Wilton har målhungern kvar även i nya rollen

Publicerad 10 april 2010

”Han har anpassat sig snabbt till sin nya roll som mittfältare. Även om det defensiva slitet är svårt.
– Drömmen om guld hjälper mig att vinna närkamperna, säger Wilton Figueiredo.
Och tillägger att hans målhunger är lika stor som någonsin.” Läs Tobias Christofferssons intervju.

Det var nere på träningslägret i Spanien i slutet av februari som Roland Nilsson först lade fram tanken för Wilton Figueiredo. Med varken Rick Kruys eller Miljan Mutavdzic nära matchform och med seriestarten några veckor bort behövde MFF-tränaren fler alternativ på mittmittfältet.

– Jag sken väl inte precis upp och tänkte ”Oh vad kul, min favoritposition!” Men Roland trodde jag skulle klara det. När vi båda var i Gais spelade jag några matcher på mitten och det fungerade. Och om det är det bästa jag kan göra för laget, så ska jag göra mitt bästa på mittfältet också.

Snabblärd
Wilton Figueiredos favorit-position är fortfarande längst fram, i anfallet. Men det har gått bra, riktigt bra för honom på mittfältet i inledningen av säsongen.
Från en karriär som hundra procent offensiv spelare med dribblingar, skott och genombrott som specialitet  till en rätt klassisk svensk tvåvägsmittfältare – på några veckor.

– Jag är överraskad själv, det måste jag säga, att det gått så fort att lära. Men det är inte lätt för mig. Det är en stor förändring. Det handlar inte bara om att träna och spela mittfältare, jag måste tänka som en mittfältare också, och det är väldigt annorlunda. Ett sätt för mig har varit att se matcher med andra lag och studera mittfältarna där, till exempel Barcelona, Real Madrid och Milan: ”Aha, där måste jag falla tillbaka och hjälpa till, där måste jag spela snabbare, och där måste jag ligga närmare…”

Måste inte göra mål
När man ser Wilton Figueiredo hitta sin roll på MFF-mittfältet är det svårt att inte tänka ”nystart”. I dagarna är det ett år sedan en nylandad Wilton presenterades som MFFs nya storvärvning, lagets nästa stora anfallsstjärna. Men det gick ju inte så bra. Influgen från Qatar med en lång säsong i benen trycktes en sliten Wilton in i ett MFF som fungerade allt sämre.
När MFF och succéparet Larsson-Ofere hittade höstformen blev det bänken.
Som mittfältare har Wilton inte förväntningarna på sig att vara den som gör de flesta målen.

– Å ena sidan: jag har inte samma press på mig, utifrån. Å andra sidan: jag har kvar pressen från mig själv. Det är fortfarande det första jag tänker på i varje match: måste göra mål, måste göra mål, måste göra mål…! Det är inte mitt jobb som mittfältare att göra mål i varje match, men hungern på mål tappar jag aldrig, oavsett var i laget jag spelar.

Fyra träträffar
Men även om Wilton har längre till målet nu, så innebär det inte nödvändigtvis att han har svårare att göra mål. På de fyra första matcherna hade Wilton fyra skott i virket, som alla kunde blivit mål. Alla som såg förra hemmamatchen mot Halmstad minns förstås hans rungande distansskott i högra stolpen och hans vackra frispark i den vänstra – där Robert Åhman Persson tryckte in returen.

– När jag fick passningen såg jag bara målet, bollen som kom var perfekt för mig att skjuta på. Jag tycker skottet är min bästa kvalitet som spelare.

Wilton Figueiredo är faktiskt den i laget som tagit flest avslut i de fyra första matcherna: 12 skott, varav fyra på mål och fyra i målställning. Det säger en del, dels om hur mycket Wilton har gått in för att lära sig den defensiva delen av mittfältsrollen, men kanske också om var han har sitt hjärta som spelare, när hans spontana svar på frågan om vad han behöver bli bättre på i sin nya roll blir:

– Jag behöver bli mer offensiv! I vissa lägen känner jag att jag tappat offensiven lite, det blir lätt så när jag måste koncentrera mig mer på defensiven. Tidigare behövde jag bara tänka offensivt, försöka skjuta, försöka göra mål. Nu måste jag först tänka på att vinna bollen, sedan spela fram laget och sen kanske det blir möjlighet för mig att komma fram till skott och mål.

Lyckligt liv
Det råder ingen tvekan om att han trivs med livet och tillvaron i laget, klubben och staden. Han lever ett lugnt och lyckligt familjeliv med sin fru och treåriga dotter, familjen i Brasilien mår bra, och själv närmar han sig ska vi säga övre medelåldern för en fotbollsspelare. Dessa förhållanden leder fram till en stark tanke i nuet, eller som Wilton själv säger: En dröm.

– Jag har aldrig blivit mästare. Och allt utanför fotbollen är bra. Så i år är min stora dröm i livet att vinna Allsvenskan. Drömmen om guld hjälper mig vinna närkamperna.

Tobias Christofferson