Youth League inspirerar ungdomsspelarna: ”Det är stort”

Publicerad 25 september 2015 i Nyheter

Några timmar innan MFF-spelarna radade upp sig på Parc des Princes gräsmatta till dånet av Champions League-hymnen påbörjades ett parallellt Europaäventyr på annat håll. Ett par mil utanför centrala Paris i den välbärgade förorten Saint-Germain-en-Laye, födelseplatsen för mängder av kungligheter och tennisspelare, ligger PSG:s träningsanläggning och ungdomsakademi. Där lyckades MFF:s U19-lag kriga till sig en poäng genom att spela 0-0 mot PSG i den första matchen i årets UEFA Youth League.

– Vi mötte ett jättebra lag med stora resurser och vi visste att vi skulle bli nedtryckta. De var bättre tekniskt och ligger före oss fysiskt. Man var tvungen att ligga steget före i huvudet hela tiden. Men vi är bra på det taktiska och kämpar hårt. Vi hade mer hjärta och spelade för laget, säger Johan Brannefalk som spelade högerback i matchen.

Själva turneringen fungerar ungefär som en spegelbild av Champions League, fast med ungdomslag. Förra året ställdes MFF mot Juventus, Olympiakos och Atlético Madrid i gruppspelet där man som största skalp lyckades få 2-2 hemma mot Juventus. Johan Brannefalk känner att det är ett mer rutinerat Malmö FF som spelar i årets upplaga.

– De flesta som startade matchen mot PSG har spelat åtminstone en Youth League match tidigare. Det betyder att förberedelserna var enklare den här gången. Vi vet vad som gäller.

– Det är en merit att spela där. Sen är det kul att uppleva det hela, för det är liknande förberedelser som A-laget har. Man känner att det är stort. Det är väldigt inspirerande, fortsätter Johan Brannefalk.

MFF:s ungdomsansvarige Mats Engqvist ser också positivt på möjligheten för klubbens ungdomar att få mäta sig med de bästa i Europa.

– Om vi ska tävla på en internationell marknad med vårt A-lag måste vi förbereda oss på en internationell marknad med ungdomslagen. Här hemma möter vi motståndare som är ett år äldre och då är den största skillnaden fysik. Det är inte riktigt det som ska vara måttstocken. Nu får vi ut och möta riktigt bra internationellt motstånd, plus att spelarna får vara med och resa, bo på hotell spela med utländska domare och så vidare, säger Mats Engqvist.

Deltagandet i turneringen är inte bara ett lyft för spelarnas personliga utveckling. Hela MFF:s ungdomsverksamhet får chans att utvärdera hur man ligger till i internationell jämförelse och på vilka punkter det finns utrymme för förbättringar.

– Förra året såg vi att man lägger större tyngd på fysiken utomlands. När vi mötte Juventus såg det ut som ett seniorlag. Sedan dess har MFF Ungdom anställt fystränaren Mark Read just för att ta tag i detta och bygga upp spelarna, säger Mats Engqvist.

Lärdomen kring fysiken var en del i bygget som gav en poäng mot PSG, vilket betyder att MFF redan tangerat fjolårets poängskörd. Efter dagens match mot Real Madrid finns det två hemmamatcher kvar att stötta laget mot drömmen om avancemang från gruppen. Matcherna går av stapeln på Malmö IP på eftermiddagen samma dagar som huvudmatcherna spelas.

– Jag ser fram emot hemmamatcherna mest. Där är det minst tusen supportrar som står och hejar. Det är skitkul. Det tänder en lite extra att höra publiken, säger Johan Brannefalk.

FAKTA: Detta är UEFA Youth League

Idén till konceptet föddes 2009 och den allra första matchen spelades i september 2013. Mästare i premiärupplagan blev FC Barcelona.

I år spelas Youth League i ett expanderat format där de deltagande klubbarna delas upp i två vägar som i förlängningen leder fram till ett gemensamt slutspel. MFF deltar som tidigare i Champions League path, som är en direkt avspegling av huvudturneringen med 32 klubbar i gruppspel. Den andra vägen heter Domestic champions path där 32 inhemska ungdomsmästarlag möts i utslagsrundor. Sveriges representant i den delen av turneringen är IF Elfsborg.

huvudpartners

officiella partners