Utbildningsdag med fokus på fotboll och värdegrund

Publicerad 14 november 2013

Imorgon arrangerar Gymnasiefotboll mot våld och rasism tillsammans med Malmö Stad, organisationen Ungdom mot rasism samt Malmö FF en utbildningsdag på Swedbank Stadion där fotboll och värdegrund står i fokus.

Initiativet till utbildningsdagen togs av Gymnasiefotboll mot våld och rasism som är en ideell förening som startades för drygt 2 år sedan av Daniel Dimitrijevic och Leif Boregren. Gymnasiefotboll mot våld och rasism grundades för att få elever med olika bakgrund att göra saker ihop och samtidigt lära sig om värdegrunder.

– Vi såg fotbollen som en stor gemensam nämnare. I Malmö är fotbollen den största idrotten och det blev därför den idrotten vi valde som den naturliga samlingspunkten. Genom fotbollen når vi flest ungdomar. Men för oss handlar det om så mycket mer än fotboll. Det viktiga är att ungdomar träffas och lär sig respektera varandra. Alla är välkomna, tjejer som killar och även elever med särskilda behov. Här träffas alla på lika villkor och det som förenar är fotbollen, berättar Leif Boregren, en av initiativtagarna.

Just nu är åtta gymnasieskolor i Malmö engagerade i Gymnasiefotboll mot rasism. Dessa skolor bedriver på egen hand fotbollsträningar kontinuerligt någon eller några gånger per vecka. Gymnasiefotboll mot rasism är egentligen den stora administrativa och organiserande enheten som samordnar och ser till att matcher mellan de olika skolorna blir av och att utbildningsdagar genomförs. Här är Malmö stad en viktig samarbetspartner då det är de som till största delen ser till att workshops angående värdegrunder hålls kontinuerligt ute på skolorna. Men även andra samarbetspartner finns som Ungdom mot rasism och Malmö FF.

– Just Malmö FF hjälper oss med utbildningsdagen. Vi får möjlighet att utnyttja lokaler och se hur MFF har det. Malmö FF finns alltid där som ett stort stöd där Staffan Tapper och Peter Åhlander är väldigt engagerade och intresserade av vårt arbete. För oss är det viktigt att MFF är med som en partner. De är Skånes största förening och jobbar väldigt mycket med frågor som rör värdegrunder, rasism osv. De är en bra ambassadör för Malmö som stad, fortsätter Leif.

Till just utbildningsdagen på Swedbank Stadion har tre spelare samt en kontaktperson från varje gymnasieskola bjudits in. Utbildningsdagen äger rum på Swedbank Stadion och i komibhallen. Dagen startar med en föreläsning angående antirasistiskt ledarskap och gemensam värdegrund. Efter föreläsningens slut tar en rundvandrig av Swedbank Stadion vid. Här får utbildningsdeltagarna veta allt om arenan och föreningen Malmö FF via Staffan Tapper som är mannen som leder rundvandringarna på Swedbank Stadion. Eftermiddagen avslutas sedan med ett två timmar långt fotbollspass under ledning av Anders ”Puskas” Ljungberg, en av spelarna från Malmö FFs legendariska lag som nådde finalen i Europacupen.

– Vi i Malmö FF är involverade i skolan på många olika vis, bland annat genom att vi driver fotbollsakademier och fotbollsgymnasium. Vi som förening anser att skolan är en otroligt viktig del för ungdomar. Dessutom är det alltid en självklarhet för Malmö FF att stötta föreningar mot rasism. Därför stödjer vi Gymnasiefotboll mot våld och rasism, avslutar Peter Åhlander, MFF i samhället.

/Filip Skog