Från Zalgiris till Göteborg – Brorssons 200 matcher i MFF

Publicerad 29 december 2021 i Herr,Nyheter

Franz Brorsson har lämnat Malmö FF. Det markerar slutet på en period av över tio år i den himmelsblå tröjan. I höstas passerade han milstolpen 200 matcher.

Franz Brorsson firar efter sin 200:e MFF-match – segern mot IFK Göteborg den 7 november 2021.

Det här är en text från den kommande årsboken som släpps till medlemmar den 24 februari. Bli medlem för att ha rätt till ett exemplar.

En sommarkväll 2015 fick den då 19-årige Franz Brorsson äntligen uppleva det han kämpat för i åratal. När han klev ut på Stadions gräsmatta för att representera Malmö FF i Champions League-kvalet mot FK Zalgiris Vilnius gjorde han A-lagsdebut. Sex år senare passerade han ytterligare en milstolpe. När han den 7 november i höstas hoppade in i slutet av bortamatchen mot IFK Göteborg var det hans 200:e match i MFF-tröjan.

– Det är en milstolpe som jag hade som mål att passera det här året. Och det är skönt att jag fick göra det. Det är inte så många som gör 200 matcher i samma lag. Man rör sig mycket mer nuförtiden. Det gör det ännu större för egen del, säger Franz Brorsson.

Trots sin relativt låga ålder har han redan fått en hedersplats i MFF-museet på Eleda Stadion. Tillsammans med mängder av klubblegendarer finns hans namn nu på plaketten som förkunnar vilka som gjort 200 matcher eller fler i den himmelsblå tröjan.

– Jag har sett listan i museet och det har varit ett mål för mig att hamna på den. Så det känns väldigt kul.

Minnesvärda matcher

Malmö FF – FK Zalgiris Vilnius, 0–0, 15 juli 2015

– Åge ser spänd ut. Det var mycket på spel. Det var min absolut första A-lagsmatch och jag var chockad över att jag fick chansen eftersom den betydde så mycket.

– Jag var knappt med i truppen till Allsvenskan omgången innan och inför Zalgiris kom Åge fram till mig och sa åt mig att vara redo, för jag skulle nog få spela. Men det gick bra för min del. Jag fick en flygande start. Det hade varit tufft att inleda med förlust.

Hur var det för dig efter debuten?

– Jag gjorde allsvensk debut mot Örebro någon dag senare och sedan mötte vi dem borta igen och då spelade jag också. Det var en händelserik vecka.

Malmö FF – IFK Norrköping, 0–2, 31 oktober 2015

– Min första utvisning, ja. Vi behövde vinna och jag tror jag kom in i halvtid. ”Ut och kötta”, sa de till mig och det gjorde jag också. Det blev två gula ganska snabbt och jag åkte ut.

Inget ont emot Jonas Eriksson?

– Nej, inte den gången i alla fall. Det var mitt eget fel. Jag har lugnat ner mig lite med åren.

Malmö FF – Paris Saint-Germain FC, 0–5, 25 november 2015

– Jag gjorde debut i Champions League hemma mot Paris. Det stod mellan mig och Carvalho och Åge valde mig. Även om vi förlorade stort gjorde jag faktiskt en bra prestation. Det var en jobbig match att spela. Jag kommer ihåg att man var väldigt trött. Planen var blöt och det var mycket adrenalin.

– Jag kände också att det var kul att få möta Zlatan innan han slutade. Men han har ju fortsatt. Jag kanske får möta honom igen, man vet aldrig.

Malmö FF – Hammarby IF, 3–0, 6 november 2016

– 2016 var året jag slog igenom på riktigt. Jag tror att jag gjorde 20 starter och spelade guldmatchen mot Falkenberg borta. Supportrarna stormade planen och det var mitt första SM-guld. Det var stort. Kanske det största.

– I sista omgången mötte vi Hammarby. Det var kallt som fan och vi vann med 3–0. Jag har bra minne, ändå. På bilden har jag ställt mig i mitten bredvid Mackan. Det var rutinerat.

Besiktas JK – Malmö FF, 0–1, 13 december 2018

– Strumpan har gått sönder. Det var tur jag hade benet i luften och inte i marken. Då hade det kunnat gå illa. Quaresma kom in med full satsning med sträckt ben. Det gjorde sjukt ont och jag var rädd att något hade hänt.

– Sen vann vi med 1–0 och gick vidare till slutspel i Europa League. Det är väl en av de största grejerna jag varit med om. Att vinna i Istanbul och gå vidare från gruppspelet.

Är du glad eller ledsen på bilden?

– Jag var säkert glad att jag överlevde. Men jag grinar nog för att det gör ont.

Malmö FF – FC Zenit, 1–1, 23 november 2021

– Jag trodde helt ärligt inte jag skulle få vara med om det igen. Det blir tuffare och tuffare att komma in i Champions League för varje år. Men vi toppade formen i somras och gjorde väldigt bra matcher. Det är få förunnat att få spela sådana matcher. Det finns många spelare som varit utomlands länge och aldrig fått chansen.

– Det är kul att få mäta sig med de bästa i världen. Vi gjorde bra hemmamatcher mot både Chelsea och Zenit och visade att vi var där av en anledning.

Vilken är den bästa matchen du gjort i MFF?

– Kanske någon av matcherna mot Ludogorets, eller hemma mot Zenit. Det är roligt att veta att man har det i sig och kan plocka fram det på högsta nivå.

huvudpartners

officiella partners