Lär känna nyförvärvet Thelma Persson Welin

Publicerad 09 februari 2023 i Dam,Nyheter

I november förra året blev det klart att den unga talangen förstärker Malmö FF inför kommande säsong. 15-åriga Thelma kommer senast ifrån division 1-laget Södra Sandby IF där hon förra året tog en A-lagsplats och stod för elva mål. 

Thelma Persson Welin under helgens träningsmatchen mot Helsingborgs IF

Redan som treåring drogs Thelma Persson Welin med på fotbollsträning. Hemma i Höllviken kretsar allt kring fotboll. Thelmas fyra äldre systrar spelar, hennes pappa är fotbollstränare och hennes mamma Annika Welin har spelat i Malmö FF. Som yngst i laget är Thelma ett av de sex nyförvärv som förstärker inför division 1. De tre äldsta systrarna har nått Allsvenskan, vilket Thelma och hennes syster och MFF-lagkamrat Erica också är ute efter genom att ansluta till Malmö FF. Mellansystern Julia som också har anslutit till Malmö FF, har tidigare spelat i Allsvenskan i LB07.

– Först och främst vill jag få så mycket speltid som möjligt och ta vara på det och göra det så bra jag kan. Jag vill vinna serien och sedan gå ännu längre. Helst upp till Allsvenskan, det är ett av mina mål här, säger Thelma Persson Welin.

När MFF hörde av sig i höstas behövdes det ingen längre överläggning, då klubben alltid legat nära om hjärtat i hela familjen. Efter förra säsongen i Södra Sandby IF visade några klubbar intresse. Efter fyra år av längre pendling mellan Höllviken till Södra Sandby, och att hon går i skolan precis vid stadion så var det också av praktiska skäl som MFF kändes bäst. Men tankarna att en dag spela i den himmelsblå tröjan började tidigare än så.

– Det var några lag som hörde av sig till mig i slutet av säsongen i SSIF, men jag gick aldrig på provträning för dem eftersom MFF kändes ganska självklart från början. Vi pratade mycket om det hemma och vi kom fram till att MFF skulle passa mig bäst. Vi har alltid hållit på MFF och gått på matcher, så det var kul att damlaget startade upp här igen år 2020. Jag ville väl till Malmö redan då och var med på den allra första träningen för flicklagen – men just då passade det inte helt. Pappa var ju tränare i SSIF och vi tyckte att det var de bästa alternativet just då. 

Tiden i Södra sandby har varit en viktig period i Thelmas liv

För fyra år sedan kom Thelma till Södra Sandby IF, och där har hon varit med om mycket som format henne som fotbollsspelare. Flera gånger i veckan har hon pendlat mellan Höllviken, Malmö och Södra Sandby, och fått lägga ner mycket tid för att ta sig till träningar och matcher. Föräldrarna har alltid varit stöttande och allt har varit värt det, inte minst när Thelma var med och spelade Gothia Cup 2019 och vann finalen mot tyska KFV Segeberg.

Thelma i Gothia Cup 2022.

– Det var en väldigt jämn och spännande cup, och kunde sluta hur som helst egentligen. Alla matcher var jämna. Vi mötte Segeberg från Tyskland i finalen så det var också coolt att möta ett internationellt lag redan då och dessutom vinna med 2-0. Det var riktigt häftigt gå in på Ullevi och lyfta pokalen, det är mitt starkaste minne i mitt fotbollsliv.

Inför förra säsongen så kände hon trots sin unga ålder att det var dags för nästa kliv, och målet var att komma upp i A-laget som spelar i division 1. Hon beskriver det som en jobbigare period när hon själv starkt kände att det var dags men att hon först fick beskedet att det var för tidigt för då 13-åriga Thelma. En period som gjorde att hennes kämparglöd blev ännu starkare.

– Det kändes extra tufft eftersom min syster Erica blev uppflyttad och min pappa var tränare där. Så jag ville verkligen dit och det var riktigt jobbigt att jag inte blev det. Vi hade några gemensamma träningar med damlaget, så jag ansträngde mig verkligen då, och sen fick jag chansen med ett inhopp i en träningsmatch. Så jag såg till att göra det riktigt bra, och fick då till slut ändå en plats i laget.

