavik. Det är lugnt och inte lika blåsigt som på andra ställen på Island. Det är en klassisk klubb som har varit lite upp och ner framtill 2014–2015. Efter det har de varit sju raka säsonger i högsta serien och de vann två titlar förra året, den inhemska cupen och serien. Det är en motståndare som vi måste respektera, de gillar att spela fotboll och klubben har flest talanger av alla klubbar på Island. Många av dem har varit hos akademier i exempelvis Nederländerna och Belgien. Sen har de kanske inte gått hela vägen där utan har kommit tillbaka till Vikingur Reykjavík. Det är ett lag som vill komma hit och testa sig mot oss och försöka skada oss så mycket som möjligt. 

…spelarkarriären i Island

– Jag hade en kortare spelarkarriär och en längre tränarkarriär. Jag har tränat många av spelarna som är i A-laget nu. De flesta har debuterat i A-laget med mig, så jag känner till klubben och alla spelare. 

…övergången från spelare till tränare

– Det är lite annorlunda där jämfört med här i Sverige. Samtidigt som jag var tränare för P14 spelade jag också i A-laget. Man måste ha flera tjänster samtidigt, vilket är normalt hos de flesta isländska klubbar. 

…den isländska högsta serien, Úrvalsdelid

– Man kan säga det är en typisk skandinavisk serie med hög intensitet. Ligan är kortare med 22 matcher och man spelar från maj till oktober. Försäsongen blir därför lång och man spelar cupen då. Sen ges det en chans för någon att ta sig ut i Europa. Jag tror att de tre bästa lagen i serien skulle kunna klara av att stanna kvar i Allsvenskan och även vinna Superettan. Linjen går ungefär där men det är svårt att jämföra eftersom det är en annan liga. 

…den isländska fotbollskulturen

– Jättefin! Jag var jättenöjd där och deras kultur är att jobba hårt och lägga ner extra mycket jobb. Deras mentalitet är att aldrig ge upp och det är något vi måste förvänta oss när de kommer hit. Att de alltid kommer att försöka skada oss när tillfället ges för att få ett bra resultat.

…att bo på Island

– Det var perfekt att bo där. Jag gillar Island och bodde där nästan elva år och känner mig lite hemma där. Allt folk är jättetrevliga och hjälpsamma så jag kan inte klaga på något. Jag fick min första upplevelse som tränare och akademidirektör där. Jag lärde mig också att jobba hårt och om du jobbar hårt och tror på det du gör kommer du att nå dina målsättningar. 


Förutom Milos Milojevic finns det en annan med MFF-koppling hos motståndarna. Kári Árnason spelade mittback i MFF 2015–2017 innan han lämnade för AC Omonia. Han var med när vi tog oss till gruppspel i Champions League 2015 och vann SM-guld 2016. Efter att ha avslutat sin spelarkarriär tog Kári rollen som sportchef för Vikingur Reykjavik.  

Läs vår intervju med Kári Árnason i sin roll som sportchef här.

huvudpartners

officiella partners