Vem blir bäst i Skåne?

Publicerad 20 september 2002

Dags för årets sista skånederby, som blir en direkt avgörande match om vilket lag som kan ta hem den prestigefyllda pseudotiteln ”inofficiella skånemästare 2002” – MFF eller BoIS. Nu står det ju också lite annat på spel också för de bägge lagen. Tom Prahl har hur som helst nominerat samma trupp som senast.

Nämligen:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Olof Persson, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Mikael Roth, Jeppe Vestergaard.
Mittfältare: Erik Johansson, Jörgen Ohlsson, Hasse Mattisson, Andreas Yngvesson, Joseph Elanga, Jon Jönsson.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Hasse Mattisson och Daniel Majstorovic har haft skadekänning under veckan och inte gått för fullt, men är redo för morgondagens match. Efter segern mot IFK Göteborg ser det som om formkurvan pekar uppåt igen?
– Det hoppas jag, det hade varit väldigt lägligt inför avslutningen av allsvenskan. Fram till idag har vi haft ganska normala träningar tycke jag, men idag så en del spelare lite piggare ut. Vad det beror på vet jag inte…Även om vi håller normal träningsdos, tar vi det kanske lite lugnare för att spara på krafeterna nu när vi närmar oss säsongens slut för, meddelar Tom Prahl.

I veckan har laget fortsatt träna på att ytterbackarna ska komma upp lite mer offensivt och på att de centrala mittfältarna ska bli bättre på att vända spelet. Mer långsiktigt har man tränat backspel med fokus på ett tillslag på nick och volley för att få undan bollarna ordentligt
– Ett par gånger mot Göteborg som vi var illa ute i såna lägen.

Matchen mot Göteborg gav annars MFF-tränare blandande känslor. Lysande första halvlek, men…
– Andra är jag inte så förtjust i. Alltså, matchen slutade 19-13 i målchanser. Så mycket år båda hållen har jag aldrig varit med om. Tretton tillsläppta är alldeles för mycket.

I somras besegrade MFF landskroniterna med 2-1 på Stadion efter en mycket rafflande match. Den här gången möter MFF om inte ett annat BoIS, så ett BoIS med betydligt mer bekymmer förhanden. Mycket skador och sjukdomar, för att inte tala om tre raka förluster, och nu är de närmare botten än toppen. Nykomlingen som gör en strålande vårsäsong för att sedan falla tillbaka; ett ganska bekant mönster.
– Ja, strecket därnere börjar närma sig för dem, men BoIS har ett bra spel i grunden och jag tror inte hamnar i trångomål, säger Prahl. Förlora tre matcher i rad är ovanligt, fyra eller fem oerhört sällsynt. Så de kommer knappast att ge oss något gratis, utan blir en svår nöt att knäcka. Men så är det ju, ska vi vinna något måste vi göra bra ifrån oss i varje match. Det är bara att gå ut och damma på.

Segraren i morgondagens blir också ”inofficiell skånemästare 2002”, sett till allsvenskans sex skånederbyn. Tabellen:
BoIS 3 2 0 1 10-6 6
MFF 3 2 0 1 5-5 6
HIF 4 1 0 3 8-12 3
BoIS kan förstås ta hem titeln på målskillnad vid oavgjort resultat, men det är förstås att betrakta som mindre ärofullt.
– Jag kan inte påstå att jag tänkt speciellt mycket på det, medger Tom Prahl, i så fall mer på vilka lag vi tagit sex eller noll poäng mot i serien. Så här långt har vi full pott mot IFK Göteborg och Norrköping medan vi bara har en poäng mot ÖIS och Hammarby. Men det är klart att vi gärna vill vara bäst i Skåne.

Alla tre topplagen kan sägas ha matcher där på pappret tre poäng bör inkasseras i kommande omgången – därmed naturligtvis inte sagt att detta skulle bli en speciellt lätt uppgift – Djurgården möter Norrköping och Örgryte ställs mot Elfsborg. Vid ett par tillfällen under säsongen har MFF-ledningen satt upp små poämngmässiga delmål inför trösklar i serien. Finns något sådant för de stundande tre bortamacterhna?
– Nej. Men normalt sett ska vi nog plocka hem 12 poäng på de återstående sex matcherna för att vara med hela vägen. Fyra segrar på sex matcher, det är en tuff uppgift.

Det kan man säga. Sex särdeles spännande veckor väntar innan allt är klart den 2 november.

/Tobias Christoffersson