Andreas Georgson om samarbetet med BK Olympic

Publicerad 04 januari 2023 i Herr,Nyheter

Malmö FF:s tekniske chef Andreas Georgson berättar om samarbetet med BK Olympic som nu går in i sin andra säsong.

Andreas Georgson.

Inför 2022 inledde Malmö FF ett samarbete med Ettan södra-klubben BK Olympic. Det blev en framgångsrik säsong för nykomlingen som slutade på en sjätteplats.

Under säsongen var MFF-spelarna Samuel Burakovsky, Melker Widell, August Karlin, Hugo Bolin, Mubaarak Nuh, Samuel Kotto, Ismael Sidibé och Emmanuel Igbonekwu utlånade.

– Det tog ett litet tag för dem att komma in i seniorspel, men för varje vecka som gick visade de mer och mer och byggde på sig fina erfarenheter. En nyckelfaktor var att spelarna kastades ut på lite osäkrare mark. De hade varit i vår akademi länge och den är tuff och utmanande med duktiga lagkamrater och stor konkurrens om speltid. Samtidigt är det vår trygga och starka miljö med mycket resurser, säger Andreas Georgson, teknisk chef i Malmö FF, och fortsätter:

– Att istället få komma ut i division ett med mindre idrottsplatser, omklädningsrum och med färre anställda omkring dig, då tvingas du växa både som spelare och person. Dessutom möter du spelare som är tre, fem eller kanske tio år äldre än dig och betydligt mer erfarna. Det är den mixen vi vill åt.

BK Olympic kommer säsongen 2023 att tränas av William Strömberg som till sin hjälp får assisterande tränare Viktor Blom.

– Att William får ta med sig en assisterande tränare är en viktig pusselbit. Det är ett steg till i att göra vardagen så professionell och lik en allsvensk vardag som möjligt. Det behöver inte vara lyxigt, men vi ska göra det vi kan för att förutsättningarna ska finnas på Lindängens IP, säger Georgson.

Andreas Georgson medger att det finns mycket att utveckla i samarbetet.

– Det finns absolut en resa kvar att göra. Spelarna som var där upplevde att intensiteten i matcherna fanns där och nivån på förberedelserna var hög, men apparaten runt omkring behöver hänga med lite. Våra spelare ska känna att ”här kan jag göra en helhjärtad satsning mot elitfotboll”, det är det som är syftet. En fin sidoeffekt är att vi märker att detta lockar spelare från andra klubbar i åldern 18-21 som inte riktigt lyckats ta klivet in i elitfotboll. I bästa scenariot kan någon av de spelarna också gå hela vägen och ta klivet in i vårt A-lag.

Till kommande säsong är det klart att sex spelare från Malmö FF kommer att representera BK Olympic i Ettan Södra.

– Alla sex är skickliga spelare och kommer att klara av det taktiska, tekniska och intensiteten. Det handlar om att ta klivet in i seniorvardagen som är mer fysisk och resultatinriktad samtidigt som man fortsätter att utvecklas individuellt. Förhoppningsvis kan de göra en liknande resa som de spelare som var i Olympic ifjol, det blir jättespännande att följa.

huvudpartners

officiella partners