Ute i Europa: Labinot Harbuzi

Publicerad 15 mars 2010

Nästa stopp på vår resa till gamla MFF-spelare ute i Europa blir Turkiet och Ankara. Vi tar ett snack med Turkietproffset Labinot Harbuzi. Labinot lämnade Malmö under sommaren 2009 och flyttade till Ankara och turkiska Genclerbirligi SK.

Genclerbirligi grundades 1923 och har vunnit den Turkiska cupen vid två tillfällen 1987 och 2001. Ankara är huvudstaden i Turkiet med cirka 4,3 miljoner invånare. Andra fotbollslag som spelar i högsta ligan och kommer från Ankara är MKE Ankaragücü och Ankaraspor.

Hur är livet i Turkiet och Ankara?
Tack jättebra! Jag kom ner här efter U21 EM i Sverige och kom in i gänget ganska omgående. Sen är det klart att när man hör vilken vinter det varit i Sverige och att det idag är 18 grader och sol så är det helt okej.

Har det varit mycket hotell liv i början innan du hittade bostad?
Nej faktiskt inte, klubben har verkligen varit proffsig och hade fixat en lägenhet till mig när jag kom ner. Nu har jag flyttat till en annan lägenhet väldigt centralt som jag trivs jättebra med.

Det känns som du trivs väldigt bra?
Ja det gör jag, men det är helt klart ett annat liv än det jag hade i Malmö. Man saknar såklart sin familj och sina vänner så är det. Men det kommer man att göra var man än spelar i livet.

Om vi skall prata lite fotboll, hur fungerar det tycker du?
Vi startade ligan väldigt bra och gjorde några riktigt bra matcher. Jag kom snabbt in i spelet och har fått bra förtroende från vår tränare Thomas Doll. Sen hade vi en lite sämre period och släppte in en hel del billiga mål som gjorde att vi tappade onödiga poäng. De senaste veckorna har vi legat mellan plats 7-9.

I skrivande stund är det Galatasaray som toppar ligan på 53 poäng före Bursaspor på 52. Genclerbirligi ligger på nionde plats med sina 30 poäng.

Är du nöjd med din egen insats och med spelet?
Jag är nöjd. Klart att man alltid vill prestera hundra i varje match och vara på topp, vilket man inte kan alltid. Sen har jag haft några småskador som gjort att jag vilat någon match men nu känner jag mig frisk och pigg igen.

Är det på det centrala mittfältet som du har din plats?
Ja det har varit det mestadels, men jag har faktiskt också spelat en del matcher som yttermittfältare. Men får jag välja så är det centralt jag känner mig mest bekväm.

Något jag alltid förknippar Turkisk fotboll med är det otroliga tryck det är på matcherna. Man kan i vissa matcher nästan känna en hotfull stämning men också en otrolig fanatism att heja fram sitt eget lag. Det är ju ofta som stora klubbar i de europeiska cuperna kommer hem från Turkiet och inte fått med sig några poäng.

Är det något du märkt av?
Ja det är ett helt otroligt tryck i derbyna som vi spelar här nere. Det går inte att prata med varandra på planen. Men det är en fantastisk känsla att få spela inför en sådan publik. Det jag kunde jämföra med är när jag fick vara med i premiären på Swedbank Stadion mot Örgryte. Det är helt fantastiskt. Men sen så är det som du säger, jag har också fått uppleva matcher som stoppats efter att publiken kastat stenar mot oss spelare på planen.

Hur mycket folk har ni på era matcher?
Vi har runt 8000 men i derbyna är det alltid utsålt 25.000.

Jag vet att du berättat lite om er träningsanläggning. Ett gigantiskt område med det mesta som man kan behöva för att nå framgångar.

Kan du kort berätta hur det ser ut hos er?
Ja det är en fantastisk anläggning med allt. Vi har ett antal träningsplaner som bara tillhör seniortruppen, eget gym, eget hotell, egen simhall ja allt som man kan tänka sig. Klubben tog detta beslutet i början på 2000 talet efter att man gjort några stora spelarförsäljningar, då investerade man det i träningsanläggningen.

Eget hotell?
Ja varje spelare har sitt rum precis som på ett hotell. Nu när vi har hemmamatch tränar vi dagen innan match. Därefter stannar vi här ute och bor över på hotellet. Det är otroligt skönt att ha allt här ut. Det blir lite större frihet här ute hos oss själv än när de låser in en på ett hotell inne i stan som det blir när vi har bortamatcher.

Får du möjlighet att följa allsvenskan nu när den startar?
Ja det kommer jag att göra, jag har alla kanaler så jag kan se matcherna och sen följer jag laget via nätet. Sen har jag kontakt med några av killarna i laget. Jag försöker att komma ner och hälsa på när jag är hemma.

Ett stort lycka till Labinot på ditt proffsäventyr i Turkiet!
Tack så jättemycket! Jag vill också passa på att hälsa till alla supportrar till klubben som är fantastiska. Jag vill också hälsa till alla som jobbar med klubben och önska er lycka till under säsongen.

AV: OLA GÄLLSTAD