Vår ståplats ska vara kvar!

Publicerad 11 april 2010

Malmö FF:s VD Pelle Svensson tycker att klubbarna själv är kapabla att bestämma hur deras arenor skall utformas och hur publikens önskemål skall tillgodoses. På Swedbank Stadion är en stor ståplatsläktare viktig ur många aspekter.

Följande krönika publiceras i kommande matchprogram

Jag satt och såg matchen mot Halmstad och upptäckte någonstans i mitten av första halvlek att jag trivdes riktigt bra. Det förvånande mig först eftersom spelet mer präglades av kamp än finess. Men nu är det ju så att ett besök på Swedbank Stadion inte enbart handlar om att se en fotbollsmatch. Det är en helhetsupplevelse där närheten till planen, inramningen och inte minst stämningen också bidrar till helheten. Och stämningen var det inget fel på.

Jag kommer aldrig att sluta imponeras av den stämning som förmedlas främst från ståplats. Från de stiliga läktararrangemangen vid inmarsch till den sista avtackningen av laget efter match så står den läktaren både bokstavligt och bildligt upp för MFF och laget.

Min första match var 1968 och jag var elva år. Vi mötte Elfsborg i sista omgången och en vinst hade gett oss SM-guldet. Matchen slutade noll-noll efter att Elfsborgs målvakt John Hedin spikat igen. Vi missade guldet, men jag var fast och säsongen efteråt såg jag varenda match. En biljett kostade 3 kr, programbladet 1 kr och en igloo 50 öre. Från ståplats vande sig mina ögon vid den himmelsblå prakten och jag utvecklade ett livslångt beroende. (Om det i slutändan var en bra nyrekrytering för MFF överlåter jag till andra att avgöra.)

Inom UEFA och inom svensk fotboll pågår det en intensiv diskussion om ståplats vara eller icke vara. Från UEFAs håll ligger det redan ett direktiv om en begränsning av ståplatskapaciteten till 2014. Men för mig och MFF är det inget snack om saken. Ståplats är en mycket viktig del av fotbollskulturen och den ska vara kvar och vara precis så stor som vi tycker att vi behöver.

Jag ska inte sätta mig till doms över hur man gjort i England, där man byggt bort ståplats helt och hållet. De hade enorma problem och valde den lösningen. Men det betyder inte att det automatiskt ska vara riktmärket för oss i Sverige. Ingen kan påstå att vi i Sverige har generella problem med ståplats, tvärtom. På de allra flesta läktare i de allra flesta matcherna, är det lika ordnat och trevligt på ståplats som på gubbahyllan. Ja ibland till och med trevligare om jag får säga det själv.

När man nu pratar begränsningar är man enligt oss inne på fel spår. Det måste alltid vara upp till klubbarna att utforma sin egen stadion. Inte UEFA eller Svenska Fotbollförbundet eller någon annan. En principiellt viktig fråga som vi inom MFF också driver inom SEF. Så länge det är tryggt, säkert och festligt ser vi alltså ingen anledning att förändra!

Nu handlar inte supporterkultur och nyrekrytering enbart om ståplats. Tillsammans med MFF Support har vi också en ständig dialog om hur vi på andra sätt kan bli bättre på att möta publiken och hur vi kan svara på supportrarnas behov. För det är bara tillsammans vi kan skapa ett riktigt starkt och framgångsrikt MFF.

Väl mött på onsdag!

 

Pelle Svensson, VD Malmö FF

 

Du kan ladda ner hela matchprogrammet i pdf-format här.