Wilton har landat!

Publicerad 17 april 2009

Så är han till slut på plats i sin nya klubb, MFF:s nummer 9 Wilton Figueiredo. Under eftermiddagen mötte han pressen, drog på sig sin blå tröja och kände på Swedbank Stadions gräs.
– Jag är i bra form, och om Roland vill att jag ska spela på söndag är jag redo, säger Wilton.

Han spelade sin sista match i ligan i Qatar torsdag kväll, satte sig några timmar senare på en flight norrut för att till slut ankomma Malmö vid ettiden idag och klockan tre presenterades han officiellt vid en presskonferens i Swedbank Stadion – MFF:s nye nummer 9, Wilton Figueiredo.

– Jag är glad att vara här och att komma tillbaka till allsvenskan och Sverige. Jag tackar Hasse Borg och hela Malmö FF:s organisation för ett bra arbete, säger Wilton Figueiredo från presskonferensens podium.

Bredvid honom sitter Hasse Borg, som kan konstatera att en lång värvningsprocess nu med framgång har avslutats:
– Egentligen vill jag bara säga: äntligen! Det här har varit en segdragen historia, men därför känns det också extra skönt att ha honom här nu. Vi har jobbat stenhårt med all pappersexercis, och nu är det klar – men vi ville inte gå ut med någon info om när han kom förrän han verkligen trampat svensk mark.

MFF:s vd Pelle Svensson betonar långsiktigheten i värvningen – kontraktet sträcker sig över fyra över – och att Wilton Figueiredo varit förstavalet från början.
– En pusselbit till är på plats i det lagbygge vi pratat om i ett års tid nu, det bygge vi håller på med långsiktigt för att göra oss till ett topplag i Norden med regelbundet Europaspel. Det är i det ljuset värvningen av Wilton Figueiredo ska ses, säger Pelle Svensson.

Den första frågan är inte helt oväntad: spelar han på söndag? Med Edward Ofere avstängd och Agon Mehmeti handskadad – hans medverkan är i nuläget dock varken tillstyrkt eller avskriven – är en Wilton Figueiredo på plan förstås hetaste stoff. Roland Nilssons svar, inte heller oväntat, besinnande:
– Det får vi se. Nu ska han tillbaka till hotellet och ta det lugnt, äta och sova. Imorgon är han med på träningen och då kan vi ta en titt på honom.

Roland Nilsson bekräftade också vad han tidigare sagt om i vilka roller på plan han ser Wilton.
– Vi ser honom i två positioner, som offensiv central mittfältare och som forward. I mittfältsrollen kan han gå själv och avsluta själv samtidigt som han är en skicklig framspelare. Som forward är han stark, en bra bollmottagare och en bra avslutare – han gör mål.

När han lämnade AIK sommaren 2007 var han en firad allsvensk stjärna. Frågan är var Wilton Figueiredo i stunden står efter två år i den qatariska ligan.
– Hans nuvarande form är svårbedömd, men det är en spelare med spetskvaliteter och vi har tagit hit honom för fyra år, säger Hasse Borg.
– Det är en spelare som vet vad som krävs i allsvenskan. Nu gäller det för honom att komma in i tempot, säger Roland Nilsson.
– Jag har spelat 25 matcher den här säsongen, jag spelade 90 minuter igår. Jag är i form, och om Roland vill att jag ska spela på söndag är jag redo, säger Wilton själv.

Hur bra är den qatariska ligan jämfört med allsvenskan?
– Ligan är inte dålig, men inte heller så bra; medioker kan man väl säga. Där finns många bra tränare och spelare från Brasilien och Frankrike. I Sverige kan man ha mer passningsspel, för man har fler bra spelare omkring sig. I Qatar måste man spela mer individuellt – jag har blivit bättre på det under min tid där.
Varför valde du att lämna Qatar för Malmö?
– Att spela med MFF ger mig mer motivation. Min dröm och mitt mål är att spela i Europa, i UEFA och Champions League, och den ambitionen har Malmö också. Jag ger Malmö mina bästa år; det här är viktigt för mig.
Har du följt hur det gått för MFF den senaste tiden?
– Jag har följt laget via internet ett slag. När jag såg bilder från matchen mot Örgryte och ett fullt stadion blev jag verkligen glad!

Efter att ha dragit på sig sin blå tröja nummer 9 fortsatte presskonferensen ute på Swedbank Stadions gräsmatta, där Wilton fick posera för fotografer och fortsätta svara på frågor en god stund. Mot slutet började många timmar på resande fot kort – och en full match dessförinnan! – ta ut sin rätt, och Wilton Figueiredo såg lite trött. Trött men glad.

Välkommen!

Tobias Christoffersson