Vi har blivit vassare framåt!

Publicerad 01 april 2012

Välkommen på allsvensk premiär!
Måndagen den 2 april kl. 19.00 sparkar vi igång den allsvenska säsongen 2012. Vi planerar för folkfest och
hoppas att du är där med flaggan för att fira med oss. För att komma i stämning kollade vi av med Norling hur tankarna går inför matchen.

Gefle hemma. Alla väntar sig full fart framåt för MFF och lika full fart bakåt för Gefle. Vad tror du?
– Jo, men så blir det nog. De kommer försöka ställa om framåt, och vi ställa om bakåt. Det laget som är bäst på de momenten kommer få resultatet med sig.

Med erfarenheten från Europaspelet har du pratat om vikten av att ha olika spelsätt. Nu har du haft en försäsong att gnugga och ett antal träningsmatcher. Hur stor spännvidd har MFFs spel idag?
– Tillräckligt stor variation får vi först när fundamentet är fullt genomarbetat. Vi har kommit långt, men det finns fortfarande saker vi måste bygga vidare på. Det är när allt sitter på plats som alla nyanserna kommer fram och det finns plats för de där utflykterna.
 
Även om vi har spelat mot namnkunnigt motstånd på försäsongen, så verkar det ändå som att träning är träning och att det är först när det är tävlingsmatch som det där sista kommer fram. Hur pass mycket av spelet kan man träna sig till, och hur mycket behövs det tävlingsmatcher för att vi ska få se den fulla potentialen?
– Kan man träna något är det just fundamentet. Det svåra är att få laget att träna fullt ut 90 minuter. Någon enstaka kanske får fulla 90 minuter i full koncentration, men den sista kvarten är lite svårare att träna ut för laget. Det gör att nyanserna kommer först i tävlingsmatcherna. Och det hoppas jag att vi kan visa upp mot Gefle.
 
En vanlig klyscha på för-säsongen är att man tränat hårdare än förra året. Skulle man tro på det alla gånger man hört det, borde dygnet snart inte räcka till för hur mycket träning man är uppe i. Samtidigt verkar det på spelarna som att de upplever att träningen är hårdare i år än förra året?
– Vi har inte tränat för att de ska hantera blodsmak i munnen. Fysiskt har vi har haft fokus på att förbättra spelarnas förmåga att återhämta sig. Både så att de kan återhämta sig snabbare efter matcherna, men också att de kan återhämta sig snabbare i matcherna.
 
Det låter som att de är förberedda för att springa mer i matcherna? Lite traditionellt brittiskt?
– Delvis stämmer det. Vårt spel bygger på att vi är lika duktiga på att jobba framåt som bakåt. Vi har ingen viktning att vi ska lägga 60 procent  framåt och 40 procent bakåt eller så. Det är fifty-fifty. Hela laget ska kunna jobba i både anfall och försvar. Men sen måste vi rent taktiskt se till att man inte behöver springa i onödan. Om vi inte är riktigt bra initialt, precis när vi vinner bollen eller av någon händelse lyckas förlora den, så måste vi lägga onödig energi.
 
Tre mål mot Elfsborg, fyra mot Häcken. En av sakerna du ville förbättra sen förra året var målskyttet. Har det lossnat nu?
– Ja, det var fina besked. Vi måste få udden och spetsen samtidigt med ett spel som bygger på bollinnehav. Det vi sett nu är att vi blivit vassare framför mål. Mer kompromisslösa. Det känns bra samtidigt som det gäller att vi nu håller i det när det blir tävlingsmatch. Vi ska inte tro vi kommer få något gratis i premiären.
 
Senast vi hade Gefle i en premiär var 1984, då blev det 7-2. Vad säger du?
 – Godkänt.
 
Det sista säger Norling medan han fyrar av sitt numera välkända leende. Laget verkar laddat och förväntansfullt. Vi hoppas att du också ser fram emot matchen. Grindarna till Supportertorget öppnar redan kl 17.00.

Nytt för i år är att utöver kioskerna finns det grilltält utanför Swedbank Stadion och uppe på Supportertorget finns en nyinrättad Wok- och barservering.

Vi hoppas du utnyttjar tillfället och passar på att komma förbi lite tidigare och njuta av mat, dryck och umgänge.
 
Vi ses!

Per Welinder

Mer läsning inför premiären hittar du i vår matchtidning Avspark som du läser på Sydsvenskan.se