”Vi vill ge spelarna den bästa träningen”

Publicerad 02 februari 2013

Daniel Andersson, Rikard Norling, Jonnie Fedel och Simon Hollyhead tittar till träningen och att spelarna får rätt träningsbelastning.

MFF:s tränare är noga med att ge spelarna rätt träningsbelastning och berättar att de använder sig av olika verktyg för att se spelarnas fysiska nivå för att på så sätt kunna optimera träningen.
– Det handlar om träningsintensiteten och att få ut de bästa träningsresultaten, berättar Simon Hollyhead.

Under lördagens förmiddagsträning i Florida hade tränarna delat upp spelarna i tre gruppen där grupperna var olika intensiva. Anledningen till detta var för att se till att var spelare fick rätt träningsbelastning för att undvika skador men samtidigt se till att spelarna fick den träning som de behövde.

– Vi väger ihop allt som händer här nere. Vi har tittat på träningarna som vi genomfört och vi har även tittat på spelarnas pulskurvor och då kommit fram till att deras nivå i vad de klarar av på träning måste vara uppdelad. Idag var vissa i behovet av återhämtning, andra var i behovet av ett mellanting och en tredje grupp var i behovet av full träning. Vi utgick helt enkelt efter deras nuvarande fysiska status, berättar Rikard Norling.

Under lägret tränar MFF-spelarna med pulsklockor vilket ger tränarna möjligheten att se var varje spelare ligger i sin fysiska nivå och hur mycket träningsbelastning som är bra för att träningarna ska vara utvecklande och inte tvärtom. Det är främst under försäsongen när spelarna utsätts för störst träningsbelastning som pulsklockorna används som verktyg men även under den allsvenska säsongen dyker de upp för att ge tränarna rapporter om spelarnas fysiska hälsa.

– Det handlar inte längre om hur länge varje spelare är ute på träningsplanen utan det handlar om träningsintensiteten och att få ut de bästa träningsresultaten. Just nu är vi precis i början av året och då gäller det att utveckla spelarna och då har vi många verktyg som vi kan använda oss av för att se spelarnas fysik under träningarna. På så sätt kan vi redan innan träningarna veta vart spelarna ligger rent fysiskt och slipper på så sätt få reda på det i slutet av veckan när en spelare säger att han är slutkörd, säger assisterande tränaren Simon Hollyhead och fortsätter:

– Pulsklockorna är inte på något sätt ett övervakningsverktyg utan det ger oss möjligheten att ge spelarna den bästa träningen, avslutar Simon Hollyhead.

Rikard Norling, vilket betyg kan du ge lägret efter fem dagar?
– Vi har ett fantastiskt lag att jobba med. Det är många duktiga fotbollsspelare som är väldigt utvecklingsbenägna med bra karaktärer. Många unga och vettiga människor helt enkelt. Ser vi till faciliteterna så är förutsättnignarna till att utvecklas som spelare och lag nästintill maximala här. Där finns säkert något bättre men vi är inte långt ifrån den perfekta världen.