Välkommen till Malmö – här är det fest hela veckan!

Publicerad 26 augusti 2011

Vilken festlig premiärvecka det blev för Miiko Albornoz när han kom till Malmö.
• På söndagen hälsade 23 000 åskådare på Swedbank Stadion honom välkommen.
• På fredagen samma vecka drog Malmöfestivalen igång, bara en längre utspark från den etta han bor i just nu på Gamla Väster.
• På lördagen allsvensk debut mot Gais – och nära att bli målskytt.
• På tisdagen inhopp i Champions League Play-off mot GNK Zagreb.

Självklart har matdofterna på Gustav Adolfs torg haft sin dragningskraft.
– Jag har gått runt på festivalen, snackat med folk. Häromdagen åt jag en kebab där, berättar han.

Han promenerar nyfiket omkring bland matstånden med libanesisk mat, dansk fläskstek, langos, wookad älg, ja, utbudet är stort och varierande. Och en bit ner bland stånden syns den röd-vit-blå chilenska flaggan, som gör Miiko lite nyfiken – hans pappa kommer just från Chile.

– Skulle gärna vilja åka dit på semester och stifta bekantskap med landet.

Flera MFF-kompisar
Men just nu är det Malmö och MFF som gäller. Han lämnade tryggheten hos familjen i Hässelby i västra Stockholm och även kompisarna i Brommapojkarna, men känner sig ändå inte ensam i Malmö.

– Jag har varit med grabbarna på Lilla torg, på festivalområdet och tagit det lugnt tillsammans med Jiloan Hamad och hans familj.

Grabbarna är kompisarna från ungdomslandslaget; Jimmy Durmaz, Dejan Garaca, Jasmin Sudic och Jiloan. Det här ungdomliga gänget var redan ihop för två vintrar sedan i Thailand.

När sedan budet från Malmö FF kom i år via Miikos agent, den danske stjärnspelaren Sören Lerby (67 landskamper 1978-99 och ett VM-slutspel 1986) tvekade han inte.

– Alls inte. Malmö FF är Sveriges bästa fotbollsförening. Jag har alltid gillat Malmö FF, kollat laget på TV. Jag har vänner i Malmö. Jille har alltid tjatat på att få hit mig.

Började lira som fyraåring
Miiko började spela fotboll redan som fyraåring i Finska klubben (mamma är från Finland) och gick sedan till Brommapojkarna tillsammans med sin två år äldre bror Mauricio och de båda följdes åt upp till A-laget.
Det märks att Miiko är imponerad av BPs ungdomssatsning.

–Jag har haft de bästa tränarna ända sedan jag var liten. Tobias Ackerman, Stefan Billborn har betytt mycket för mig och självklart Kim Bergstrand som tog mig till A-laget.

Miiko började som innermittfältare, fortsatte som yttermittfältare men sedan han var 14-15 år är vänsterbacken hans givna plats.

– Jag fastnade där när jag kom in i pojklandslaget, gjorde debut mot Norge och vi vann.

Men i MFF finns det en brasse på den platsen – Ricardinho..

– Jovisst, han är en fantastisk fotbollsspelare. Men jag gillar utmaningar och jag har ambitioner att komma längre så jag kommer att kriga på varje träning och varje match för att dra på mig MFF-tröjan.

Lattjar med bollen hemma
Per Ågren, MFFs sportchef, ser dock Miiko inte bara som vänsterback:

– Han har bra teknik, följsamhet och blick för spelet. Han är allroundkunnig och användbar på mer än en plats.

I debuten mot Gais hamnade Miiko på vänsteryttermittfältsplatsen.

– Tycker debuten var godkänd. Kunde självklart gjort mer, men… Synd att jag inte fick in bollen när jag fick chansen. Men det kommer mer, det är alltid så i första matchen, det kändes lite nervöst inför så mycket folk (drygt 8 000) och temposkillnaden jämfört med Superettan är större än man tror, säger Miiko som gjort 38 allsvenska matcher tidigare i Brommapojkarna.
Björn Borg började sin karriär med att slå tennisbollar mot en garageport hemma i Södertälje. Miiko och hans bror Mauricio lekte med bollen hemma i lägenheten.

– Mina starkaste sidor är vänsterfoten, spelförståelse och teknik. Jag tränar otroligt mycket. Jag har en liten boll hemma som jag bara lattjar med, har alltid gillat att gå omkring med den. Storebrorsan och jag har alltid lattjat tillsammans, man övar upp tekniken mer än vad man tror.
– Jag älskar boll efter marken och ha tålamod och göra några tekniska finesser. Lite som Real Madrid och Barcelona spelar.

Vad skulle du vilja utveckla i ditt spel?
– Snabbheten och det defensiva positionsspelet.

Supporterstöd betyder mycket
När Miiko presenterades för Malmöpubliken gick han över planen tillsammans med Per Ågren mot ståplatssektionen och fick varma applåder av supportrarna.

– Det var fantastiskt.
– Supporterstödet betyder jättemycket. Man får extra kraft av publiken när den sjunger. Ibland kan man få en dipp när motståndarlaget pressar  – och sjunger då publiken får man en kick. Tror det ligger automatiskt i bakhuvudet att man får en extra energi av publiken. När man anfaller och har tryck på motståndarna och har hemmapubliken med sig – då ska bollen bara in. Så jag tror att den har stor betydelse.

Drömmer om Madrid
Och med supportrar som brinner för sitt lag som stöd ser Miiko fram emot tiden i Malmö FF. Han har skrivit kontrakt på 4,5 år.

– Jag vill utvecklas som spelare här och det är självklart att jag har drömmar om att en gång bli proffs och få spela i Real Madrid på Bernabeustadion. Real har varit mitt favoritlag i flera år, ända sedan Zinedine  Zidane, Roberto Carlos och David Beckham spelade där.

MFF är ett intressant skyltfönster för de stora klubbarna, det är de flesta spelare medvetna om.
Men det är inte bara det som lockar.

– MFFs spelfilosofi passar mig, det är inte så jättesvårt att komma in i den om jag ska vara ärlig. Jag har kommit hit för att vinna titlar!

Text:: Bertil Nilsson
Foto: Jesper Landby

Intervjun kommer från senaste Avspark

I detta nummer hittar ni bland annat:

*Ett tack till publiken för deras fantastiska stöd
*Fem frågor till Rikard Norling
*Intervju med Filip Stenström
*Norra Blå – ny barnklack startas
*Intervju med gästernas Magnus Haglund

Ladda ner avspark genom att klicka här (pdf 11 MB)