Ute i världen talar man om Malmö

Publicerad 06 februari 2014

Under Malmö FFs båda matcher i Florida har det funnits två MFF-klädda amerikaner på läktaren som gjort allt för att heja fram sitt svenska favoritlag.

När Markus Halsti lämnade IMG Academy field i fredags efter matchen mot New England Revolution fick han syn på två amerikaner som var klädda i himmelsblått och viftade med en MFF-vimpel. Vår Finska landslagsman gick fram och pratade med dem och frågade om de ville ha lagets autografer på vimpeln vilket han snabbt såg till att fixa.

– Jag hörde att de sjöng under hela matchen i fredags och när jag sen såg dem efter matchen så hjälpte jag dem få allas autografer, berättar Markus Halsti.

Under onsdagens match mot Columbus Crew kunde man åter höra mannen och kvinnan stå och komponera egna sånger av kända melodier där texten endast innehåll namnet ”Malmo”.

Bakgrunden till de två amerikanska supportrarna går ända tillbaka till 70-talets slut då Malmö FF hade ett utbytte med en amerikansk klubb.

-1979 åkte MFFs U19 över Atlanten och bodde med oss här i Florida. Året efter åkte mitt lag över till Malmö där vi tränade med MFF och åkte runt till några olika städer i närheten med tåg. På den tiden var vi amerikaner värdelösa på fotboll och hade inte så mycket att hämta mot ert lag, berättar mannen och fortsätter.

– Tröjorna och souvenirerna som vi har med oss här är saker som jag bytade med killen som jag bodde hos i Malmö, Stefan Andersson.

När paret fick höra att MFF skulle spela i Florida bestämde de sig för att se båda matcherna.

– Vi ville komma hit och sjunga för att skapa bättre stämning. Idag var här väldigt tyst på läktaren vilket vi tycker känns konstigt när man tittar på en match. I onsdags fick vi med oss delar av publiken vilket gjorde att atmosfären och stämningen blev bättre, berättar kvinnan och forsätter

– Kommer ni även att komma hit nästa år? Om ni gör det så kommer vi vara på plats igen. Ingen tvekan!