Williamsdotter tillbaka i startelvan efter 23 månader: ”En obeskrivlig känsla”

Publicerad 09 september 2022 i Dam,Nyheter

När Caroline Williamsdotter drog på sig matchtröjan i september 2020 visste hon inte om det var för sista gången i karriären. Men med starten mot IK Pandora FF har Caroline Williamsdotter nu gjort comeback i laguppställningen efter sin graviditet:
–Jag kände inte att jag var klar med fotbollen men visste att det fanns en risk att min kropp inte skulle orka eller kunna ta sig tillbaka.

Caroline Williamsdotter är tillbaka i den himmelsblå startelvan efter graviditeten.

Det har blivit ett par inhopp för Caroline Williamsdotter under sommarens seriematcher. Men när laget åkte till Ystad för bortamatch mot IK Pandora FF var anfallaren med nummer 3 på ryggen tillbaka i den himmelsblå startelvan. Att komma tillbaka till fotbollen efter graviditeten har hela tiden varit ett mål.

– Att spela matcher är det man lever för som fotbollsspelare. Jag är så tacksam över att min kropp har återhämtat sig bra. Det är alltid skillnad på att starta och hoppa in. Jag hoppas det blir en start på hemmaplan snart. Jag har längtat efter att gå ut till hymnen med laget!

Hon var dock inte ensam om att sätta fotbollen på paus. Även försvararen Beatrice Närhi har under säsongen blivit mamma. Att kunna dela resan tillbaka till fotbollsplanen med en lagkamrat har underlättat, menar Caroline.

– De första övningarna jag gjorde med laget var väldigt påfrestande både fysiskt och psykiskt. Min hjärna visste vad som skulle göras men det var som att kroppen inte var min. Den gjorde inte alls som jag ville. Det blev mycket tårar så det var skönt att ha Bea att ventilera med. Egentligen hade jag behövt en klapp på axeln varenda gång jag lyckades med en enkel passning. Därför försökte jag själv vara extra noga med att ge Bea mycket pepp och beröm när hon sedan kom tillbaka på plan, berättar Caroline.

I säsongsavslutningen 2020 mot Lilla Beddinge BK bar Williamsdotter kaptensbindeln.
Williamsdotter nickar in 15–0 i matchen mot Lilla Beddinge BK 2020 inne på Eleda Stadion.

Nu fylls vardagen med rutiner. Att äta, nappa och leka står återkommande på det dagliga schemat då Caroline fortfarande är mammaledig från sitt jobb som brandman. Vägen tillbaka till fotbollsplanen har fått ta sin tid.

­– Jag har organisationen och vår fysioterapeut Karin att tacka för allt. Hon är guld värd och har funnits där genom hela resan. Hon har såklart hjälpt mig med det fysiska men kanske ännu mer med den mentala biten.

Det låter som att att det krävs mycket tålamod, hur har du hanterat det?

­– Massvis med tålamod. Och det är nog det jag hanterat sämst. Att inte känna igen sin kropp och att låta den få tid att läka och återhämta sig. Något jag inte kunde forcera fram för min kropp tålde bara en viss träningsmängd. Just nu ligger jag kanske på 90 procent av min kapacitet och för att nå upp det sista så är det speltid som krävs. Och det kommer.

Williamsdotter med en målchans mot Malmö City FC.
Madeleine Hejde, Caroline Williamsdotter och Martina Sutalo.

För sju år sedan blev Caroline Williamsdotter och Annelie Nilsson tillsammans. När MFF:s nystartade damlag tog form under vintern 2019 blev de båda anfallarna en viktig komponent i lagbygget. Att fotbollen och MFF-hjärtat nu förts över till sonen Zander råder det inte några tvivel om.

 – Jag tycker nog ändå att han har lite bollsinne! Och vad det gäller favoritlag i fotboll så har vi förstås sett till att styra honom i rätt riktning, skrattar Caroline.

 Hur tycker Zander det är att gå på fotboll?

–I början sov han sig mest igenom matcherna, men nu tycker han det är helfestligt med alla människor och ljud på läktaren.

Nästa hemmamatch

Malmö FF – Lilla Torg FF
Onsdag, 14 september kl: 19:00
Malmö Stadion

På lördag, 10 september klockan 12:00, möter MFF – Furulunds IK på bortaplan. Matchen spelas på Ljungvalla IP.

huvudpartners

officiella partners