VM-bronsmedaljör ny ungdomstränare

Publicerad 19 december 2013

Succétränaren från årets U17-VM, Roland Larsson, förstärker MFFs ungdomsverksamhet.

Efter framgångarna i U17-VM har Roland Larsson varit ett jagat namn. Nu är det klart att han går in i MFFs ungdomsverksamhet.

Vad var avgörande för ditt beslut?
– MFFs akademi håller absolut toppklass. Och då menar jag inte bara i Sverige. Jag har varit runt på det flesta håll i Europa och kan jämföra. Klart att man har andra ekonomiska muskler på många ställen, men det man gör här är riktigt bra.

Samtidigt tar du steget från att förvalta talanger, till att nu vara den som ska utveckla dem?
Ja, det är ett steg jag ser fram emot. Men på 90-talet jobbade jag som tipselittränare i TFF så rollen är inte ny. Nu har jag har varit ute och skaffat mig internationell erfarenhet i 16 år och under tiden har jag haft förmånen att jobba med en lång rad framstående talanger. Jag har kunnat följa dem och funderat över vilka vägval de gjort genom sin karriär, vad som drivit dem och vad som verkar ha haft stor betydelse. Nu börjar jag skymta några nycklar kring talangutveckling och det känns otroligt spännande att nu få möjlighet att omsätta dessa i det dagliga på klubbnivå.

Hur skulle du beskriva din utvecklingsfilosofi?
– Jag tror på helheten och att inte göra saker och ting allt för komplicerade. Fotbollen är så otroligt komplex i sig att om man börjar bryta ned för mycket går man lätt vilse. Inom landslaget har jag egentligen fokuserat på fyra moment – två offensiva och två defensiva. Vi tränar anfall där vi bygger genom lagdelarna och vi tränar kontring, dvs där vi försöker utnyttja luckor hos försvararna när de tappar boll. Och defensivt tränar vi samlat försvar, respektive hög press vid bolltapp för att undvika att få kontringar mot oss. Utifrån de scenarierna blir det lätt för spelarna att se sin roll, att öka sin spelförståelse, och se hur de måste förbättra sig för att ta nästa steg.

– Sen tror jag väldigt mycket på delaktighet. Jag tycker det är viktigt att gruppen har en samsyn och den får man genom diskussion där alla kan vara med och påverka. Slutligen tror jag det är avgörande att spelaren känner passion och motivation. Spelaren måste förstå vad det innebär att spela i MFF och gilla allt vad det för med sig med uppmärksamhet från media, sponsorer och supportrar. Den måste gilla tanken att gå ut framför klacken och prestera med publikens förväntningar på sina axlar.

Som förbundskapten nådde du ett väldigt meriterande VM-brons. Med lite perspektiv på det hela, vad känner du var den viktigaste anledningen till framgången?
– Det var nog Erik Niva som beskrev det som en uppgraderad återgång till det gamla svenska. Och det tror jag är en rätt bra beskrivning. Vi hade en grupp som nådde total harmoni och där alla verkligen jobbade för varandra. Det är rätt otroligt att få ha varit med om en grupp där man varit så nära 100% under en hel månad, det är nog få förunnat. Vi hade olika sorters spelare där alla hade hög individuell skicklighet. Samtidigt var de väldigt kloka. De insåg vad de var bra på och vad de var mindre bra på. Och det är ingen bra idé att gå in i ett VM och göra det du är mindre bra på. Istället utnyttjade de sina styrkor och när vi kunde kombinera det med hårt arbete blev vi väldigt bra.

Hos MFF uppstod en vakans när förre U17-tränaren lånades ut som assisterande tränare i BP. MFFs ungsdomsansvarige Mats Engqvist utvecklar tankarna bakom rekryteringen.

– Det känns fantastiskt att få in en så meriterad kraft. Vi arbetar hela tiden med att utveckla tränargruppen. Dels samlas vi och delar erfarenheter inom gruppen, men vi söker också utbyte både nationellt och internationellt. I det här arbetet blir Roland ett betydande tillskott med tanke på hans breda internationella erfarenhet och kontaktnät.

– Roland kommer att ta över Patrick Winqvists tjänst som tränare för U17. Dessutom kommer han ha uppföljningsansvar för P14 och P15 samt hålla fotbollsträningar i grundskola och gymnasium.

Vi hälsar Roland Larsson varmt välkommen till MFF!