Möt nyförvärvet Julia Welin: ”Vill skriva historia med mina systrar”

Publicerad 25 januari 2023 i Dam,Nyheter

Julia Welin är mellansystern i en syskonskara där allt handlar om fotboll. Tillsammans med sina yngre systrar Erica och Thelma vill hon skriva himmelsblå historia. Men någonting saknas:
– Det vore väl jättehäftigt om vi en dag spelade här tillsammans alla fem. 

Julia Welin.

Innan säsongen i division 1 drar igång väntar flera träningsmatcher mot tufft motstånd. Årets första match är nu på lördag, 28 januari klockan 15:00 på Vångavallen, där nyblivna elitettanlaget Trelleborgs FF står för motståndet. Då kommer flera spelare att dra på sig den himmelsblå tröjan för första gången.

Under vintern förstärkte Malmö FF en redan stark trupp med sex nyförvärv. Tre av dem kommer dessutom från samma fotbollstokiga familj. Efter ett kort samtal runt köksbordet hemma i Höllviken skrev systrarna Erica, 17 år, och Thelma, 14 år, på för Malmö FF. Ett par veckor senare skrev även storasyster Julia Welin, 22 år, på för MFF.

­– Vi spelade ett par matcher tillsammans i Södra Sandby i höstas, det var verkligen jätteroligt. Den kemin vi har, kan man inte få med någon annan spelare, säger Julia som är mellansyster i syskonskaran Persson Welin. Totalt är de fem systrar i familjen som alla spelar fotboll.

­– Vi älskar fotboll – det är inte svårare än så, skrattar Julia som debuterade i Damallsvenskan som 17-åring för LB07. Då spelade hon tillsammans med sina äldre systrar Olivia, 26 år, och Anna, 28 år.

– Då var jag väl lite i den situationen som Thelma och Erica befinner sig i nu, alltså precis i början av sina karriärer. För mig var det en enorm trygghet att ha Olivia och Anna där så jag hoppas kunna bidra med samma trygghet till Thelma och Erica här nu.

Malmö FF:s nya mittfältare ser bara fördelar med att spela tillsammans med sina systrar och lovar att eventuella syskongräl stannar hemma.

­– Det är ju helt upp till oss men vi är alla väldigt seriösa med vår satsning på fotbollen och måna om att hjälpa varande med att nå våra drömmar. När vi är här är det bara fotboll som gäller.

Julia Welin under en flicklandskamp mot Norge.

Lika men ändå olika

Alla systrarna har inlett fotbollskarriären i BK Höllviken. Redan i tidig ålder syntes talang och kvalité främst i det offensiva spelet, menar Julia. Men med tiden har de utvecklat sina egna spetsegenskaper och blivit allt mer olika i sitt sätt att spela och idag är det ingen som konkurrerar om samma position.

­– Jag tror att supportrarna kommer se det ganska tidigt att vi är lika men ändå olika. Vi är alla tre poängspelare som kan spela på flera positioner, men i spelsättet är vi olika.

Julia Welin ser fram emot sin första säsong i Malmö FF och redan ett par veckor in i försäsongen är hon övertygad om att laget har en rolig tid framför sig.

– Det är högt tempo på träningarna och alla ställer höga krav på både sig själva och på varandra. Jag känner redan nu att det här är en utvecklande miljö att vara i. Vi kliver in i den här säsongen med stora ambitioner.  

Under sina år i Damallsvenskan spelade Julia tillsammans med trion Malin Gunnarsson, Saga Fredriksson och Elin Björklund. Det blev ett kärt återseende när spelarna möttes igen i Malmö FF.

­– Det är jätteroligt att spela med Malin, Saga och Elin igen. De har bara bra saker att säga om den satsningen som föreningen gör på det här laget. Sen är det ju många av spelarna här som man stött på i samband med läger och uttagningar. Många har jag mött som motståndare också. 

Vilken roll tar du i det här laget?

– Med min erfarenhet så vill jag vara en spelare som kommer hit och bidrar till att alla i laget får ut det bästa av sig själva. När det väl kommer till match så är jag en spelare som gillar att stå för det oväntade. Jag ser fram emot att få avgöra matcher framför MFF-supportrarna.

Till säsongen 2023 önskar Julia att laget fortsätter utvecklas och tar nästa steg. Framför allt vill hon skriva himmelsblå historia tillsammans med lillasystrarna Erica och Thelma. Men helst av allt hade hon velat göra det med hela syskonskaran.

– ­ Det vore väl jättehäftigt om vi en dag spelade tillsammans alla fem. Vi får väl ta ett snack om det, helt enkelt. Om det är möjligt? Vi får väl se.

Hemmapremiären i division 1 är mot Örgryte IS och är preliminärt inbokad till 16 april. Innan dess väntar alltså en tuff försäsong med många träningsmatcher. Se hela försäsongsschemat här.

Efter tre raka serieavancemang står vi inför den tuffaste utmaningen så här långt. Konkurrensen i Division 1 är hårdare än någonsin och bara ett lag kan ta steget upp till Elitettan. Spelarna behöver ditt stöd på Malmö Stadion i år.

huvudpartners

officiella partners