Yotún: ”Svensk fotboll är bra för min utveckling”

Publicerad 21 september 2015 i Nyheter

Yoshimar Yotún kom till Malmö FF en kall tisdag i januari och har under sina åtta månader i klubben hunnit med att värma upp Malmö-supportrarnas hjärtan med sin publikfriande spelstil.
– Det viktigaste för en spelare är självförtroende och där någonstans har jag landat nu. Jag har fått en bättre känsla för hur jag ska agera i laget och på fotbollsplanen, säger Yotún. 

Under flera veckor spekulerades det i att Malmö FF skulle värva en vänsterback ifrån Sydamerika. Det var inte alltid samma namn som nämndes men den 27 januari satt han äntligen på plats i Swedbank Stadions mediacenter: Yoshimar Yotún, Malmö FF:s nya vänsterback.

Endast iklädd en MFF-matchtröja på sin överkropp stod han med ett mindre chockerat ansiktsuttryck när dörrarna i spelargången gick upp och den Malmöitiska vintervinden hälsade peruanen välkommen till Malmö.

– I år har vi haft en ovanligt mild vinter, berättade MFF:s kommunikationschef, Peter Åhlander via Matias Concha som tolkade samtidigt som de vandrade upp för trappstegen som tog dem till gräsmattan.

Yoshimars ansiktsuttryck gick ifrån chockerat till nervöst.

Åtta månader har gått sen den där tisdagen i januari då Yotún fick tvinga fram sitt leende inför pressfotograferna på Swedbank Stadions gräsmatta och peruanen är inte längre ett okänt namn som poppat upp bland svenska medier utan han har hunnit med att sänka IFK Göteborg och hjälpa till att ta Malmö FF till Champions League.

– Jag trivs väldigt bra i Malmö. De stora skillnaderna som jag ser jämfört med Peru är att folk i Sverige är mer för sig själv, i Peru är folk mer sociala och utåtgående. Jag vill inte på något sätt säga att det är konstigt, det är bra en kulturell skillnad, säger Yoshimar Yotún.

– När det kommer till fotbollen upplever jag den som snabbare och mer fysisk här i Sverige – precis som i övriga Europa. I Peru är den mer teknisk men här i Sverige händer det mer på fotbollsplanen vilket är bra för mig och min utveckling.

BÄTTRE PÅ ATT LÄSA SPELET

Matchdebuten skedde i USA när Malmö FF slog DC United med 1-0 där Yotún visade upp fin teknik men att han ibland gav sig ut på soloräder som satte resten av laget i sårbara situationer.

– Tajmingen kommer med tiden. Nu vet jag hur mina lagkamrater agerar och de vet i sin tur hur jag spelar. Det gör att jag har lättare att läsa spelet och vet när jag kan ge mig av utan att sätta mina lagkamrater i svåra situationer.

– Jag lämnar aldrig min position om det är så att det är rörigt, utan det är först när jag känner att vi har kontroll på situationen. Detta är något som jag och Åge Hareide pratat igenom, säger Yotún.

– Yoshimar har blivit bättre på att hitta sin position efter varje match som gått. Den klassiska sydamerikanska stilen är att försöka vinna bollen så snabbt som möjligt, medan vi i Europa gärna vill försvara oss genom att avvakta, stå rätt i position och sedan se vad motståndaren gör innan man försöker ta bollen, säger Åge Hareide.

– Det finns en enorm kapacitet i Yoshi när han får komma upp och vara offensiv, men det gäller att han balanserar detta och anfaller när det passar.

”RASMUS STYR MIG”

Hela intervjun med Yoshimar Yotún sker på spanska men vänsterbacken berättar att han och hans engelsktalande fru brukar läsa engelskböcker tillsammans och att han förstår när hans lagkamrater pratar engelska med honom.

– Bengtsson styr mig väldigt mycket ute på planen och vi har några enkla ord till varandra på engelska och svenska, säger Yotún.

Vad känner du att du hunnit utveckla under din tid i MFF?

– Jag har blivit mer aggressiv i mitt spel. Om jag lämnar min position så gör jag det när jag ska lämna den. Det viktigaste för en spelare är bra självförtroende och där någonstans har jag landat nu. Jag har fått en bättre känsla för hur jag ska agera i laget och på fotbollsplanen.

Hur stort är det för dig som sydamerikan att spela i Champions League?

– VM är det största som man kan spela och därefter kommer Champions League så självklart var det stort när domaren blåste av hemmamatchen mot Celtic och vi hade klarat det. Som sydamerikan är det stort att ha kommit till Champions League men det gjorde även att MFF får spela i Champions League för andra året i rad och jag vill så klart att klubben ska spela där många år framöver, säger Yotún.

Kan du se dig själv bo Malmö ett längre tag?
– Ja. Det är en fin stad och en bra plats för min dotter. Jag tänker på henne hela tiden och att hon ska ha det bra. Det är väldigt tryggt i staden och jag är ofta ute och går i stadens parker med min familj. Ibland kommer det fram supportrar som säger hej och önskar en lycka till, men de har en väldig respekt för ens privatliv. Min fru är väldigt stöttande och följer mig vart jag än går, jag är lycklig som har henne.

På Yoshimars vänstra arm har han tatuerat in sin dotters ansikte med texten ”Älskling” under.

– Dagen efter vi slagit ut Celtic gick jag och Guillermo Molins och tatuerade oss. Det kändes rätt att göra det just då med tanke på det känslomässiga läget. Min första dröm, att få spela i Champions League, hade slagits in.

Varför valde du att tatuera in det på svenska?

– Jag är här i Sverige och bor i Sverige. Det kommer att vara ett minne som jag bär med mig oavsett vad som händer. Jag antar att jag kommer vara kvar i Sverige i ett tag och då vill jag känna att det är här jag bor, avslutar Yoshimar Yotún. 

Texten är skriven till matchprogrammet Avspark som producerats inför onsdagens hemmamatch mot Falkenbergs FF.

Malmö FF – Falkenbergs FF
Onsdag 23/9 klockan 19.00
Swedbank Stadion.

BiljettKöp

huvudpartners

officiella partners