AKADEMIKOLLEN: Adrian Zendelovski

Publicerad 08 februari 2023 i Nyheter,Ungdom

P19:s Adrian Zendelovski om att ta ansvar som lagkapten, A-lagets premiärträning och varför fortsatt spel i Malmö FF passar honom bäst.

Adrian Zendelovski inför träningsmatchen mot FC Nordsjälland.

I Akademikollen ger vi er en inblick i Malmö FF:s ungdoms- och akademiverksamhet, landets främsta på talangutveckling och fem år i rad framträdande etta i Svensk Elitfotbolls certifiering.

Det var den 9 januari 2023. Adrian Zendelovski hade precis genomfört tester med P19, tagit en dusch och var på väg hemåt när frågan kom: ”Vill du träna med A-laget?”.

”Ja visst, när då?”, svarade Adrian.

– Nu idag, fick jag till svar av Max (Westerberg, tränare i P19). Det kom lite som en chock faktiskt, men fantastiskt kul att få frågan och det var en härlig atmosfär under träningen på Malmö IP. Dessutom framför alla supportrar, säger Adrian Zendelovski, som trots den korta förberedelsetiden var nöjd med sin insats på planen.

– Jag tycker att jag tog för mig och vågade visa upp mina kvaliteter. Henrik Rydström var väldigt välkomnande och vi pratade lite innan och under träningen, allt kändes bra.

Adrian Zendelovski, eller Z som han kallas av sina lagkamrater, började i MFF:s fotbollsskola i redan som femåring. Sedan har det rullat på genom ungdomslagen – tretton år senare är han nyutnämnd lagkapten i P19.

– Malmö FF betyder allt för mig och det är klubben som är närmast mitt hjärta. Det är en stor ära att få bära kaptensbindeln och en speciell känsla, säger Z som redan under fjolåret fick vikariera en del som lagkapten.

Vad är det som gör dig till en bra lagkapten?
– Jag tar mycket plats, snackar mycket och hjälper mina lagkamrater. Försöker kommunicera med alla, var bollen är, var vi ska flytta i presspelet och så vidare. Det är en stor del av min spelstil och jag tror det är en stor anledning till varför tränaren tycker att jag passar som kapten.

– Det handlar också om att kunna ge kritik till andra spelare, men på ett bra sätt. Och så försöker jag hjälpa de yngre spelarna som kommer upp och kanske känner sig lite rädda eller försiktiga. Man ska inte skämmas för att ta plats, det är viktigt.

Han fungerar även som ett bollplank till tränarna och kommer gärna med egna tankar och taktiska idéer.

– Jag och Max pratar mycket om hur vi ska spela och sedan förklarar jag det vidare till andra spelare. Mest handlar det om att hjälpa varandra att förstå hur vi vill göra på planen. Jag tittar också igenom våra matcher i efterhand och försöker reflektera över vad vi kan göra bättre som lag.

I januari 2022 var Zendelovski iväg på provspel i italienska Genoa. Det blev en nyttig vecka att ta med hem till Malmö.

– Det gick bra, men det var annorlunda. Där låg allt fokus på att vinna matcher och mindre på hur spelet såg ut. För mig känns det som om Malmö FF:s P19 passar mig bäst. Vi vill spela bra fotboll och hålla i bollen och det är den typen av spelare jag är. Jag försöker spela fin fotboll och i Malmö är det också större fokus på att utvecklas som spelare.

I slutet av förra året klev Adrian ner i P17 under slutspelet och blev svenska mästare med Malmö FF. I år vill han upprepa den bedriften i P19 Allsvenskan.

– Det gör vi gärna om den här säsongen. Det tar alltid lite tid att sätta ett nytt lag, men det finns mycket kvalitet och nu behöver vi jobba på att lära känna varandra och skapa relationer på planen.

Adrian Zendelovski (nederst i bild) under SM-finalen mot Hammarby.
Adrian Zendelovski inför träningsmatchen mot FC Nordsjälland.

huvudpartners

officiella partners