Uppdaterad information om du skall till Kharkiv

Publicerad 28 oktober 2011

Det finns ett tjugotal tappra MFF-are som bestämt sig för att åka till Ukraina och bortamatchen mot Kharkiv. I denna nyhet kommer vi att när det behövs uppdatera med information. ***Uppdaterad 1 november***

Representanter för Malmö FF kommer att vara på plats i Kharkiv redan måndag eftermiddag. Om ni har några frågor om er resa så skicka dessa på info@mff.se så skall vi försöka hjälpa er.

Staden heter Kharkov på ryska och Kharkiv på Ukrainska(uttalas ”Harrkivv”). Du kommer att möta en väldigt östeuropeisk stad. Sliten men där reperationer pågår inför EM 2012.

Generellt sett är allting billigare än i Sverige. Det finns gott om bankomater, pizzerior och kaféer. Det finns även McDonalds för er som inte vill prova den inhemska maten. Utgå ifrån att man inte kan engelska. Inte ens den yngre generationen. Och om man kan så är det väldigt begränsat. Men med lite pekande brukar det mesta fungera.

MFF-supportrar har biljetter på sektion 30 och vid ingångarna kommer det att finnas representanter från Malmö FF.

OBS! Efter möte med Metalist idag fick vi reda på att endast flaggpinnar på max 1 meter kommer att tillåtas på stadion.

Här följer lite information vi har från en svensk MFF-supporter(!) som jobbat i Ukraina och Ryssland i 16 år och som just nu jobbar och bor i Kharkiv.

Han beskriver läget så här:(Det är hans ord och inte Malmö FF:s officiella åsikt)

Bokad pub
– Jag har bokat en bra irländsk pub mitt i stan, bra priser dvs som det är generellt i Kharkov, grillad lax t ex kostar 40 kr, en öl ca 10 kr osv. Den ligger 20 meter från Metron station Sojetskaja som är 2 stationer från Sportivnaja dvs den station som ligger precis bredvid Stadion Metalist. Att åka taxi från puben till stadion kostar typ 25 kr per taxi när man beställer per telefon.

www.patrikpub.com.ua

Vad skall man äta?
– Ukrainare älskar mat. God mat i stora mängder gäller. Det finns bra matställen överallt i hela centrum. Då menar jag av hög klass jämfört med Sverige. Givetivs ska ni testa det Ukrainska köket med Röd Borsch, fläsksnitsel och sedan finns det många ställen med otroligt bra stekar.

Hur är Kharkivborna mot turister?
– De är trevliga och lite luriga men kan tyvärr väldigt lite engelska. Språket i Kharkov är framförallt ryska då det ligger i östra Ukraina. Jag har ett ordspråk gällande Ukraina; ”varför göra något enkelt när man kan göra det svårt”. Ha tålamod och stå på dig.

Taxi
– Taxifirmorna här är pålitliga. Jag har inte haft några problem. Billigare än i Sverige

Växla pengar
– Jag brukar ha så lite kontanter på mig som möjligt då det dels finns ATM maskiner överallt. Swedbank och SEB finns här också. Många ställen t ex puben tar kort och jag har aldrig blivit lurad här någon gång. De flesta restauranger i centrum tar kort, VISA och MASTERCARD. (Dom tar sällan AMEX eller DINERS)

Vad skall man passa på att se?
– Det stora torget som är ett av Europas största!

– Det finns ett ZOO som inte är i bästa skick men om man är intresserad av fina djur så finns här många fina djur och man kommer nära dom.

– Annars har väl inte Kharkov så där jättemycket att erbjuda som sightseeing kan jag väl påstå. Är man intresserad av krigshistoria så finns det en del sorgliga ställen man kan besöka som exempelvis Drobitsky Jar där nazisterna avrättade 27000 judar under andra världskriget. Finns en del vackra Ortodoxa Kyrkor om man är intresserad av det.
 
Något vi skall undvika?
– Gå ensamma mitt i natten skall man undvika. Det finns gott om poliser men man får å andra sidan se upp med polisen som kan vara korrupt och helst undvika att vara stursk mot dem. Är man korrekt och trevlig och dessutom intresserad av fotboll så är det ingen fara. Dom vill inte ha några problem med UEFA inför EM kan jag lova.