Unik överenskommelse kan slopa busstvånget.

Publicerad 10 september 2012

I helgen kom ett gemensamt förslag från supporterleden i Malmö och Helsingborg hur man kan lösa situationen kring derbyt. MFF applåderar initiativet och nu återstår att höra vad Polisen har att säga.

Efter förra veckans läktarmöte har det pågått en febril aktivitet i supporterleden. I helgen syntes beviset för att arbetet burit frukt i form av ett gemensamt förslag, undertecknat av de största läktargrupperingarna runt de båda klubbarna.

– Ett smått unikt initiativ som vi blir mycket glada över, säger MFFs vd Per Nilsson. De har sträckt ut en hand både till oss och varandra och den tar vi gärna emot.

I överenskommelsen ingår ett gemensamt löfte om lugn och ro samt ett förslag på en marschväg för MFF-supportrarna där man inte går genom centrala Helsingborg.

– Syftet med bussningen var att skapa större trygghet, Fortsätter Per Nilsson. Det här är en ännu bättre lösning och därmed ställer vi oss bakom den. För vår del är busstvånget helt slopat.

Den som äger frågan för säkerheten kring matcherna är Polisen, och de har ännu inte gett sitt godkännande.

– Jag delar polisens uppfattning om att något måste göras åt våldet kring derbymatcherna, säger MFFs SLO (Supporter Liason Officer) Peter Åhlander. Supportrarnas skrivelse är trovärdig och den visar med all önskvärd tydlighet att de vill göra sitt för att det ska bli lugn och ro på stan. Jag tycker definitivt det är värt att pröva förslaget.

Klubbarna och supportrarna är alltså överens om en lösning där det inte kommer ställas krav på att man anländer till bortasektionen i buss. Nu återstår det att vänta in Polisens beslut.