Minnesord om Bosse Larsson

Publicerad 11 januari 2024 i Nyheter

I dag begravs Bo Larsson som av de allra flesta betraktas som den största spelaren i Malmö FF genom tiderna.

Han gjorde sammanlagt 546 matcher i den ljusblå tröjan. Under dessa matcher svarade han för hela 289 mål, vilket gör honom till MFF:s tredje bästa målskytt genom tiderna. Bosse är emellertid mycket mer än bara målskytt. Nästan alla ger honom det lika enkla som träffande omdömet att han var bäst. Han hyste dessutom en stark kärlek till Malmö och valde att spela nästan hela sin karriär i Malmö FF.

Bosse föddes den 5 maj 1944. Han växte upp på Kirseberg eller mer specifikt mellan Lundavägen och järnvägen. När han i en av sina sällsynta TV-intervjuer efter karriären fick frågan om hur det hela började svarade han på sitt sedvanligt lakoniska sätt att nere på Rosendalsvägen låg en lekplats och det var där man började spela boll helt enkelt. Mer komplicerat än så var det inte.

På den tiden anordnade Malmö FF varje år en skolturnering på Limhamnsfältets grusplaner. Historien om hur Bosse upptäcktes när han spelade i denna turnering är välkänd. Han fick frågan om att börja spela i Malmö FF:s pojklag och gjorde sitt första år i föreningen 1957. I ungdomslagen spelade han mestadels i en mer tillbakadragen roll på planen än han senare skulle få och gjorde inte särskilt många mål. Både i Malmö FF:s juniorlag och i juniorlandslaget var han centerback.

A-lagsdebuten kom några dagar efter att han hade fyllt 18 år, i en vänskapsmatch mot brasilianska Flamengo på Malmö Stadion. Bosse spelade vänsterinner och redan efter 20 sekunder hade han gjort sitt första A-lagsmål. Han blev omedelbart ordinarie i den positionen. Redan året efter, d.v.s. 1963, vann han den allsvenska skytteligan för första gången av sammanlagt tre. Två år senare tilldelades Bosse guldbollen när Malmö FF vann sin sjätte allsvenska serieseger. Under sina första tre allsvenska säsonger gjorde han 1,2 mål per match i genomsnitt och vann skytteligan både 1963 och 1965. Det sistnämnda året vann han även sitt första SM-guld.

Då som nu höll utländska klubbar ögonen på framstående spelare i Allsvenskan. Bosses iögonfallande kvaliteter väckte stort intresse. Sommaren 1966 valde han att lämna Malmö FF för spel i Bundesliga med VfB Stuttgart som då var ett mittenlag. Under Bosses tre år i klubben blev tabellplaceringarna gradvis bättre och bättre. Bedömningen i Tyskland var att Franz Beckenbauer och Bosse var de två bästa spelarna i ligan.

Efter tre framgångsrika år i Tyskland valde han att återvända till Malmö trots att Stuttgart ihärdigt och enträget med attraktiva erbjudanden försökte förmå honom att stanna. Det lär till och med ha diskuterats att han skulle kunna bo i Malmö och komma ner under helgerna för matcherna och någon enstaka träning. Men längtan till Malmö var för stark. Både han själv och hans fru trivdes bättre i Malmö och deras dotter skulle börja skolan. Sommaren 1969 flyttade Bosse som 25-åring hem till Malmö och MFF där han stannade hela den kvarvarande elitkarriären.

Tillbaka i Malmö FF tog han vid där han hade slutat några år dessförinnan. MFF vann Allsvenskan två år i rad. Bosse vann skytteligan. För Bosse var guldet tveklöst viktigare än segern i skytteligan. Laget kom alltid i första rummet och inte han själv som individuell spelare. Några år senare började han allt oftare placeras på mittfältet i stället för i anfallet. Bosse hade inga synpunkter på det. Han spelade där tränaren ville och där han gjorde störst nytta för laget. Då fanns en princip om att varje spelare bara kunde få guldbollen en gång, men 1973 blev Bosse den första spelaren genom tiderna att tilldelas guldbollen för andra gången. Han var så bra att det var omöjligt att förbigå honom.

Som bekant blev 1970-talet en stor framgångssaga för MFF med fem allsvenska seriesegrar. Bosse tillsammans med en generation mycket framträdande spelare var inte bara ledande i Allsvenskan utan nådde under Bob Houghtons ledning även Europacupfinalen 1979. Tyvärr för Bosse och Malmö FF drabbades han av en korsbandsskada i kvartsfinalen och kunde inte vara med i semifinal och final. Inom oss drömmer vi fortfarande om vad som hade hänt om Bosse, Roy och Staffan hade kunnat vara med fullt ut i finalen.

I landslaget debuterade Bosse redan som tjugoåring och givetvis blev han målskytt redan i första landskampen. Sammanlagt blev det 70 landskamper och tre VM-slutspel med femteplatsen i VM 1974 i Västtyskland som höjdpunkt. Under perioden 1973–1974 var Bosse lagkapten i landslaget.

Efter korsbandsskadan 1979 spelade Bosse ytterligare sex matcher för MFF innan han avslutade den himmelsblå karriären. En kort sejour i Trelleborgs FF och två korta perioder som tränare i Kirseberg och Sofielund avrundade fotbollen för Bosses del. Därefter och fram till pensionen blev det fokus på arbetet som maskinuthyrare på Skanska, familjen och regelbundna besök på Jägersro. Han trivdes med att ha lämnat rampljuset.

Det har gått över 40 år sedan Bosse slutade i Malmö FF men minnet av honom och hans insatser lever kvar i allra högsta grad. Han var bra på i stort sett allt. Han kunde göra tekniskt avancerade nummer på planen men valde oftast det enkla, effektiva och vägvinnande. Hans ryck och snabbhet de första meterna var något speciellt. Hans fysik var enastående och det kan inte ha varit någon motståndare som såg fram emot att duellera med honom i närkamperna. Han hade en bra blick för spelet och en naturlig instinkt att välja rätt lösningar och göra precis det som behövdes i varje situation. Ovanpå allt detta var han en målskytt av allra högsta klass.

Bosse var så nära en komplett fotbollsspelare det går att komma. Även internationella superstjärnor brukar vara specialiserade på en eller ett begränsat antal uppgifter eller positioner. Bosse var bäst i samtliga positioner på planen. Att ha en fantastisk speluppfattning och samtidigt vara stark i kroppen, att vara tekniskt skicklig och ändå spela enkelt, att ha förmågan att briljera individuellt men ändå alltid spela för laget och att vara den bästa målskytten men samtidigt komplett i försvarsspelet är en kombination som kanske inte är unik men den är oerhört sällsynt bland fotbollsspelare oavsett generation.

Malmö FF ser med glädje och tacksamhet tillbaka på Bosse Larssons tid i Malmö FF och hyllar en av de största svenska fotbollsspelarna genom tiderna. Hans minne kommer att leva länge.

Hedra Bosse Larsson på Malmö Stadion

På torsdagen den 11 januari kl 15:00 tar vi ett sista farväl av Bosse Larsson. Var med och hedra en av föreningens största genom tiderna på Malmö Stadion. Läs mer här.

huvudpartners

officiella partners