”Utgående kontrakt är något vi måste leva med”

Publicerad 15 juli 2009

Juli månad har varit fylld med spekulationer kring spelare med utgående kontrakt. Som vanligt med andra ord. Men hemsidan tog ett snack med Hasse Borg för att reda ut begreppen lite.

När transferfönstret öppnade hade vi fyra spelare med utgående kontrakt. Inte idealiskt får man förmoda?

          Nej. Samtidigt är det inte så dramatiskt heller. Om man tänker på att vi har 25 man i truppen så är det ju alltid några som sitter med kontrakt som går ut. Det är något vi försöker parera när vi signar spelarna.

Men nu var alla i startelvan?

          Ja, det är lite olyckligt, samtidigt är det svårt att veta sånt på förhand. Så sent som för ett år sen såg ju allt annorlunda ut. Därför är det viktigt att vi hela tiden har spelare i truppen som är beredda att kliva in. Som Jasmin Sudic t.ex.

Hur gör man för att undvika det här?

          Ja, först försöker vi som sagt skriva långa kontrakt. Kan vi ha en kontraktslängd på 4-5 år, innebär det att vi aldrig har mer än 4, 5 eller högst 6 spelare med utgående kontrakt samtidigt. Jämför du med en del andra klubbar kan de ha dubbelt så många. Sen tittar vi också på de olika positionerna i laget, och så försöker vi styra så att de som främst konkurrerar om en position, inte har kontrakt som går ut samtidigt.

Har det blivit svårare att få spelarna att förlänga?

          Både och. I höstas förlängde vi ju med Eddie, men Ola kunde vi inte behålla. Vi kan inte matcha buden från så stora klubbar. När spelaren kan gå som Bosman är det svårt för oss att konkurrera ens med de danska klubbarna. Bara genom att kronkursen dalat det senaste året har vi tappat uppåt 20% mot danskarna. Lägger du till deras specialistskatt kan en spelare både dubbla och tredubbla lönen genom att bara flytta till Danmark. Kommer de ned på kontinenten kan det handla om ännu mer. Det är klart att det lockar.

Det handlar om pengar?

          Visst gör det det. Nu kan jag ju inte prata för någon annan, men jag tror de flesta människor drömmer om att vara ekonomiskt oberoende. Det är mer eller mindre omöjligt för en fotbollsspelare som bara spelar i Allsvenskan. Men du behöver inte spela i speciellt stora klubbar nere på kontinenten för att ändå kunna lägga undan en rejäl slant.

Kan man komma till rätta med det här problemet?

          Det enklaste sättet är att acceptera det och leva med att det ser ut såhär. Och sen försöka få så mycket pengar som möjligt när spelarna går vidare. Sen har det kanske blivit ännu viktigare att hitta spelare med rätt karaktär, som verkligen ger järnet för laget, utan tanke på nästa adress. Sen funkar det ju inte att ha ett transferfönster som vårt.

Som…?

          Ja, vi spelar ju omvänt mot Europa och de värvar såklart helst inför säsongen. Det betyder att klubbarna där ute är som hetast i sommarfönstret. Sen stänger vi vårt fönster en månad tidigare. Vi har ju aldrig en chans. Spelarna och agenterna vet ju om det här. Det är klart att de inte förlänger med oss, innan de kollat av hur pass heta de är på marknaden. Då får vi den här situationen när vi kan ligga på hela året och vilja förlänga, men inte ens få ett svar.

Vad säger du då om de fyra spelarna? Är någon kvar i September?

          Nja, jag vill aldrig prata om förhandlingar. Men det tror jag nog. Gabriel har vi en bra diskussion med t.ex. Men Dixon stannar inte, det är det enda som verkar säkert i dagsläget. Sen har ju Sandqvist sagt att han inte vill förlänga, och Labbe ska ju också vara klar för en turkisk klubb, men när de lämnar kan vi inte säga nu. Så länge inget är klart kan vi heller inte kommentera det.