5 punkter – därför är Bosse så stor och älskad

Publicerad 22 maj 2024 i Herr,Nyheter

Han räknas som Malmö FF:s största spelare genom tiderna. Men vem var egentligen Bosse Larsson?
Här är 5 punkter som visar Bosses storhet.

Under den här veckan hyllar Malmö FF och supportrarna Bosse Larsson som gick bort i vintras. Bosse rankas av de allra flesta som den största spelaren i klubbens historia, men han avslutade sin karriär redan 1979 och det finns säkert flera generationer med MFF-supportrar som undrar vad som gjorde honom så stor och så otroligt omtyckt?
Vi tänkte hjälpa er på traven.

1. OSANNOLIKA DEBUTEN

Det tog bara 20 sekunder, sedan låg bollen i mål. I almanackan stod det 8 maj 1962 och Bosse Larsson, som fyllt 18 år bara tre dagar tidigare, gjorde mål i sin debut för Malmö FF. Motståndet var något alldeles extra, det var storlaget Flamengo från Brasilien som under sin världsturné gästade Malmö stadion. Flamengo vann med 5-1 men det är Bosses debut som har skrivit in matchen i historieböckerna. Bosse själv tyckte det var stort att äntligen få kliva in på Malmö stadions plan.
– Som pojklagsspelare höll man ju till på Dekanen, sen blev det träningsplanerna på stadion innan man nådde A-laget, har han sagt till Kvällsposten.

2. OMEDELBARA SUCCÉN

Redan året efter debuten i allsvenskan vann Bosse Larsson den allsvenska skytteligan. Under sina första tre allsvenska säsonger gjorde han 1,2 mål per match i genomsnitt. 1965 vann han återigen skytteligan och då fick han även ta emot Guldbollen, priset som varje år delas ut till Sveriges bästa fotbollsspelare. Samma år tog han MFF till föreningens sjätte allsvenska serieseger. Apropå Guldbollen så var han den första spelaren som fick priset två gånger, även 1973 fick han ta emot den prestigefyllda utmärkelsen.

3. KORTA FRAMGÅNGSRIKA KARRIÄREN UTOMLANDS

Bosse Larssons jättesuccé i allsvenskan gav eko ute i Europa och från alla möjliga håll hördes lockropen. Till slut bestämde sig Bosse för att flytta och valet föll på Vfb Stuttgart i Bundesliga. Även på den större scenen blev Bosse ett aktat namn. Under sin sista säsong i klubben utnämndes han till staden Stuttgarts största idrottsperson och Västtysklands förbundskapten hävdade med bestämdhet att de två bästa spelarna i ligan var Franz Beckenbauer och Bosse Larsson. Men trots framgångarna valde Bosse att flytta hem till Malmö igen efter bara tre år. Bosse och hustrun Anita längtade hem och dessutom skulle dottern Carina börja skolan. Trots erbjudanden från Stuttgart om stora pengar stod Bosse fast vid sitt beslut. Enligt Janne Möller, lagkamrat i MFF under många år, gick det inte att påverka Bosse om han väl hade bestämt sig.
– Det fanns en extrem bestämdhet hos Bosse. Han var aldrig otrevlig eller påstridig och absolut inte någon diva, men allt blev alltid som han ville ha det, har han sagt till Gasetten.

4. STORA MÅNGSIDIGHETEN

Bosse slog igenom som anfallare men under karriären skulle han imponera på nästan alla positioner på planen. Det sägs att han själv trivdes bäst som innermittfältare, men var så lojal att han spelade där tränaren tyckte att han behövdes bäst.
Till Expressen har landslagskamraten Ralf Edström sagt att Bosse Larsson är den bästa svenska fotbollsspelare han spelat med och det är just mångsidigheten han lyfter fram.
– Tänk att ha tio Bosse Larsson i ett lag. Han vann skytteligan två gånger som mittfältare. Sedan var han mittback i VM-premiären 1974. En komplett fotbollsspelare.

5. DOMINANSEN ÄVEN I LANDSLAGET

Det var inte bara i Malmö FF och Stuttgart som Bosse Larsson briljerade, han var en dominant även i det svenska landslaget under många år.
Debuten skedde när Bosse var 20 år gammal och föga överraskande blev han målskytt direkt. Sammanlagt blev det 70 landskamper och tre VM-slutspel med femteplatsen i VM 1974 i Västtyskland som höjdpunkt. Under perioden 1973–1974 var Bosse lagkapten.

FAKTA/BOSSES MERITER

546 matcher och 289 mål i Malmö FF.
70 landskamper och 17 mål.

Svensk mästare: 1965, 1970, 1971, 1974, 1975 och 1977.
Svensk cupmästare: 1973, 1974, 1975 och 1978.
Allsvensk skyttekung: 1963, 1965 och 1970.
Guldbollen: 1965 och 1973.
VM-turneringar: 1970, 1974 och 1978.

LÄS MER

Bosse Larsson hyllas på fredag

Minnesord om Bosse Larsson

huvudpartners

officiella partners