I säsongen 2022 slutade det med att Thelma fick spela 22 matcher, starta 19 matcher, och slog till med 11 fullträffar för Södra Sandbys damlag. Laget slutade på andra plats, bara ett poäng under serievinnarna Trelleborgs FF.

Thelma och syster Erica i BK Höllviken.

– Att jag fick chansen i Södra Sandbys damlag gjorde nog även att jag hamnade här i MFF. För då är man redan i ett damlag och vi mötte även MFF i serien så då fick de se mig. Jag visste inte då att jag skulle till MFF, utan tvärtom så ville jag verkligen vinna den matchen ännu mer bara för att det var just MFF. 

I Malmö kändes det rätt direkt

Thelma kom till Malmö FF i november 2022, när säsongen precis tagit slut. Efter en lång säsong och precis innan uppehåll och sedan försäsong kan det lätt bli att man slappnar av, men så var det inte i Malmö FF.

– I början märktes det såklart stor skillnad, framförallt på träningarna, men även resurserna som finns här. Och det blir bara bättre och bättre ju mer saker kommer på plats. Det märks stor skillnad på tempot och viljan här. Jag märkte det tydligt när jag kom hit, då var ju säsongen slut, men alla ville ändå göra allt för att vinna på träningarna så det tycker jag verkligen är kul. 

Hon har varit i MFF drygt tre månader, och känner sig bra välkomnad av sina lagspelare. Även om hon är yngst i laget så är det inget som påverkat sammanhållningen. Hon går i samma klass som Holly och Tilde, och kom från Södra Sandby tillsammans med nära kompisen Agnes och systrarna Julia och Erica.

– Det kändes inte särskilt speciellt att komma som yngst i laget, men det var ändå skönt att inte komma helt själv. Jag hade ju med mig Erica, Julia och Agnes från SSIF och jag går i samma klass som Holly och Tilde. Men jag skulle ändå säga att alla hänger med alla så det är inga konstigheter.

Vill vinna allt man kan vinna

Som spelare är Thelma en snabb mittfältare. Hon kan spela både centralt och ytter, men trivs bäst på kanten. Där kan hon få upp farten och nyttja sina kvaliteter att utmana en mot en. Hon ser fram emot att säsongen ska dra igång och att få många spelminuter.

– Jag vill få så mycket speltid som möjligt. Men det främsta målet är att vinna så mycket det bara går – och till slut även vinna serien. Jag kommer se till att träna hårt under försäsong så att jag är redo för premiären. 

Laget är mitt uppe i förberedelser inför premiären, och Thelma har hittills fått starta båda träningsmatcherna och dessutom bidragit med en assist i vardera match. För att fortsätta bidra till vinster under säsongen har hon styrt upp bra rutiner inför match som hittills verkar fungerar bra…

– Jag har mina egna knep för att ladda inför match, som att äta samma frukost, samma tid varje morgon. Sen har vi fått våra tröjnummer nu, och jag har nummer 11 på ryggen. Då har jag en grej att jag alltid måste äta 11 stycken av någonting, till exempel 11 vindruvor. Och så måste jag alltid sätta på höger sko först när jag tar på fotbollsskorna. 

Thelmas favoriter

Favoritmål? När jag spelade SM-slutspel mot Göteborg så lobbade jag målvakten. Det var ett riktigt skönt mål. 
Favoritfotbollsspelare? Messi, helt överlägset.  
Favoritmat? Tacos. Men om det är innan match så är blir det alltid potatis och lax. 
Favorit/drömresemål? Har inget specifikt. Men jag vill såklart besöka Barcelonas arena Camp Nou.
Favoritlåt? Jag har många, men jag kommer inte på vad dom heter. Jag är rätt dålig på låttitlar. 

Stötta Thelma & laget i division 1 med ett årskort:

huvudpartners

officiella partners