Árnason: ”Vi ska försöka ge er en match”

Publicerad 25 juni 2022 i Herr,Nyheter

För sju år sedan var han med och förde MFF till gruppspel i UEFA Champions League. Nu ska Kári Árnason och Vikingur Reykjavik, där han är sportchef, försöka stoppa oss från att göra det igen.

Kári Árnason i kamp med PSG:s Edinson Cavani under gruppspelet i UEFA Champions League 2015.

Du har varit tillbaka på Island i tre år nu. Hur känns det att var hemma?

– Det känns jättebra. Jag var lite trött på det den sista tiden. Sista året i Turkiet var jag 37 år och kände att det räckte. Vi behövde flytta hem och ha ett normalt liv.

Hur skulle du beskriva Vikingur Reykjavik för någon som inte känner till klubben?

– Vikingur är min moderklubb. Den ligger mig varmt om hjärtat och jag har mycket känslor kring klubben. Så det är svårt för mig att titta på matcherna. Jag vill att de ska vinna så mycket att det blir en väldigt stressfull situation.

– Historiskt är det en av de största klubbarna på Island. Men under de senaste 20 åren har det varit en titeltorka. Med bland annat en ny skicklig tränare och mig och Sölvi Ottesen (nu assisterande tränare), som kom hem samtidigt, har vi lyckats landa tre titlar på tre år. Så det är goda tider.

Vilka är lagets styrkor?

– Vi är i en utvecklingsfas. I samband med att den nye tränaren tog över förändrade vi klubbens riktning och sättet att spela på för att bli mer konkurrenskraftiga både på Island och i Europa. Vi vill spela på ett hållbart sätt utan att vara naiva. Vi har en ung trupp med mycket talang. De senaste 3–4 åren har vi kommit en lång bit på vägen och vi försöker fortsätta att göra klubben mer professionell.

Vilken Europarutin finns i truppen?

– Efter vi vann cupen 2019 hamnade vi i kvalet till Europa League men hade en väldig otur. Vi mötte Olimpija Ljubljana och fick en man utvisad efter fem minuter. Trots det ledde vi med 1–0 till 88:e minuten. Då kvitterade motståndarna. Det gick till förlängning och de gjorde ett mål till.

– Så vi har inte så stor erfarenhet från Europaspel men många har spelat för U21-landslaget och har viss erfarenhet därifrån. Vi som varit med försöker också överföra våra erfarenheter men det är svårt. Man måste vara med om det för att veta vad som gäller.

Vad dyker upp i huvudet när du tänker på Europaspelet med MFF 2015?

– Det var ett fantastiskt år. Ett av de bästa i min fotbollskarriär. Året därpå spelade vi EM med Island så det var en bra tid för mig.

– I Champions League fick vi något av en dödens grupp. Det var en väldigt svår uppgift. Jag vill komma ihåg de bra stunderna och hur vi besegrade väldigt bra motstånd på vägen dit. Vi förtjänade att vara där.

Nu ska du försöka stoppa MFF från att nå dit. Hur känns det?

– Det är en väldigt svår uppgift och vi är stora underdogs. Med MFF:s erfarenhet i Europa, landslagsspelare på flera positioner och en budget som säkert är mer än 20 gånger så stor. Vi har ett ungt och relativt oerfaret lag. Men spelarna är skickliga och vi ska försöka ge er en match.

Vad kan tillresta MFF-supportrar förvänta sig av staden och arenan?

–  Förvänta er inte för mycket, haha. Vi är inte en helprofessionell klubb och det avspeglar sig på arenan. Det finns en läktare som tar ungefär 1500 åskådare. Så det är lite annorlunda än vad de är vana vid.

– Men Reykjavik är en fantastisk stad som jag älskar. Jag skulle rekommendera alla att komma hit och åka på sightseeing och testa nattlivet. Och packa varma kläder. Man vet aldrig vad som kan hända.

huvudpartners

officiella partners