”Vi ska inte stå med mössan i handen”

Publicerad 30 september 2015 i Nyheter

Anton Tinnerholm är en av få spelare i dagens trupp som spelar i Champions League för andra året i rad med MFF. Trots den stora spelaromsättningen det senaste året anser ytterbacken att årets Malmö FF har större erfarenhet och han vill se ett mer fysiskt Malmö FF hälsa Real Madrid välkomna till Malmö.

Man brukar säga att den första gången alltid är extra speciell men när Anton Tinnerholm ska jämföra känslan som årets Champions League avancemang framkallade jämfört med fjolårets berättar ytterbacken att han blev gladare i år.

– Det var mer en glädje och lättnad i år, förra året var man mer i ett chocktillstånd och allting kändes overkligt. Ingen trodde att vi skulle klara det förra året. Trots det anser jag att det var en större bedrift i år med tanke på den stora spelaromsättningen som vi haft, säger Anton Tinnerholm.

Hur skulle du jämföra årets lag med fjolårets?
– I år har vi mer erfarenhet i laget. Spelarna som kommit in i laget kommer ifrån världens alla hörn och har spelat stora matcher förut. Det gör att vi har fler ledare på plan som ryter till när vi inte spelar som vi ska.

Förra året var Isaac Kiese Thelin en viktig spelare i Europaspelet, på vilket sätt skiljer sig spelet i år med tanke på att ni inte har samma typ av targetspelare i laget?
– Jag tycker att vi är snabbare på att gå till anfall i år. Det är något som vi verkligen övat på. När vi vinner bollen vet vi att det finns mycket ytor och det måste utnyttjas. Titta på vårt 1-0-mål här hemma mot Salzburg. Då är det ett fåtal passningar innan Nikola lägger in bollen i mål. Och då börjar ändå anfallet i vår backlinje.

Innebär detta att du som ytterback hela tiden är beredd på att ta en offensiv löpning om ni skulle vinna bollen i försvaret?
– Så är det. Det är då som det finns ytor: när motståndaren anfaller och plötsligt tappar bollen. På den här nivån gäller det att utnyttja motståndarens misstag. Sen måste jag självklart läsa av situationen och känna efter om jag ska ge mig av eller inte.

”Vi var för passiva”

Årets första match i Champions League-gruppspelet slutade med 0-2 förlust mot Paris Saint-Germain på Parc des Princes i Paris. Det erkänt dåliga förloraren Tinnerholm avskyr att laget inte kom hem med några poäng men tycker ändå inte att laget ska skämmas över sin insats.

– Vi kom inte upp i den standarden som vi kan komma upp i. Vi var för passiva. I den andra halvleken tycker jag att vi ger det ett försök och vi kommer in i en period där vi har lite hörnor och får tryck på PSG. Sen är de klart bättre än oss och vinner rättvist. Det är lite surt samtidigt som jag inte tycker att vi ska skämmas över vår insats.

För andra året i rad möter vi ett lag ifrån Madrid, vad minns du av fjolårets match mot Atletico?
– Att vi gick ut utan någon större respekt för dem och körde vårt spel. Det var 100-procentiga insatser ifrån samtliga. Även fast vi förlorade var det en av årets bästa matcher och det är just den typen av prestationer som vi måste komma upp i. Det gäller att vi är intensiva och kanske inte så snälla.  Jag kan tycka att vi var lite för snälla i matchen mot PSG och visade dem för stor respekt, säger Tinnerholm och fortsätter:

– Vi ska våga smälla på. De ska få känna att de är i Malmö, på vår hemmaplan. Även fast Madrid har världsspelare på varje position ska vi inte stå med mössan i handen utan vi ska smälla på och inte vika ner oss. De tror att det ska bli en lätt match, men om du då trycker till dem så att de kommer ur balans och känner att det gör ont att möta Malmö så är det bra för oss.

Vad är det som gör att ni blir som ett nytt lag med enormt självförtroende när ni spelar hemma?
– En av de största anledningarna är hemmapubliken. Vi jobbar tillsammans med dem och blir någon sorts maskin. När du springer ut för uppvärmningen är det 10 000 – 15 000 som bara står och skriker. Vi har även haft fantastiska följen på bortamatcherna men här hemma har vi byggt upp en sorts respekt.

– Jag tycker dessutom respekten är välförtjänt. Titta bara på de resultaten och vändningarna som vi gjort här hemma. Det visar att allting är möjligtt här hemma i Malmö och att vi har en enorm tro.

Hur vill du förklara den tron?
– Svårt att säga. Den bara finns där. Publiken skanderar ”Vi vet, vi kan!” och när du hör det så blir det så otroligt självklart.

I matchen mot Celtic skanderade publiken ”Vi vet, ni kan – 2-0 till Malmö” precis efter att ni gjort 1-0. Detta trots att ni inte behövde göra fler mål för att avancera.
– Precis! Det finns en känsla här inne på Stadion som är så galet malmöitisk att det är sjukt. Jag är född och uppvuxen i Östergötland och har bara spelat i Malmö FF i ett år, ändå har jag redan förstått vad den malmöitiska kaxigheten innebär och tagit den till mig. Jag måste säga att jag älskar den!

/Martin Östling

huvudpartners

officiella partners