Vill du se Bosse Larsson som staty utanför Swedbank Stadion? ***Uppdaterad***

Publicerad 29 februari 2012

Peter Österlin, 60 och MFF-are sedan barnsben, har lämnat ett förslag till Kulturnämnden, via det Medborgarinitiativ som finns i Malmö, att det skall resas en staty över Bosse larsson för att hylla Fotbollens geni. Han uppmanar alla som tycker likadant att skriva under. På så sätt ökar chansen att förslaget blir verklighet.

Hemsidan ringde upp Peter för att få lite mer information.

Varför vill du se en staty över Bosse Larsson?
– Det var så att jag och en kompis har gått på fotboll sedan barnsben och vi började diskutera att nu när vi fått en så fin ny stadion och torg utanför så borde vi smycka det med den person, som enligt oss, betytt så mycket för fotbollsintresset i Malmö. I vår generation är han en av de största.

Hur går det med namninsamlingen?
– Fram till för några dagar sedan var det inte så många men nu när folk blivit medvetna om att förslaget finns så har det strömmat in namn. Får ett förslag många namn så skickas det till Kulturnämnden för en utvärdering. Ju fler namn desto större chans har ett förslag. Man kan utöver detta naturligtvis kontakta Kulturnämnden direkt. Ju mer uppmärksamhet desto större chans.

Hur länge håller namninsamlingen på?
– Till den 4 juni så det gäller att vara aktiv nu under våren.

Men enligt ett policybeslut i Malmö så får man ju inte resa statyer över levande personer?
– Nej man kan inte resa en staty över Bosse Larsson. Men man kan resa en staty över ”Fotbollens geni” och låta Bosse Larsson symbolisera detta. Det finns redan en staty på Gösta Ekman i Malmö under psedonymen ”Tålamodets tårar”.

Du lämnar dessutom förslag på konstnär.
– Ja en lämplig kostnär att utföra skulpturen vore Gudmar Olovsson, världsberömd som verkar i Paris. Han har gjort skulturer av Franska presidenter, påvar, våran egen kung, Ingrid Bergman m. fl. Hans verk finns att beskåda längs strandpromenaden i Höllviken, Bois de Boulonge i Paris osv.

Har du pratat med Bosse om det?
– Nä det har jag inte men jag hoppas att han skulle ställa sig positiv till att få symbolisera den geniala fotbollskonsten.

Tycker du att det är ett bra förslag som du vill stödja så klicka här

Väcktes förslag redan 2005
Redan 2005 så väcktes förslag om staty av Rune Persson. Detta sågs som positivt av både Malmö FF och Bosse själv. Fritidsnämnden gav dock avslag med motiveringen att man reser inga statyer över levande personer. Hemsidan har varit i kontakt med Rune Persson som ställer sig positiv till namninsamlingen och hoppas på bättre lycka denna gång. Han beklagar dock att statyn inte kan vara en hyllning till Bosse Larsson själv utan en symbol för Fotbollens geni. Rune påpekar också att den byst som finns av Eric Persson restes under tiden Eric levde.

Länk till Sydsvenskans artikel från 2007