Välbesökt medlemsmöte analyserade och såg framåt

Publicerad 22 november 2009

Drygt 350 MFF:are deltog i torsdagens medlemsmöte i Restaurang 1910, ett möte där Pelle Svensson och Hans Gren analyserade 2009 och blickade framåt 2010 – och där många tog chansen att ställa frågor.

Innan medlemsmötet började på den finurligt utsatta tiden 19.10 hade de flesta av de närvarande nappat på erbjudandet att göra en rundvandring på Swedbank Stadion, med representanter från klubben utposterade på tolv stopp längs vägen för att berätta och svara på frågor. 

På mötesprogrammet: en analys av säsongen, en redogörelse för hur klubbens scoutingorganisation fungerar samt möjligheten att ställa och få svar på frågor.

Vd Pelle Svensson inledde med att presentera en omvärlds- och verksamhetsanalys för klubben, med avstamp i det snart gångna året och blickar på de kommande. Pelle tog bland annat upp hur lågkonjunkturen, de nya skattereglerna för ideella föreningar och aggressivare agentverksamhet påverkar och kommer att påverka MFF.

Därefter tog Pelle under rubriken Positivt med 2009 upp bland annat följande:
– Ungdomslagens resultat. P16 och J vann båda sina serier och gick till final i SM-slutspelet, U21-laget gick för andra året till final i sitt slutspel. Fler unga spelare fick känna på U21- och A-lagsspel.
– God ekonomi. Resultatet för 2009 kommet att bli positivt, dock inte i så hög grad som tidigare antytts, då MFF väljer att ta så många kostnader som möjligt i år.
– Verksamhetsplan på banan. Nästan alla aktiviteter i den verksamhetsplan som spikades för ungefär ett år sedan är genomförda.
– Swedbank Stadion. Blev klar i tid och enligt budget.
– Ny organisation på plats. MFF:s nya organisation utgår från funktion istället för person, har tydliga ansvarsområden och är en lärande organisation, bättre rustad för att utvecklas med omgivningen.
– Publikens stöd.

– Publikens stöd är kanske det allra bästa av det som varit positivt i år. Vi kom tvåa i publikligan efter svenska mästarna AIK, och vi har inte bara haft mycket folk utan också ett fantastiskt tryck. Ett stort tack från hela Malmö FF till vår publik! sa Pelle Svensson.

Under den följande och ofrånkomliga rubriken Negativt med 2009 var den allt annat överskuggande punkten förstås misslyckandet med att nå de två sportsliga målen: topp 4 och satsa på att vinna Svenska Cupen.

Både vd Pelle Svensson och ordförande Bengt Madsen slog under mötet fast att det tidigare satta målet för 2010 ligger kvar: 2010 kan och vill Malmö FF vinna allsvenskan.

För analysen av det sportsliga stod assisterande tränare Hans Gren, som dessförinnan berättat hur scoutingverksamheten och rekryteringsprocessen fungerar. I sin genomgång bjöd Hans Gren medlemmarna på såväl en grundlig och åskådlig framställning av tränarparets tankar om och arbete med laget under sin tid i klubben så här långt, som resultatet av sin analys av säsongen 2009. Samt vad som står i fokus för 2010.

– Resultat- och placeringsmässigt är årets insats inte bra, det är vi de första att erkänna. Till det mindre positiva hör också anfallsspelet och särskilt poängen vi tog hemma. Åtta oavgjorda – det är katastrofalt! sa Hans Gren bland annat.

Försvarsspelet är tränarna i stort nöjda med. 25 insläppta mål är tredje minst i serien och en stor förbättring jämfört med 2009, då laget släppte in 46. Hans Gren betonade dock att försvarsspelet vid fasta situationer måste bli bättre, och tillade att laget även offensivt måste bli bättre på fasta. Färre insläppta och fler gjorda mål vid fasta situationer är en av ambitionerna för 2010.
– Vi måste också få ett försvarsspel som håller i 90 minuter. I år släppte vi in för många mål i slutet av matcherna. Vi kan förbättra försvarsspelet sista kvarten, sa Hans Gren.

Anfallsspelet lämnade över delar av säsongen mycket övrigt att önska, i synnerhet mål, men nådde också en sen blomning med höstens skifte till 4-4-2 och de fem raka segrarna. Hans Gren slog fast att det är tränarnas uppfattning att spelidén och båda spelsystemen – 4-2-3-1 och 4-4-2 – fungerat, och att omställningsspelet varit riktigt bra.

– Vårt possession- och passningsspel fungerar. Tillsammans med Elfsborg har MFF varit bäst i allsvenskan på passningssäkerhet. 4-4-2 håller. 4-2-3-1 håller, men inte lika bra. Vårt omställningsspel har fungerat väldigt bra, och legat bakom många av våra mål. Till 2010 vill vi utveckla 4-4-2 och ha ett anfallsspel som är jämnt och bra över hela säsongen, inte bara i ett par perioder.

Hans Gren konstaterade också att organisationen kring A-laget utvecklats på ett mycket positivt sätt genom anlitandet av en heltidsanställd fystränare i John Phillips och genom den idrottspsykologiske rådgivaren Sverker Bengtsson på deltid, samt inrättandet av en scoutingansvarig i form av Vito Stavljanin.

Hans Gren berättade att han och Roland sedan de kom till klubben företagit en ”långsam renovering” av truppen, ett arbete som nu börjar bli färdigt.
– Några kompletteringar blir nödvändiga, men inför 2010 hoppas vi att vi inte ska behöva plocka in så mycket nytt. Många kontrakt är över 2010 och längre.

Hans tillade att avsikten förstås är att ersätta spelare som försvinner utomlands eller liknande, och berättade att lagledningen efter att Gabriel, senast, lämnat klubben nu framför allt tittar på alternativ till förstärkning på mittbackspositionen. Hans öppnade också för att det kanske behövs lite mer rutin i den förhållandevis unga MFF-truppen.

Under mötet, som varade i bortåt tre timmar, tog de församlade medlemmarna väl vara på chansen att ställa frågor och föra fram sina åsikter om skilda saker. Många inlägg kretsade kring olika aspekter av ansvar; hur det tagits eller inte tagits under de nu fem raka säsongerna med missade sportsliga mål, och hur det ska tas i framtiden.

Pelle Svensson:
– Alla är ansvariga! Det tycker jag är viktigt. Visst, ytterst är det Bengt som i egenskap av ordförande är ansvarig i Malmö FF – men var och en är ansvarig för sin bit, och en kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Att ta ansvar handlar om att var och en gör sitt jobb; hårt, systematiskt arbete med hjärtat på rätt plats. Att vi slänger in skallen och fajtas. Att vi måste bli lite bättre på varje punkt. Det är det synsättet som måste in.

Tobias Christoffersson