Välkomna hem till Wilton

Publicerad 01 februari 2012

Med sig tillbaka från semestern i Brasilien hade MFFs nummer nio inte bara massor av energi till en ny och spännande säsong utan även bilder från sitt nya hus. Så – välkommen hem till Wilton!

Sex veckors semester kan ingen knegare klaga på. Så inte heller fotbollsarbetare Wilton Figueiredo, mittfältskreatör i MFF, som dryga veckan efter det bärgade guldet och det rusiga firandet av de svenska mästarna satte sig på planet hem till Sao Paulo med sin fru och dotter.

Men, bara sex veckor av femtiotvå då man kan träffa släkt och vänner, då man kan vistas i sitt hemland och tala sitt eget språk, det är något annat. Sån är tillvaron för hundratals brasilianska fortbollsproffs i Europa men även om Wilton trivs med sin karriär och inte skulle vilja ha det annorlunda, så…

– När jag är hemma i Brasilien vill jag inte sova! Jag vill inte förlora den tiden!
Jag försöker göra något roligt av varje dag: träffa familj och vänner, äta gott, åka iväg någonstans, gå till kyrkan, säger Wilton Figueiredo.

UPPVÄXT I SAO PAULO
Wilton är född och uppvuxen i jättestaden Sao Paulo i södra Brasilien, som med omlandet inräknat har totalt 26 miljoner invånare – världens näst största storstadsområde. Men det är inte här han bor numera, utan åttio mil söderut, i den lilla staden – med brasilianska mått: bara hundra tusen invånare –Paranaguá.

FRUNS HEMSTAD
Här har familjen Figueiredo byggt sig ett hus, som på sikt är tänkt som ett semesterhus, men som är deras fasta punkt under vinterveckorna hemma.
– Paranaguá är min fru Valeskas hemstad. En liten lugn, ren och grön stad mer ute på landet. Här kan jag plocka äpplen utanför mitt hus, här finns min kyrka, här är det enkelt att koppla av.

GRILLFAVORITER
Många brasilianare umgås genom att träffas och grilla, så också Wilton och hans vänner.
Därför har det stora uterummet med två grillplatser och plats för 60 personer, som Wilton kallar ”the party zone”, en central plats i hans hem. Men det händer även saker på den stora och mycket välskötta gräsmattan strax bredvid.
– I Paranaguá bor flera spelare från min tidigare klubb Sao Paulo FC och nu spelar i Europa, bland andra Daniel Vilar i Hertha Berlin och Miranda som går till Atletico Madrid i sommar. Vi bjuder hem varandra med vänner och spelar lite fotboll, sju mot sju, och så grillar vi sen. Bara på skoj förstås, men… mycket prestige. Och vi måste ha domare, annars hade det aldrig gått! Säger Wilton med ett skratt.

LAGET I MITT HJÄRTA
Sao Paulo FC är en av tre stora klubbar från Sao Paulo, de andra Palmeiras och Corinthians, och laget i Wiltons hjärta. – När jag gick i klubbens akademi bodde jag två år i hemmaarenan Estadio
Morumbi. Jag spelade sex år i ungdomslagen men nådde aldrig A-laget. Det hade varit väldigt roligt att återvända en dag och få spela i Sao Paulo FC – jag hoppas! När han är hemma försöker
han se mycket fotboll, inte bara Sao Paulo FC.

– Jag har en stor passion för all brasiliansk fotboll. Senaste säsongen var Corinthians särskilt intressanta eftersom Ronaldo och Roberto Carlos spelade där, men jag följer också ett mindre lag från Paranaguá som spelar i en av regionalligorna på nära håll.

Vad saknar du mest med brasiliansk fotboll i Europa?
– Inget, faktiskt! Visst, det är mer tekniskt spel i Brasilien, men sedan jag fl yttade 2004 har jag själv bara blivit en bättre spelare. Om jag stannat kvar hade det kanske också gått bra, men jag är mycket glad för den karriär jag fått i Europa.

DEN STORA UTMANINGEN
En karriär som nu går in i en ny och mycket spännande fas med Malmö FF och säsongen 2011. Ta ett nytt SM-guld. Lyckas i Europaspelet. Var och en en stor utmaning, båda tillsammans Den Stora Utmaningen för ett svenskt fotbollslag.
– Vårt självförtroende är väldigt stort nu, och våra förberedelser har varit bra, men när Allsvenskan börjar är det viktigt att vi har respekt för varje match, behåller fokus och gör vårt jobb. Först och främst måste vi vara ödmjuka. Mycket ödmjuka.

HAR MER ATT GE
För egen del gjorde Wilton Figueiredo stor succé i sin nya roll som offensiv mittfältare under guldsäsongen 2010. Men han är inte nöjd.
– Jag har mer att ge och kan förbättra mycket: mitt skott, mitt passningsspel, löpningarna mellan offensiv och defensiv. Det gick bra ifjol, men i år hoppas jag bli mycket bättre.

TEXT: Tobias Christoffersson