Lolo är ett löfte både på planen och i skolan

Publicerad 12 maj 2020 i MFF i Samhället,Nyheter

15-åriga Ahlam ”Lolo” Nasr går i nionde klass i MFF-akademin på Vårboskolan i Arlöv. Hennes fotbollstalang går inte att ta miste på och i höstas debuterade hon för F15-landslaget, men det är inte bara på planen som hon levererar.

Lolo är en av många högstadieelever i MFF:s akademier som under skoltid kombinerar idrottande med en seriös satsning på studier. Vårboskolan i Arlöv är en av totalt 17 akademier på olika högstadieskolor runt om i Skåne.

För Lolo, uppväxt och boende i Arlöv, passar upplägget med skola och fotboll ypperligt.

– Det är nära hem och fotboll är det jag lever för. Det har varit jättebra för mig att gå i skolan här, säger hon.

Träning på skoltid

Tre gånger i veckan är det träningspass under skoltid, oftast på morgonen. Sedan fortsätter Lolo och de andra eleverna med vanliga lektioner.

– Att ha en idrottsaktivitet tillsammans med skolan hjälper mycket. Man tar ut sig på morgonträningen och kommer med ny energi till skolan. Men på fredagar har vi träning som sista lektion, sedan brukar jag åka därifrån till nästa träning.

Nästa träning är med klubblaget, i Lolos fall FC Rosengårds U15–17-lag.

– Min position är innermittfältare. På planen ser jag mig själv som spelfördelare och jag spelar mycket ”med huvudet”. Min styrka är spelförståelsen.

I MFF-akademin i Arlöv går 37 elever, varav fyra är tjejer. Alla är del av samma grupp och tränar tillsammans.

– Det är kul att möta killar och träna med dem varje dag. Jag ser det som en bra utmaning att variera och spela med både killar och tjejer.

Satsar på fotbollen

En förutsättning för att få vara med på träningen är att eleverna sköter sitt skolarbete.

– Vi får mycket tid till att utvecklas som idrottare. Behöver man plugga kan det hända att man får stå över en träning. Skolan går först.

– Jag gillar att komma till skolan varje morgon. Jag är ganska ambitiös och har aldrig haft svårt för att lära mig. Jag har nått dit jag vill med mina betyg. Om jag inte lyckas med fotbollen vill jag bli något annat inom idrott, kanske sjukgymnast.

Men än så länge får de höga betygen fungera som en reservplan, för Lolo har klart för sig vad hon vill göra i framtiden.

– Min dröm är att spela professionell fotboll utomlands, helst i Spanien eller Frankrike.

fotbollsakademier

Läs mer om Malmö FF:s 17 akademier på högstadieskolor i Skåne.

huvudpartners

officiella partners