Vi ska ta medalj och spela i Europa

Publicerad 29 augusti 2010

När MFF och Elfsborg möttes på Swedbank Stadion i september 2009 vann MFF med 5-0. Naturligtvis hoppas ”Di Gules” chefstränare Magnus Haglund (bilden) på revansch. Han har med sig 2-2 i bagaget från vårens match i Borås, som han tycker är årets bästa match i Allsvenskan.

Elfsborg är precis som MFF inne i en positiv trend just nu. Formen är bra och laget har vunnit fyra av de fem Europa League-matcherna, liksom flera i Allsvenskan efter uppehållet.

– Jag är fantastiskt nöjd med det vi har presterat på hemmaplan, men vi har varit lite ojämna på bortaplan. Hittar vi bara jämnheten på bortaplan och är fortsatt starka hemma blir det ett bra slutresultat i år.

Under de sista tolv matcherna (t.o.m. 19 aug inklusive första Napolimatchen) har laget nio segrar, två oavgjorda och två förluster.

Stor skillnad
Enligt den officiella statistiken ligger Elfsborg på tredje plats i hemmatabellen, men på nionde plats i bortatabellen. Att Elfsborg skulle vara bättre hemma än borta på grund av konstgräset avfärdar Magnus Haglund, likaså att man spelat sämre på bortaplan på grund av att det oftast är naturgräs.

– Vi har arbetat i flera år med att utveckla ett snabbt passningsspel längs marken. Som spelande lag drar vi nytta av vår fina hemmaplanen. Vi spelar gärna på naturgräs, men eftersom planerna såg ut som de gjorde i våras missgynnas vi som spelar ett aktivt passningsspel och flyttar bollen snabbt längs marken. Då kunde vi inte genomföra vår primära spelidé, utan fick pröva andra saker som vi inte behärskar lika väl. Vi har inga problem med naturgräs, däremot att spela på dåliga planer.

Ska ut i Europa
Sedan flera år tillbaka har Elfsborg en stående målsättning.

– Vi ska ta medalj och ta oss ut i Europa. Det är en tuff målsättning men vi har klarat det de senaste fyra åren. Att klara det en gång kan många lag men fyra år i rad
Det är en stor bedrift.

Anledningen till det förklarar Haglund med kontinuitet – i alla led i föreningen.

– Vi har en hög kontinuitet bland både tränare, spelare, styrelse och tjänstemän. När flera kompetenta människor får arbeta tillsammans under lång tid är chansen stor att det blir bra.

Alltid starkaste laget
Under de senaste 16 dagarna har Elfsborg spelat fem tuffa matcher; 14/8 Kalmar hemma (1-0), 19/8 Napoli borta i Europa League-kvalet (0-1), 22/8 Häcken borta (1-1), 26/8 Napoli hemma(0-2) och 29/8 MFF borta.

– Visst är det tufft, men samtidigt mycket inspirerande. Det är spännande stora matcher med mycket glädje och energi, och det är lätt att tända till.

För Magnus Haglund finns ingen given prioritet mellan Europa League och Allsvenskan.

– Vi ska gå så långt vi kan i årets Europaspel och ska även kvalificera oss för nytt europaspel nästa år. Därför är det vår absoluta målsättning att ställa ut det starkaste laget på planen i alla matcher.

Har gjort flest mål
Magnus Haglund vill att Elfsborg ska spela ett snabbt passningsspel med mycket rörelse som skapar flera olika spelalternativ.

– Tack vare att vi har utvecklat vårt anfallsspel mycket den här säsongen, och försöker nå motståndarnas mål genom djupledsspel kombinerat med spelvändningar och inlägg, har vi än så länge gjort 39 mål, vilket är flest i Allsvenskan.

Av dessa har lagets allsvenska skyttekung, Denni Avdic, gjort 17. Hur länge han blir kvar i laget vill inte Haglund spekulera kring. Förutom att han kommer att säljas – förr eller senare.

• Elfsborg är också Allsvenskans mest skottvilliga lag, 255 skott så här långt. En medveten strategi?

– Det är en konsekvens av vårt spelsätt. Eftersom vi skapar mycket målchanser blir det mycket skott.

• Enligt statistiken ligger Elfsborg på tredje plats från slutet i varningsligan. Ett snällt lag?

– Nej. Om vi har mycket boll och för spelet mycket behöver vi inte foula.

Spelar kontinentalt
Elfsborg var tidigt ute att spela 4-2-3-1 med ett mer kontinentalt snabbt kortpassningsspel, ett system som många allsvenska lag nu spelar varianter av. Magnus Haglund tror att nästa steg i den utvecklingen är ännu fler centrala spelare med mer offensiva ytterbackar, som ansvarar för spelbredd, som själva tar ansvar för hela kanten och deltar mer i anfallsspelet.

– Ett sådant spel kräver ett bra passningsspel och snabba skickliga spelare. Då hinner du få fram mycket folk och skapa bra tryck. Så försöker vi spela hemma.

Han är inte pigg på att jämföra MFFs och Elfsborgs spelsystem, mer än att konstatera att MFF centrerar mycket med sina yttrar vilket gör att man får mycket folk centralt.

– MFF jobbar mer med djupledsspel och mindre med inläggsspel efter vad jag har sett. Det passar bra med den truppen Malmö har nu, många snabba bollskickliga spelare.

• Hur ser du på matchen mot MFF?

– Jag ser fram emot den, det ska bli en härlig match. Vi lyckades väldigt dåligt i september förra året då Malmö vann med 5-0 så vi är ute efter en rejäl revansch.

Text: Fredrik Hed

Malmö FF:s matchprogram ”Avspark” distribueras med Sydsvenskan lördagen den 28 augusti och säljs matchfagen utanför Swedbank Stadion.
Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(4MB).