Vito – med ögon känsliga för talanger

Publicerad 12 juli 2013

Vito Stavljanin visar olika matchsekvenser för Daniel Andersson och Rikard Norling inför hemmamatchen mot Drogheda United.

Under sina fem år i klubben har Malmö FFs chefsscout Vito Stavljanin sett till att organisera upp scoutingverksamheten och systematiserat arbetet. En kartläggning som tittar på både framtida nyförvärv, men även vilka spelare som finns inom föreningen och deras potentiella utvecklingskurva.

Under 2008 kände dåvarande sportchefen, Hasse Borg, att klubben behövde en person som tydligt kunde gå in och ansvara
för scoutingverksamheten. Ansvaret föll på Vito Stavljanin som med tolv år inom scouting- och agentbranschen – där han främst jobbat med olika talangutvecklingsprojekt – anställdes på en sexmånadersperiod.

– När jag kom till Malmö FF visade jag förslag på hur vi kunde jobba inom en scoutingorganisation. Det kunde vara allt ifrån hur vi skulle strukturerar upp alla tips som kom in, men även hur vi skulle lägga upp själva scoutingen. Malmö FF har alltid haft scouting, men när jag kom in fick klubben någon som kunde samordna allt, berättar Vito Stavljanin.

ALLA TIPS LÄSES

Vito har nu jobbat för Malmö FF i fem år där han fortsatt att organisera upp scoutingen och han har ständigt en tät dialog med MFFs nuvarande sportchef , Per Ågren.
Ågren berättar att klubben jobbar efter en trappmodell när det gäller kartläggningen av nya spelare. Första delen är att läsa igenom alla tips och redan där sållas många bort. Därefter utnyttjas klubbens goda kontaktnät och får spelaren goda referenser tittar man igenom gamla matcher på DVD. Fortsätter intresset att vara stort åker Vito iväg för att titta på spelaren
live.

MÅSTE VILJA SPELA I MFF

Vilka svar Per Ågren vill ha när Vito kommer tillbaka är självklart:

– Att han hittat en framtida spelare för Malmö FF, naturligtvis. När det gäller unga spelare ligger det svåra i att försöka förutse spelarens utvecklingskurva de närmsta åren. Om vi intresserar oss för en färdig spelare tittar vi på, förutom att han har goda fotbollskunskaper, Om han kommer att passa in i MFF. Han måste vilja spela för oss, vilja utvecklas hos oss och
ramförallt: vilja vinna för oss, berättar Per Ågren.

EN BRANSCH I RÖRELSE

– Som vi har jobbat de senaste 3-4 åren så utvärderar vi kontinuerligt vår trupp, hur den ser ut och hur bra den är. Vi utvärderar även vilka unga talanger vi har under A-truppen som är på väg upp. Sen måste du väga det mot vilka spelare som vi vet har ögonen på sig och som vi riskera att tappa, säger Vito och fortsätter:

– Vi tittar helt enkelt på vardet finns hot och var det finns behov. Fotboll är en bransch som hela tiden är i rörelse. Just med spelare kan det vara kontrakt som är på väg att gå ut, eller att spelarna gör en fin säsong och utländska klubbar börjar höra av sig. Men det kan även vara att en spelare skadar sig eller att den inte får den utveckling som vi hoppats på. I rekryteringsprocessen är det även viktigt att fastslå om vi letar efter en spelare som ska komma till klubben och bli bra
på lång sikt, eller om han ska in direkt och prestera från dag ett., berättar Vito
Stavljanin.

– Vi har listor på spelare som kan vara intressanta för MFF redan idag och sen även spelare som vi följer där vi tror att de kan vara potentiella MFF-spelare på sikt.

– Allting beror på hur behovet ser ut. Om det är så att vi ska ersätta en spelare eller vill ha en på tillväxt, säger Stavljanin.

RAPPORTÖRER I SVERIGE

– Vi har under en längre tid börjat bygga upp ett system där vi lätt kan spara och plocka fram dokument på spelare som vi följer. Jag och Vito pratar ständigt med varandra om potentiella nyförvärv, men även om spelare vi riskerar att tappa, berättar Per Ågren och fortsätter: 

– Vi har även ett gäng rapportörer ute i landet som skickar in rapporter från matcher som de sett. Sedan har vi våra kontinuerliga möten med tränarna för att få med dem i loopen och få deras input på spelare.

VISAR VIDEOKLIPP

Dagarna innan Malmö FF spelar match presenterar Vito några klipp för tränarna och spelarna där han påvisar motståndets styrkor och svagheter. Generellt sätt har han följt motståndarna de två tidigare omgångarna innan det är tid för match. Efter hemmamatchen mot Gefle IF hyllade Rikard Norling matchplanen som Daniel Anderssonoch Vito Stavljanin lagt upp med bland annat hjälp av videoklipp.

– Jag tittar på väldigt mycket fotboll. Jag försöker se fyra matcher på en helg och under veckan tittar jag mest på olika klipp som jag sedan presenterar. Just med video kan du strukturera upp så att du inte måste titta på hela matcher utan bara fokusera på olika moment och detaljer i motståndarnas spel, säger Vito Stavljanin och fortsätter:

– Vi presenterar sedan klippen för spelarnas i deras förberedelser inför match. Men jag vill ändå påpeka att: Oavsett hur mycket information vi har om motståndarna så handlar det ändå om att minimera riskerna för misstag och framförallt att vi ska göra det vi är bra på.

– Det är vi som lag som ska vinna matcherna och då ska vi göra det genom vårt eget spel, avslutar Vito Stavljanin.

/Martin Östling

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför hemmamatchen mot Åtvidabergs FF

Hela matchprogrammet kan du läsa här och biljetter till matchen köper du antingen i MFF Shopen eller på ticnet.se

Malmö FF – Åtvidabergs FF
14/7 17.30
Swedbank Stadion