Ute i Europa: Matias Concha

Publicerad 21 december 2009

I vår serie MFFare i Europa styr vi söderut genom Tyskland och stannar till i Bochum hos Tysklandsproffset Matias Concha. Matias som hunnit bli 29 år är inne på sin tredje säsong hos Bundesligalaget VfL Bochum. Han kom från Kulladals FF till Malmö FF som 13-åring.

Matias lämnade Malmö FF inför säsongen 2004 för Djurgårdens IF och hann med att bli svensk mästare och cupmästare under åren i Djurgården. Han debuterad även i landslaget under vinterturnén 2006. Sommaren 2007 skrev Matias på VfL Bochum.

Vad var anledningen till att du lämnade hemmiljön och flyttade till Stockholm och Djurgården?
Det var väl lite olika saker som låg till grund för det men det kändes som ett intressant steg att de dubbla svenska mästarna ville satsa på mig.

Kändes det inte lite konstigt att missa guldet med Malmö FF 2004?
Jo det kändes såklart lite surt men jag var samtidigt väldigt glad för alla killarna i laget och alla fansen. DIF vann ju cupen det året och jag råkade ta på mig MFFs tröja på fotbollsgalan samma år precis innan vi gick ut på scenen i våra matchtröjor. Fick ganska snabbt en tillrättavisning och fick byta till ”rätt” tröja. Jag fick ju sedan fira dubbeln 2005 så det jämnade ut sig.

Hur var åren i Stockholm?
Jag hade verkligen några fina år både socialt och fotbollsmässigt. Där fick jag utvecklas vidare i min takt även om just första året var en stor omställning för mig och jag behövde en acklimatiseringsperiod.

När du fick erbjudandet från Bochum, fanns det någon tvekan eller var det en dröm som gick i uppfyllelse?
Jag hade några intressanta konkreta erbjudande från olika håll men Bochum kändes som ett bra steg i en väldigt bra liga. Skulle vara konstigt om det finns en enda ung spelare i Sverige som INTE vill spela utomlands, så självklart var det en dröm. Det måste man ha som mål som ung för att sporra sig själv och fortsätta prestera.

Numera är Matias bosatt i Bochum som ligger i Ruhrområdet och har en befolkning på ca 400.000 invånare. I Ruhrområdet ligger en del av de andra Bundesligalagen på ganska kort avstånd. På behörigt avstånd hittar vi Köln, Leverkusen, Düsseldorf och inte minst Dortmund.

Hur är det att spela på jättearenan Signal Iduna Park inför 80.000 i derbyt mot Dortmund?
Den stadion är enorm med fantastiskt tryck men veranda stadion i Bundesliga är av toppklass. Schalkes, Hamburgs, Münchens, Leverkusens, Kölns och Frankfurts bara för att nämna några! Att de sedan alltid är fullt är ju fantastiskt! Man unnar varje svensk spelare att få uppleva det.

Det kan tilläggas att Dortmunds hemma klack håller till på Sud Stand en ståplatsläktare för 27.000 åskådare.

Hur är det att vara proffs i Tyskland om du jämför med Sverige? Man har ju hört talas om mycket regler och böter.
Vi har ju regler och normer som måste följas. Böterna läggs samman i en lagkassa som sedan används till resor och lagmiddagar. Allt från mobilsignaler i omklädningsrum till förseningar bötfälls.

Vad känner du att du utvecklat som spelare under åren i Bochum?
Jag har framför allt lärt mig mycket om mig själv och om hur fotbollsmiljön är utomlands. Jag har samlat många erfarenheter och rutin.  Mitt spel påminner annars mycket om det jag haft i Sverige förut.

Vilka planer har du de närmsta åren som fotbollsspelare?
I denna världen kan ju saker hända väldigt fort och oväntat. Jag har kontrakt till sommaren 2011 men man vet ju aldrig vad som händer på vägen.

Har du hört någonting från Erik Hamrén? Man kan väl inte påstå att det växer riktigt bra ytterbackar på träd i Sverige?
Nej jag har inte hört något direkt från Erik ännu men vi stöter säkert på varandra förr eller senare. Landslaget är inget jag tänker på direkt även om jag gärna drar på mig den blågula tröjan igen. Jag lägger min fokus här och sen får det komma som det kommer.
 
Hur är din relation till Malmö och Malmö FF nuförtiden?
Jag har väl inte jättemånga kamrater kvar från min tid i MFF men jag träffade många av grabbarna i somras då jag fick hålla igång med laget under min semester. Sen försöker jag se så många MFF-matcher som möjligt under allsvenskan. 

En sista fråga Matias, som vi självklart vill ställa. Om frågan kommer upp, skulle du kunna tänka dig att spela för Malmö FF igen?
Om MFF visar intresse för mig kommer jag självklart lyssna och ta ställning till det!

Hemsidan vill passa på att önska Matias en riktigt stort Lycka Till inför 2010, och en God Jul och ett Gott Nytt År.
Tack, jag vill självklart önska alla MFFare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!