Inför premiären i Elitettan

Publicerad 12 april 2024 i Dam,Nyheter

Äntligen dags för premiär i Elitettan! Jonas Valfridsson som nyss tagit över ansvaret för damlaget tillsammans med Maxim Khalil berättar om en annorlunda uppladdning och spelarnas längtan efter premiären.

Jonas Valfridsson ger taktiska instruktioner på en träning inför premiären.

Matchfakta

Malmö FF – Umeå IK
Lördag 13 april 14:00
Eleda Stadion

Jonas Valfridsson inför matchen

Det har gått lite mer än en vecka sedan MFF och tidigare huvudtränaren Kim Björkegren avbröt samarbetet. Hur har den senaste veckan varit för dig som nu tillsammans med Maxim Khalil leder laget?

– Det har varit en intensiv period för mig och Maxim. Okej, vad vill vi få ut nu? Vad vill vi få ut framåt? Och där tycker jag att Maxim och jag har satt ihop en vettig plan framåt gentemot Umeå som vi har kunnat jobba emot och fullfölja.

– Vi har försökt vara tydliga mot spelarna. Så att det har känts bra efter att beskedet väl landade. Och det har varit roligt att jobba vidare med det här.

Vad har ni prioriterat att jobba med?

– Vi har väl fokuserat ganska mycket offensivt och varit tydliga med vad det är vi vill få ut på planen. Både i form av när vi äger boll och när vi inte gör det i det offensiva spelet.

– Vi har pratat mycket om när vi positionerar oss och hur vi vill rotera. För att helt enkelt hitta en en större och tydligare identitet i vår trupp.

Hur har spelarna svarat på det?

– Jag tycker att spelarna har svarat jättebra på det. De känns motiverade. Det alltid är lätt att jobba med spelare när det börjar närma sig matcher som betyder någonting.

– Men de har också tagit till sig det eftersom att de är nyfikna och vill vara delaktiga. De är nästan så ivriga att man får hålla tillbaka dem lite så att alla följer med på samma nivå helt enkelt. Det är en väldigt, väldigt motiverad grupp att jobba med.

Det har varit lite blandade resultat under försäsongen. Hur ser du på träningsmatcherna som spelats?

– Jag tycker väl att vårt defensiva spel har sett helt okej ut under stora delar av den här försäsongen. Särskilt nu mot slutet. Däremot har vi inte varit lika tydliga i vårt bollägande och det är ju givetvis det vi har valt att jobba på nu.

– Samtidigt så ska vi ha med oss att vi har mött väldigt mycket allsvenskt motstånd. Vi är nykomlingar i Elitettan, inte en normal nykomling utan vi har målsättningen att vinna den här serien. Den är ganska uttalad och klar för oss. Så därför ska vi kunna tävla mot allsvenskt motstånd.

– Men vi har också ett jättefint resultat mot Norrköping med oss och jag tycker vi gör en ganska bra fotbollsmatch stundtals mot Trelleborg. Det är det offensiva spelet vi behövt fortsätta jobba på och jag tycker att vi ser att vi fått till en utveckling nu.

Du har ju varit i den här sitsen förut och fört upp lag i Damallsvenskan. Vad är det som kommer krävas?

– Skillnaden jämfört med det jag gjort tidigare är det är en helt annan typ av trupp här. Mer färdiga spelare.

– Men man ska vara medveten om att det är en lång säsong och att vi måste fortsätta utvecklas under året. Vi måste lära oss att identifiera vad det är vi behöver utveckla och få spelarna att köpa in på den idén. Det tycker jag är en viktig del för att lyckas i den här serien.

MFF har 74 raka segrar i seriespelet. Hur är det att försöka hålla den sviten vid liv?

– Det blir jämnare och jämnare i serierna. Laget har gjort fantastiska prestationer och 70 plus vinster är magiskt bra. Men vi kan inte hänga upp oss på sviten. Vi kan inte jobba utifrån den. Vi kan inte kontrollera den helt och hållet.

– Jag vet inte riktigt vad spelarna tänker men jag tror mer att det är media och andra utifrån. Vi vet om att vi kommer gå in i en tuff säsong. Skulle vi tappa poäng så är det bara att acceptera det. Men då jobbar vi jävligt mycket hårdare veckan som kommer och framåt. För då måste vi snabbt komma på rätt sida igen.

Det är över 2000 biljetter sålda till premiären som spelas på en perfekt gräsmatta inne på Eleda Stadion. Hur mycket kan du njuta av stunden?

– Jag tror inte man njuter som tränare någon gång. Höll jag på att säga. Förutom när domaren precis har blåst av och du har vunnit en match. Men det är bara fem minuter innan man börjar tänka på nästa steg istället. Så man njuter inte så mycket. Däremot vet jag ju att spelarna pratar om det här.

– Och jag vet om att de är otroligt glada för att få spela inför så mycket människor. Det är klart att man kommer njuta när man väl går in. Sen kommer man in i ett arbetsmode igen så att säga. Men du gör ju det här för att du vill underhålla också. Även ifall tre poäng kanske är det viktigaste, så är det klart att man vill att alla känner sig glada och stöttar oss. Det ser vi fram emot.

Skadeläget i truppen

Lovisa Wifvesson och Stella Malmros långtidsskadade och inte tillgängliga för spel. Julia Cavander har drabbats av en skada som håller henne borta från spel till helgen.

Läs mer

Publikinformation inför matchen »

Köp biljett till matchen »

huvudpartners

officiella partners