– Vi har kunnat bygga vidare från vår fina höst…

Publicerad 06 maj 2010

De tio första av Allsvenskans trettio omgångar är spelade(när denna intervju gjordes) . MFF ligger tvåa i tabellen efter en riktigt stark inledning. En nöjd Roland Nilsson ger sin syn på vårens framgångar.

Läs Tobias Christofferssons intervju

Med hemmamatchen mot nykomlingen Åtvidaberg avslutar MFF ett högintensivt allsvenskt matchrace: fem seriematcher på tretton dagar, match var tredje dag i två veckors tid. Minimalt med tid att slicka sår, samla kraft och ladda om inför nästa utmaning.

– Det är klart att kropparna är ganska mörbultade, men vinsterna gör det lättare att ladda batterierna, säger Roland Nilsson.

Matchen mot Elfsborg har ännu inte spelats, det är dagen efter den stabila 2-0-segern över TFF. MFF har vunnit tre raka segrar på en vecka och sju av Allsvenskans tio första matcher. Det står nu utom allt tvivel att laget inlett serien riktigt starkt.

– Jag är nöjd. Vi har bara spelat en tredjedel ännu, men vi har fått en väldigt bra start, säger Roland.

”Vi har mognat i vårt spel”
”Hälsan tiger still”, heter det. Likväl kan det vara intressant att fundera lite kring varför, också när det går bra. Roland Nilsson pekar till att börja med på – mognad. 
 
– Dels har våra unga spelare blivit ett år äldre och tagit fler steg i sin utveckling, dels har vi mognat i vårt spel. När det gick bra ifjol för oss gick det riktigt bra, men när det inte gick bra klarade vi inte av att samla oss. Vi tutade och körde, men när det gick oss emot hade vi svårare att göra jobbet ute på plan och kriga oss till poäng.

Ni hanterar motgångar i matcherna bättre i år?

– Ja. Det är något vi har jobbat hårt med, både mentalt och på träning. I år blir vi inte överraskade om det plötsligt inte fungerar, vi är förberedda och vet vad vi ska göra. Vi har också blivit bättre på att värdera när vi ska slå lite svårare passningar och när vi ska slå enkla. Vi tappar inte boll lika ofta och åker på onödiga kontringar.

Viktigt att truppen är intakt
Roland Nilsson framhåller också den stora betydelsen av att gå in i ett nytt år med spelartruppen intakt, vilket MFF till skillnad från 2008 och 2009 kunnat göra i år.

– Det är först nu vi börjar hitta stabiliteten i truppen. Vi har kunnat bygga vidare från vår fina höst, och det skördar vi frukterna av nu. Istället för att börja om har vi jobbat mer med detaljer i vårt spel, och i matcherna spelar ofta små detaljer stor roll. Det kan vara detaljer som avgör om vi lyckas luckra upp en motståndares försvarsspel eller kör fast själva.

MFF-truppen är intakt, men dess resurser har verkligen satts på prov genom en hel del skador. Markus Halsti ersatte Ricardinho de första matcherna innan han själv blev skadad. När Jasmin Sudic slet av korsbandet har 18-årige Pontus Jansson gjort sina första matcher som mittback med den äran. Med Rick Kruys och Miljan Mutavdzic bortom speldugligt skick har 19-årige Ivo Pekalski tagit plats i laget som spelskicklig central mittfältare. Edward Ofere blev skadad igen just när han kommit tillbaka – men målen har kommit i alla fall.

– Vi har haft skador på spelare, det är alltid jobbigt. Men vi har en bred trupp, där spelarna utanför startelvan hela tiden gett hård konkurrens och visat väldigt bra laganda.

Fart och rörlighet
Från det att han tog över som tränare har Roland Nilsson haft ambitionen att göra MFF till ett spelande lag, med stort bollinnehav, mycket fart och rörlighet och ett varierat passningsspel som kännetecken. Precis så har det sett ut under de ljusa ögonblicken ifjol, och framför allt under denna vårens många goda stunder. Men MFF har också haft problem att hitta det egna spelet när motståndaren pressat hårt och backat hem eller planerna varit för dåliga för att rulla boll på.

– Då har vi halkat in i att spela rakare och enklare och längre bollar. Men långa bollar är inte vårt spel, och ingenting som passar oss, utan gör tvärtom motståndaren bättre, säger Roland Nilsson och ser här den tredje viktiga förbättringen hos sitt lag: modet att våga spela i alla lägen.

Ett viktigt besked
Ett mod som låg bakom den sköna segern över ett lag med presspel som specialitet, IFK Göteborg, och det därtill på Gamla Ullevis undermåliga gräsplan.

– Vi vågade spela mot Göteborg, och vi visade det redan från första minuten. Det gjorde att pressen från IFK blev mindre än vi hade förväntat oss, säger Roland Nilsson.

 – Vi klarade av att spela vårt spel också under lite svårare omständigheter; det var ett viktigt besked för oss.

Tobias Christoffersson

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter fredagen den 7 maj och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)