YL: Oavgjort trots fem mål mot Shakhtar Donetsk

Publicerad 21 oktober 2015 i Nyheter

Det blev tio mål på Malmö IP när Malmö FF tog ytterligare en poäng i årets gruppspel i UEFA Youth League.

Efter att Paris Saint-Germain besegrat Real Madrid med 4-1 i gruppens andra match idag stod det klart att MFF skulle ligga kvar på andra plats oavsett resultat i den egna matchen. Det var dock inte tal om något återhållsamt spel på Malmö IP. Redan i den andra minuten bjöd Teddy Bergqvist och Mattias Svanberg på ett fint växelspel som ledde fram till avslut från Bergqvist. Skottet var däremot inga problem för Mykyta Romanov i Donetsk-målet.

I den 13:e minuten kontrade bortalaget efter en frispark där Malmö flyttat upp mycket folk. En vacker crossboll slogs diagonalt över halva planen och landade hos en Shakhtar-ytter som drev framåt och sköt ett skott som Marko Johansson gjorde en fin fotparad på. Returen gick dock rätt ut på Dmytro Topalov som gjorde 0-1 till gästerna.

Knappt fem minuter senare spräckte MFF målnollan. Mattias Svanberg slog ett perfekt instick till Teddy Bergqvist som med en vältajmad löpning blev helt fri. Han avslutade kyligt med en lätt chip och kvitteringen var ett faktum.

Efter knappt en halvtimmes spel slog hemmalaget till igen. Oliver Stojanovic-Fredin sprang med bollen på sin högerkant men istället för ett förväntat inlägg drog han till på ett skott som small till i ribbans underkant och in i mål. 2-1 var resultatet när den norske domaren blåste för halvtidsvila.

Den andra halvleken hade inte hunnit bli en minut gammal innan MFF utökade ledningen till 3-1. Mattias Andersson trängde sig fram på hörnspark från Oliver Stojanovic-Fredin och knoppade in hemmalagets tredje mål. Kort därpå hade även Isak Redzic en boll i nät som dock vinkades av för offside.

Reduceringen kom efter 53 minuter. Marko Johansson räddade en frispark men bollen gled olyckligt ur nävarna och landade hos Oleksandr Zubkov som enkelt slog bollen i nät. Några minuter senare replikerade Malmö och återigen var det en hörna som ledde fram till mål. Den här gången var det Dennis Hadzikadunic som tog för sig i boxen och slog in 4-2.

Det gick dock inte mer än två minuter innan Shakhtar Donetsk reducerade igen. Arabidze slog till på ett långskott som seglade in i Marko Johanssons vänstra hörn. Målet såg ut att sänka hela MFF:s organisation på plan. Minuten senare blev det 4-4 när Boryachuk fick bollen i straffområdet och behärskat sköt in kvitteringen. Strax därpå var samma spelare nära att fullborda en vändning då han hade en boll i stolpen.

De elva Malmöspelarna på plan visade god lagmoral när de stoppade fallet och började bygga upp det egna spelet på nytt. I den 80:e minuten slog Oliver Stojanovic-Fredin återigen en bra hörna och kvitteringsskytten Boryachuk råkade styra bollen i eget mål. MFF var återigen i förarsätet och borde en normal match ha kunnat hålla ledningen till slutsignalen. Men det här var inte en normal match.

I minut 87 gav en misslyckad offsidefälla Oleksandr Pikhalonok ett friläge och den ukrainske spelaren gjorde vad han skulle. Resultatet 5-5 stod sig när domaren blåste av matchen och flera himmelsblå spelare föll besvikna och trötta ner på planen. Tränare Tore Cervin hade blandade känslor efteråt.

– Jag är både glad och besviken. Vi har ännu inte förlorat. När vi kom in på deras planhalva var de sårbara. När de kom in på vår var de farliga och passningssäkra. Därför blev matchbilden som den blev.

– Det är fantastiskt det här laget. Vi vågar spela boll och jag tycker vi spelar bra. Nu vet vi hur Shakhtar Donetsk spelar inför bortamatchen där. Vi måste bara hitta hur vi ska hantera deras anfallsspel.

Tore Cervin kommer dock inte följa med laget till Lviv i november. Under onsdagen gjorde han sin sista match som ungdomstränare i Malmö FF.

– Som tränare är det rena cirkusen i huvudet med en sådan här match. Men annars känns det inget speciellt. För en vecka sedan kändes det lite, men sen har det försvunnit när vi koncentrerat oss inför matchen som vanligt.

Nu väntar semester på Kanarieöarna innan han kommer tillbaka till MFF för att som tidigare jobba med försäljning men nu även med föreningens samhällsengagemang.

– Det ska bli skönt med semester. Sen är det hundra procent fokus på de kommande arbetsuppgifterna.

För U19-laget blir det till att fokusera på nästa match. Laget är som bekant fortsatt obesegrat och har en realistisk möjlighet att knipa andraplatsen i gruppen. Europaäventyret fortsätter den 3 november då det är bortamatch mot Shakhtar Donetsk i Morshyn söder om Lviv.

– Vi vågade spela boll och jag tror det var en underhållande match att titta på, säger Tore Cervin om sin sista match som tränare i MFF.

Mål:

Malmö FF: Teddy Bergqvist, Oliver Stojanovic-Fredin, Mattias Andersson, Dennis Hadzikadunic, självmål
Shakhtar Donetsk: Dmytro Topalov, Oleksandr Zubkov, Giorgi Arabidze, Andriy Boryachuk, Oleksandr Pikhalonok