Jahnfors: ”Underbart att spela framför dem”

Publicerad 19 mars 2021 i Dam,Nyheter

Damlagets huvudtränare Fredrik Jahnfors om vad som händer i och kring damlaget, hur träningen är upplagd och längtan efter att spela framför MFF-supportrar.

Fredrik Jahnfors under säsongsavslutningen mot Lilla Beddinge BK ifjol.

Den 10 oktober mötte Malmö FF danska Bröndby IF i en träningsmatch i Danmark. Det var senaste gången damlaget spelade en fotbollsmatch. Sedan oktober förra året får laget inte heller träna i helgrupp – det är istället smågrupper om åtta som gäller.

– Vi tränar tre gånger i veckan på konstgräset. Spelarna kommer till planen, tränar i mindre grupper och åker därifrån när träningen är över. Igår konstaterade vi att det var ett halvår sedan vi tränade i helgrupp. Men spelarna är fantastiska, de håller energin uppe varenda träningspass. Kommer väl förberedda och ger järnet varje gång. Det är imponerande, säger Fredrik Jahnfors.

Trots restriktionerna har ledarstaben inte någon brist på att hitta träningsövningar – tvärtom. Mycket går att slipa på även om alla spelare inte är involverade i samma övning.

– Vi kör flera mindre spelövningar där vi tränar på vår speluppbyggnad, vilka utgångspositioner vi har, hur vi agerar när bollhållaren är under press och hur vi spelar igenom motståndarna. Spelprinciper som är viktiga för vårt uppbyggnadsspel. Vi kan även träna anfallsövningar, det kan vara inspel eller djupledsspel, säger Jahnfors.

Under vintern anslöt Amanda Kander, Vera Ejlertsson och Ida Lyberg till truppen. Samtliga tre har funnit sig väl tillrätta i MFF och kommer bli viktiga pelare i Jahnfors truppbygge.

– Det är professionella fotbollsspelare som alla tre har olika kvaliteter. Amanda kommer från Allsvenskan och det märks att hon har spelat på en hög nivå. Ida är vänsterfotad och skjuter kanske hårdast i laget, hon har en klockren bollträff. Vera känner vi sedan innan och hon har ersatt Helena Ivarsson på ett föredömligt sätt.

Fredrik Jahnfors fyllde 47 år på torsdagen. Grattis, Fredrik!

I veckan togs beslutet att skjuta upp de tre första omgångarna av division 3 sydvästra. Det innebär att premiären spelas den 2 maj mot Husie IF på bortaplan.

– Vi tror och hoppas den matchen blir verklighet, det ser vi fram emot något enormt. Vi tar ledigt under påskhelgen, sedan är det fyra veckor kvar till premiären. Då är det fullt fokus på den. Förhoppningsvis får vi möjlighet att spela någon träningsmatch i april.

Precis som för herrarna är det ännu oklart om och i så fall i vilken utsträckning publik tillåts på matcherna. Fredrik Jahnfors vet vad det skulle betyda att ha supportrarna på plats.

– Allt. Du anar inte hur mycket de betyder för spelarna. För oss alla. Det är det största med Malmö FF. Det vore underbart om vi får möjlighet att spela framför dem så snart som möjligt. Vi fick aldrig riktigt vara med om det ifjol. Men det är inget vi kan påverka, vi liksom alla andra hoppas att vaccinationerna flyter och läget förbättras, säger Jahnfors.

Slutligen: Fredrik Jahnfors fyllde 47 år på torsdagen. Hur han firade?

– Med en träning, såklart. Och en middag med familjen senare på kvällen.

Information om årskort

Damlagets årskort släpps den 22 mars.

huvudpartners

officiella partners