YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Publicerad 08 december 2015 i Nyheter

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Flera himmelsblå supportrar hade tagit sig ut till Real Madrids träningsanläggning och Estadio Alfredo Di Stéfano belägen granne med Madrids flygplats. Real Madrid spelade för gruppvinst medan MFF som i den tidigare omgången blivit utslagna ville göra en bra avslutning på årets UEFA Youth League.

Malmö FF vann mötet i Malmö med 1-0 och Real-spelarna tycktes vara sugna på revansch. Med kvicka fötter och högt tempo spelade de sig genom Malmös backlinjer flera gånger i matchinledningen. Lazo sprang sig fri på en utmärkt djupledsboll men lobben gick ovanför. I den tolfte minuten mötte Rivero ett smart instick från Fidalgo och blev fri med Marko Johansson. Anfallaren dribblade sig kyligt förbi och slog in 1-0 med en bredsida.

MFF jobbade sig så sakta in i matchen efter den tidiga anstormningen. Samuel Adrian testade långskott som Real Madrids målvakt Luca förgäves försökte nå. Bollen gick dessvärre ovanför ribban. Real Madrid kontrade med en volleystyrning som Marko Johansson kunde greppa.

I den 36:e minuten kom halvlekens stora läge för Malmö. Mattias Svanberg nåddes av en perfekt krossboll och kunde dribbla sig förbi sin försvarare och in i straffområdet. Där blev han tacklad bakifrån och domaren Adam Farkas blåste för straff. Teddy Bergqvist slog straffsparken lågt till höger och tyvärr var det också åt det hållet Luca kastade sig. Bollen gick ut till en resultatlös hörna.

Innan halvleken var slut hann dock Marko Johansson återigen visa att MFF också har en skicklig målvakt. Lazo kom fri men MFF-målvakten rusade ut och räddade avslutet.

Tretton minuter in i andra halvlek var det Real Madrids tur att få chansen från elva meter när den ungerska domaren pekade på samma straffpunkt igen. Lagkaptenen Rivero slog straffen lågt åt vänster och i mål till 2-0.

Tio minuter senare fick Achraf ett bra frisparksläge ett par meter utanför straffområdet. Han curlade bollen över muren men Marko Johansson lyckades hoppa och styra undan skottet i luften. Strax därpå kom MFF:s bästa chans i den andra halvleken. Johan Brannefalk gick högt upp från sin högerbacksposition och dribblade sig fram genom motståndarnas försvar. Inspelet gick till inbytte Emin Karaman som inte fick någon klar träff på bollen. Farligheten styrdes undan till hörna.

Istället för MFF-reducering som skulle ha kunnat väcka liv i matchen utnyttjade Real Madrid sitt spelövertag till att utöka ledningen till 3-0. I minut 77’ plockade Manu upp en boll som låg lös i straffområdet efter ett långt inlägg och gjorde matchens tredje mål.

När domaren visslade slutsignalen markerade det slutet för en match där Malmö FF blev kraftigt tillbakapressade av ett av världens skickligaste ungdomslag, men också för en turnering där MFF visat att man klarar av att mäta sig med dem när allt stämmer. Hela fem poäng spelade laget in i årets UEFA Youth League, vilket måste räknas som en stor framgång och en kvalitetsstämpel på MFF:s ungdomsverksamhet.

– Detta var en bra lärdom. Så här är det att spela internationellt. Så jag är inte besviken utan mer frustrerad över att det skiljer så mycket ändå, säger tränare Anders Palmér efter matchen.

– Vi kan väl känna att vi inte är på Real Madrids nivå idag. De är väldigt skickliga. Det är kanske inte små marginaler som avgör men vi måste ta våra chanser. Hade det till exempel blivit mål på straffen hade vi haft med oss 1-1 i halvtid, fortsätter han.

Hur utvärderar ni årets Youth League?

– Vi kommer att utvärdera men vi har redan rätt klart för oss vad vi behöver göra. Vi måste förbättra vårt passningsspel och vår rörelse. Fler måste vilja ha bollen. Vi måste bli bättre på att värdera. Samtidigt måste vi jobba med försvarsspelet.

– Men så här bra motstånd möter vi aldrig hemma. Vi ska försöka komma ut nästa år och få lite matcher då också. Detta är världsklassen. Vi har mött de bästa lagen i världen, säger Anders Palmér.