Ungdomslagen satsar på internationell rutin

Publicerad 08 maj 2014

Malmö FF arbetar ständigt med att förbättra och utveckla sin utbildning av föreningens unga spelare. Ett nytt grepp i den utvecklingen är att ge ungdomslagen internationell rutin genom turneringar utomlands.

I år spelade Malmö FFs P15-lag den internationella turneringen Nike Cups Europaslutspel i Österrike och tog sig till semifinal. Tidigare år har de deltagit i turneringen Marc Overmars Tournament i Holland, en turnering som Malmö FFs P14 spelade i år.

– Den spelades i Marcs födelseby och han var själv på plats. Vi har en god relation med honom och har varit och hälsat på i Ajax där han är sportchef. Det är en högklassig turnering där vi var det enda laget från Skandinavien, säger Mats Engqvist, ungdomsansvarig i Malmö FF.

Som ungdomsansvarig i Malmö FF vill Mats Engqvist driva utvecklingen av ungdomssatsningen framåt och ser den internationella matchningen som ett viktigt komplement till seriespelet i Sverige.

– Vi spelar alltid i den högsta Skåneserien, mot dem som är ett år äldre, för att få jämna matcher. Då är matcherna jämna, men det som skiljer är fysiken. Skillnaden på ett år på en tretton- eller fjortonåring kan vara ganska stor. Det fina med att spela internationellt är att vi får spela mot jämnåriga av högsta kaliber. Det blir mycket mer intressant, förklarar Engqvist.

– Får jag lov att vara lite av en visionär så ska MFF tävla på en internationell marknad. Vi ska ut och kvala till Champions League i sommar och då måste vi även utbilda spelarna för en internationell marknad. När vi nu åker ner till Nike Cup så har spelarna erfarenhet av att ha mött internationellt motstånd. Det är en väldigt viktig del av vår utbildning att förbereda ungdomsspelarna på internationellt motstånd.

Att Malmö FFs ungdomslag blir allt bättre tvekar Engqvist inte en sekund över och betonar även vikten av att få in nya bra tränare till ungdomsleden.

– Det tycker jag verkligen att de blir. Det blir lite bättre för varje år. Vi har väldigt spännande spelare på gång upp. Inte minst i det P15-lag som ska spela Nike Cup. De är väldigt talangfullt med många bra spelare. Vi har också fått in Roland Larsson som har kommit in med nya ögon. Roland betonar vilka enorma möjligheter här finns, men vi är långt ifrån färdiga. Han har jobbat med utveckling av unga spelare på toppnivå i femton år, och han har också en internationell utblick som är väldigt viktig. Vi har fått ny inspiration, inte bara av Roland, men även av att vara ute och spela internationellt. Vi ska försöka utveckla allt ännu mer.

Varför blir det bättre och bättre?
– Mycket tror jag hänger på att vi är så noggranna i rekryteringen in till vår skola. Vi har startat sommarakademier så när det väl är dags för intagningar till årskurs 7 så har vi sett nästan alla spelarna redan innan. Vi vet vilka vi vill ha in. Det spelar en stor roll. Sen får vi även bättre struktur på det vi gör, även om vi är långt ifrån färdiga.

När Engqvist berättar om Fotbollsskolan vill han även uppmärksamma att Malmö FF även har stor nytta av klubbarna i närområdet.

– Vi måste även komma ihåg de andra klubbarna i stan. Den största majoriteten av våra spelare är spelare som vi tar från andra klubbar i stan. Jag vill gärna lyfta fram att det är fantastiskt att ha sådana plantskolor som vi har runt oss. Det är många stora och bra ungdomsklubbar med bra utbildningar. Det är väldigt viktigt för oss. Vi kan inte slå oss för bröstet och säga att vi har gjort allt, spelarna har en väldigt bra utbildning där de kommer ifrån. Det är viktigt för oss att ha bra relationer till klubbarna.

Malmö FF har flera spelare i A-truppen som kommer från föreningens egna ungdomsled. Förra året togs sex ungdomar upp i A-truppen, men i år blev ingen uppflyttad. Att ingen blivit uppflyttad i år ser Engqvist inte som ett problem.

– Med tanke på vårt mål, att få upp tio spelare på fem år, så går det inte bara att ösa på. Vi blir självklart glada för varje spelare som kan ta steget, men det måste vara i rätt tid. Vi ungdomsledare för väldigt goda samtal med A-lagsledarna om detta. Det finns flera ungdomar som tränar med A-truppen då och då. Det ska man komma ihåg. De har varit uppe och fått känna på det, det är det viktigaste, säger Enqvist.