UEFA Europa League
Wolfsburg Arena

VfL Wolfsburg – Malmö FF

2 – 1

MFF tar med sig ett viktigt mål på bortaplan från Wolfsburg. MFF tog ledningen i matchen, men hemmalaget vände och vann med 2–1.

Den 12 december besegrade Malmö FF FC Köpenhamn i Danmark och tog sig därmed vidare till sextondelsfinalen i UEFA Europa League. 71 dagar senare var det äntligen dags för MFF att återvända till turneringen, den här gången i Tyskland mot Bundesliganian VfL Wolfsburg.

Och det var en mäktig ljudkuliss som mötte spelarna på Wolfsburg Arena. Uppemot 4 500 MFF-supportrar hade tagit sig till Wolfsburg och det var ingen tvekan om vilket av lagen som dominerade läktarkampen.

På planen då? Första halvleken var en relativt jämn historia mellan två avvaktande lag. Närmast mål kom hemmalagets Josip Brekalo som i matchens 38:e minut prickade ribban bakom Johan Dahlin i Malmö FF-målet.

I den 22:a minuten tvingades Arnór Traustason utgå och in kom Sören Rieks på islänningens position.

I halvlekens sista skälvande minut jobbade Anders Christiansen fram en frispark precis utanför straffområdet. ”AC” tog själv hand om frisparken, men bollen tog i hemmalagets uppställda mur.

Men om den första halvleken var chansfattig var den andra det motsatta. Redan i halvlekens andra minut, matchens 47:e, slet sig Isaac Kiese Thelin loss på högerkanten. Anfallaren fick till ett långt inlägg till Sörens Rieks som satte pannan till bollen. Nicken träffade Wolfsburgsspelaren Kevin Mbabus arm och domaren blåste för straffspark.

En straff som Isaac Kiese Thelin kyligt placerade in och ett för MFF förlösande bortamål var därmed gjort.

Hemmalaget replikerade omgående. Bara två minuter senare låg bollen i nätmaskorna efter att Josip Brekalo otagbart skjutit in bollen med vänsterfoten. Snöpligt för MFF som inte fick inneha ledningen i matchen speciellt länge.

I den 58:e minuten var det dags för nästa byte då tidigare inbytte Sören Rieks inte kunde spela vidare. Han ersattes av Jo Inge Berget.

Efter 62 minuter fick hemmalaget sedan en frispark som Admir Mehmedi, via en touch på en MFF-spelare, nickade in i mål.

Malmö FF försökte att etablera press på offensiv planhalva, men skärpa saknades på den offensiva tredjedelen.

Sammantaget stod himmelsblått för en klart godkänd insats på bortaplan och redan om en vecka väntar en dramatisk retur på Eleda Stadion. En retur som lever i allra högsta grad efter torsdagskvällens 2–1-förlust i Wolfsburg.

Efteråt var MFF:s huvudtränare Jon Dahl Tomasson tillfreds med lagets insats.

– En stor eloge till spelarna som kämpade för varandra och för klubben. Jag tycker att hela laget gör en stark insats ikväll. Det var ett fint resultat och vi hade ett fantastiskt stöd från våra supportrar. Det gick att höra dem hela tiden, både före och efter matchen.

– Det finns mycket kvalitet i det här laget. Vi har spelat till oss en riktigt fin möjlighet i returen i Malmö. Jag hoppas och förväntar mig att det blir utsålt till den matchen.