Ute i Europa: Behrang Safari

Publicerad 04 februari 2010

I vår artikelserie ut i Europa går resan vidare till Schweiz. Vi stannar till i Basel och tar ett snack med Behrang Safari som idag har sin arbetsplats hos FC Basel. Behrang lämnade Malmö FF sommaren 2008 för spel i den Schweiziska ligan och FC Basel.

Behrang har idag hunnit bli 24 år. Han kom till Malmö FF 2004 och har spelat 59 matcher med vårt representationslag och gjort två mål. Behrang blev under Lars Lagerbäcks sista tid som förbundskapten allt mer ordinarie i det svenska landslaget och är registrerad för 5 A- landskamper. 

Behrang hur trivs du med livet i Schweiz?

Jo jag trivs jättebra! De brukar väl alltid vara svårt med en flytt, med mycket nytt och så. Men jag kom in i det direkt, bra kontakt med spelarna i laget och klubben har tagit bra hand om mig.
 

Blir det mycket Fondue (nationalrätt i Schweiz) eller det är bäst att hålla sig till den klassiska fotbollsmaten?
Hahaha jag har faktiskt bara ätit fondue en gång, de blir mycket fotbolls mat !
 

Du har snart varit hos FC Basel i två år, var det ett naturligt steg för dig efter tiden i MFF eller hade du andra funderingar och anbud?
Jag snackade med Martin Dahlin om olika möjligheter, men Basel lät bäst. Ett lag som alltid ligger på topp och som oftast spelar i europeiska cuper. Plus att jag hade lite kontakt med Daniel Majstorovic som spelade för Basel då, och han rekommenderande klubben starkt.

Många i Sverige är självklart intresserade av hur ligan är. Ni har ju gjort en bra säsong så här långt och ligger på andra plats efter Young Boys. Ni var också mycket nära att gå vidare från gruppen i Europa League. Är kvalitén på laget och ligan vad du hade förväntat dig?
Ja de kan man nog säga, klart jag hade förväntningar på att det skulle vara lite bättre kvalitet än allsvenskan och just Basel håller bra kvalitet samt några lag till i ligan. Vi har ju mött stora lag ute i Europa och vunnit, så det säger en del.

För många känns Schweiz väldigt förknippat med vintersport och skidåkning. Är det något som tillåts av ledningen i FC Basel?
Jag tror inte det är så populärt att komma tillbaka efter en semester med nått brutet ben, så just för min egen del så avstår jag, tar inga risker eftersom jag inte kan åka. Men jag vet att de finns spelare i laget som åker på semestern.

Hur trivs du med livet utanför fotbollen, kan tänka mig att du hinner lära dig ett antal språk? Är det inte så att både franska, italienska och tyska talas i landet?
Jo det stämmer. Jag försöker så gott jag kan att lära mig tyskan, men Schweitzer-tyskan skiljer sig från vanlig tyska, den är lite svårare. Min förre tränare Christian Gross hade genomgångar på tyska, franska, spanska och engelska. Så de blir en del språk att hålla koll på. Min spanska har blivit grym, just på grund av att vi har fyra Argentinska spelare som jag umgås med. Tre av dem kan bara spanska och jag delar rum med en av dem på bortamatcher och träningsläger.  

För mig känns landet Schweiz och staden Basel med 166.000 invånare  som ett härligt klimat att leva i. Hinner du med att se någonting av Schweiz?
Jag har hunnit se en del och det är ett fint land. Har varit i Lugano i södra Schweiz, mycket nära Italien, en fin stad . Rekommenderas starkt! Jag försöker se så mycket jag kan när jag har tid, men som sagt, svårt att hitta tid under säsongen.

Om vi skall prata lite fotboll igen. Hur ser dina närmaste fem år ut som professionell fotbollsspelare? Hur länga har du kontrakt med FC Basel?
Jag har 1½ år kvar på kontraktet. Just nu trivs jag i FC Basel och har bara tankarna här, men självklart vill jag en dag spela i en större liga. Vilken det blir får vi vänta och se!

Vilket land skulle vara drömlandet att spela fotboll i?
Spanska ligan är jag lite sugen på. Den tyska också.

Många rankar dig som svensk fotbolls bästa vänsterback och vill ha dig på den platsen i många år framöver. Jag hade själv äran att få se dig i bortamatchen mot Ungern, och tycker du gjorde en strålande match. Hur ser du på bytet av förbundskapten?
Ja det blir väl en liten omstart kan man säga, jag har bara haft Hamrén under en samling och det verkar vara positivt, nya tankar och nya idéer. En del unga spelare börja komma in nu när det finns en del som valt att sluta i landslaget så Hamrén har lite att jobba med, vilket jag tror han kommer att göra bra.

Hur är det med din relation till Allsvenskan och Malmö FF, hinner du följa fotbollen i Sverige trots att du bor utomlands?
Jag håller koll på MFF så mycket jag kan. Jag kan inte se alla matcher, men de matcher jag har tid för beställer jag hem via Internet.

Behrang tror du att vi kommer se dig i Malmö FF:s tröja innan du avslutar karriären eller man planerar inte så långt fram som fotbollspelare?
Ja det är en svår fråga att svara på just nu, men är det någon klubb jag skulle spela för i Sverige, så är MFF självklart mitt förstaval!

Hemsidan vill önska dig ett stort lycka till med ditt FC Basel och Svenska landslaget och så hoppas vi få se dig i sommar på någon av våra matcher.
Tack själv och lycka till under säsongen 2010.

AV: OLA GÄLLSTAD

 

Länk till Behrang Safaris spelarprofil i MFF 

 

Tidigare intervjuer i serien ”Ute i Europa”

Matias Concha

Markus Rosenberg

Gudmunder Mete