Vår ambition är att vinna allt vi ställer upp i

Publicerad 30 april 2011

Matcherna mellan mesta mästarna – MFF och IFK Göteborg – är alltid stora matcher. Jonas Olsson, (bilden) IFK Göteborgs chefstränare, säger att det är sådana matcher man längtar efter, både som spelare och ledare.
– Det är klart att vi tänder till lite extra och vill vinna!

Läs Fredrik Heds intervju med Jonas Olsson.

Mesta mästarna i fotboll i Sverige – vem är det egentligen? Sett till antalet SM-guld har IFK 18 mot MFFs 16. Sett till antalet seriesegrar har MFF 19 mot IFKs 18. Svenska cupmästare har MFF blivit 14 gånger, IFK 5 gånger. Dött lopp – med lite övervikt mot MFF.

MFF spelar sin 76:e allsvenska säsong, IFK gör sin 79:e. I den allsvenska maratontabellen ligger IFK etta och MFF tvåa, med 3 055 respektive 3 035 poäng. Trean AIK ligger 146 poäng efter MFF.
Till och med 2010 har de båda lagen mötts 135 gånger; MFF har vunnit 55 av matcherna, IFK har vunnit 46 och 34 har slutat oavgjort.

Vad är viktigast, Jonas Olsson?

– Att vinna Allsvenskan.

Hur ser han då på mötet mellan de mesta mästarna inom svensk klubblagsfotboll?

– Att det är mesta mästarna som möts är ju egentligen historia. Men att det är två storklubbar som möts märks varje gång. Det är oftast bra matcher och en av årets höjdpunkter att möta Malmö FF. Det märks på spelarna att den typen av match smäller lite högre.

IFK Göteborg tror på framgång genom att utveckla egna talanger från närområdet, att spela som ett lag och kämpa för en gemensam framgång. Laget och klubben vill hålla en låg profil och fokusera på fotbollen. Det är en strategi som funnits länge inom klubben och satt sig i själen.

– Visst finns det en klubbsjäl, men jag har försökt anpassa spelstilen efter de spelare som finns i klubben. Det finns inga krav att vi ska spela 4-4-2 med press och understöd utan vi har prövat de flesta spelsystem sedan jag kom hit som tränare 2007.

Jonas Olsson lockas av att träna en storklubb som IFK Göteborg.

– Men visst, det är en viss jargong och kultur i IFK Göteborg som det är i alla klubbar, jag har ju varit här som spelare också och känner den väl.

Vill vinna allt
Jonas Olsson tippade sitt lag som segrare innan Allsvenskan började. Men inledningen av årets säsong har varit allt annat än positiv för IFK, faktiskt den sämsta på 50 år. Och det märks tydligt under vårt samtal att Jonas Olsson är pressad av IFKs prekära läge. Trots all försäkran att det är bara att köra på, att målen kommer. Därför gav vinsten mot Kalmar i senaste omgången lite skönt andrum.

Enligt en omröstning på GPs hemsida efter Kalmarmatchen hoppas 45 procent av de 1 328 som röstat att IFKs kris nu är över, medan 55 procent inte tror det. Jonas Olsson backar inte en tum från sin profetia.

– Trots vår inledning tror vi på våra spelare och har som mål att alltid vara topp tre och ta oss ut i Europa. Vår ambition är att vinna allt vi ställer upp i, oavsett om det är kval till Champions League eller om det är Svenska Cupen.

Det enda som inte fungerat i inledningen är, enligt Jonas Olsson, att IFK gjort för lite mål och tagit för lite poäng.

– Stundtals har vi spelat mycket bra fotboll och haft flera skott i målställningen. Där borde vi fått bättre utdelning.

Mycket stolpe ut
Om man läser på diskussionsforum och supportersajter på webben får man dock en annan bild av IFK:s inledning. Många är besvikna och anser att laget inte håller måttet, att man spelar för mycket på Tobias Hysén (som dock gjorde ledningsmålet i segermatchen mot Kalmar FF) och att Jonas Olsson borde avgått för länge sedan.

– Idrott är mycket psykologi. Vi har haft det lite motigt med mycket stolpe ut.

Alla lag har perioder när det inte fungerar riktigt. Ska man bara köra på då eller ska man gå in och ändra på saker?

– Det beror mycket på hur det ser ut. Om vi hade spelat dåligt, inte skapat målchanser och släppt till bakåt – då ska man ta sig en funderare på att ändra. Men nu har vi inte gjort det, tycker jag. Om vi bara fortsätter att pumpa på så kommer det. Spelar vi som vi gjorde i första halvlek mot Helsingborg så vet vi att vi kan slå alla lag i serien.

Ensidigt anfallsspel
Mycket av kritiken mot IFK har inledningsvis varit att laget spelat svajigt och blandat bra och dåliga spelperioder. Tränaren håller inte med.

– Det har varit en väldig fart i flera av de inledande matcherna. Vi har också spelat med ett ganska krävande spelsätt med hög press. Vissa perioder i matcherna ser vi starka ut, vissa perioder ser motståndarna starka ut. Det är så den internationella fotbollen ser ut idag, säger Jonas Olsson.

Drugge playmaker
Trots värvningen av den meriterade anfallaren Andreas Drugge från Trelleborgs FF har IFK fått fortsatt kritik att vara alltför beroende av Tobias Hysén; att laget bygger en stor del av anfallsspelet kring honom.

– Det är väl en sanning med modifikation att vi bara pumpar bollar på honom. Det har funnits perioder när Tobias varit lyckosam, fått bollar och gjort mycket mål, därför får han mycket bollar även idag. Han är viktig för oss med sin snabbhet.

– Med Andreas Drugge som playmaker försöker vi variera vårt spel och komma mer på kanterna och använda fyra forwards när vi anfaller. Vi försöker variera och spela både långt och kort, annars blir vårt spel för lätt att läsa för motståndaren.

Avgörs i straffområdet
Matchen mot MFF tror Jonas Olsson kommer att avgöras i straffområdet.

– Det är där det brukar avgöras. Det lag som får in flest bollar och spelare i straffområdet, det lag som är fränast och tuffast där brukar vinna matchen.

Text: Fredrik Hed

Intervjun är publicerad i senaste numret av Avspark. Här finns massor av intressant läsning.
Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)

Se också MFFtv:s intervju med Adam Johansson i IFK Göteborg