Vi tar den blå vägen till framgång

Publicerad 14 september 2010

När vår Akademi (U17-laget) mötte mot Barcelonas kunde fotbollslegenderna Patrik Andersson och Henrik Larsson berätta nästan i detalj hur gästerna skulle spela. De har båda spelat i Barcelona och inget väsentligt hade ändrats sedan deras tid. Alla lag i Barcelona, från knattarna och upp till A-lag, spelar efter samma mönster, år efter år. En medlem i deras sportkommission berättade hur de scoutar talanger i princip över hela världen för att hitta spelare som passar i den strikta mallen.

Där är inte MFF idag. Vi kanske heller aldrig ska bli så detaljstyrda, men det är helt klart att vi måste ha en röd tråd som löper genom verksamheten. Eller en blå väg som kanske känns mer rätt för oss? För långsiktig framgång krävs långsiktig planering, som det heter.

MFFs fotbollsfilosofi har fyra hörnstenar:

1.Vi ska alltid ha ambitionen att vinna. Vi är en elitverksamhet!

2.Vi har en tydlig idé om hur vår fotboll ska spelas: Offensivt och spelförande (byggt på solid defensiv).

3.Vi anser att internationella influenser är väldigt viktiga för vår utveckling.

4.Vi menar att ledarskapet är grunden för framgång på alla nivåer.

Som en följd av detta måste vi bli duktiga på att hitta rätt spelare tidigt. I närområdet är det av största vikt att alla talanger inte bara upptäcks, utan att de också har MFF som ett naturligt förstahandsval. Vi har faktiskt sagt att alla talanger i Skåne ska vara scoutade. För att lyckas, måste vi ha en professionell och bred scouting. Men det räcker inte. Vi vill ha flera samarbetsklubbar som hjälper oss och där vi kan ge unga spelare rätt matchning under deras utveckling.

Hur väl vi än lyckas med att hitta talangerna och fostra dem till A-lagsspelare, kommer vi alltid behöva rekrytera spetskompetens utifrån. Allt annat är naivt att tro. Men då ska det också vara just spetskompetens. Inte sällan ledargestalter som lyfter laget och kommer hit för att vinna!

Vidare tror vi det är viktigt att vi försöker se till hela människan. Vad krävs utöver fotbollskunskaperna för att man ska prestera i vår miljö? En del av det här arbetar
t.ex. vår mentala rådgivare med, men det handlar också om ett sätt att se på våra spelare. Vi vill inte bara utveckla deras fotbollsfärdigheter, utan även få dem att växa som människor. Det är viktigt att man klarar skolan och det är viktigt att man trivs även utanför laget. Därför vill vi i MFF även ha de bästa ledarna. Då måste vi se till att även ledarna utvecklas och vidareutbildas. Det ska gå att också göra en ledarkarriär inom MFF.

Den sista pusselbiten är det svårare att planera för – men den är nog så viktig. Det måste vara ett krav att spelar man i MFF så vill man vinna med MFF. Man kan kalla det karaktär, man kan kalla det vinnarskalle. Vi kallar det lagkänsla. Klubben måste alltid vara större än laget, laget större än individen. När man drar på sig den himmelsblå tröjan måste det bara vara seger man har framför ögonen.

Lyckas vi med det här tror vi att vi framöver kan förvänta oss härliga fotbollsfester på Swedbank Stadion. Varför inte Barcelona, Milan och andra storheter i matcher i Champions League?

 

Håkan Jeppssons krönika är hämtad från matchprogrammet Avspark inför HIF. Ladda ner hela matchprogrammet här.